Archief
Artikelen

Holland – Sex, Drugs and Democracy is een Amerikaanse documentaire uit 1994 over Nederland. Wat was alles toen nog mooi! Vrijheid was mode in Amsterdam en verre omstreken. Geluk was overal, seks en drugs waren vrijwel vrij en alles was verstandig geregeld, niet alleen door de hulpverlening, maar ook door de overheid. De politie was vriendelijk en iedereen kon zich vrij ontplooien. Wie het heeft meegemaakt, weet ook wel dat dit roze beeld niet helemaal klopt.

Er waren wel degelijk problemen, maar men wilde ze liever niet zien. Men wist toen nog niets van de IRT-affaire, van de kinderporno uit Zandvoort, van de val van de Twin Towers of de moorden op Pim, Theo en Louis Seveke. Er was toen nog net geen Demmink-affaire en Baybasin was nog niet gearriveerd in Nederland. Marianne Vaatstra zat nog op de lagere school en het woord moslimterrorisme kenden we niet. Een kwartje was een stuiver plus twee dubbeltjes en geen cent teveel!

Omstreeks 1994 leek Nederland nog mooi. Het meest vrije land van Europa, misschien zelfs ter wereld, zo democratisch en egalitair. Gezondheidszorg was nog normaal, homoseksualiteit en hasj eveneens, bloot was niet verboden en van de talloze Islamitische immigranten zien we alleen in een flits dat het besnijden van meisjes in Nederland verboden is. Deze beelden dragen bij aan het tijdsbeeld van zorgeloze losbandigheid en consumptiedrift. De horeca floreerde op seks en drugs of alcohol, op decibellen met neonlicht, en werkelijk niets ging te ver.

Deze vrolijke film begint met een citaat van de Nederlandse filosoof en wetenschapper Baruch Spinoza (1632-1677), de zoon van Portugese Joden in de 17e eeuw. De documentaire gaat over de vrijheid die overal heerst in Amsterdam. De beelden zijn fel, soms zelfs schokkend, dan weer vrolijk, dan weer schitterend gefilmd. Het verhaal is gelardeerd met uitspraken van vriendelijke en intelligente Nederlandse mensen die verder niet of nauwelijks te achterhalen zijn. Hun namen staan hier op een rijtje, wie kent hen nog?

Holland – Sex, Drugs and Democracy duurt een uur en 27 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Wat was Nederland een aardig landje…”

 • meugelswierda:

  JA de jaren ’90 waren gewoon super.
  Allemaal verpest door de RECHTS!

 • petje:

  N.a.v. van de misselijke hoax in De Telegraaf en bij RTL Boulevard van misdaadjournalist en ‘Joran kenner’ John van de Heuvel over de ex verslaafde geslaagde hulpondernemer Keith Bakker is en ex verslaafde over Keith aan het woord en worden bij de reacties zeer zinnige feiten verteld over de zeer verslavende werking van methadon (markt voor big farma op kosten van de belastingbetaler!) en de controle-functie van methadon t.a.v. verslaafden voor politie en GGD:
  http://misdaadjournalist.web-log.nl/misdaadjournalist/2010/11/woensdag-15-december-slachtoffer-loverboys-in-rotterdam-onder-vuur-ex-verslaafde-breekt-lans-voor-ke.html

 • mrpettjo:

  De Zandvoortse ondernemers Van Lent die geld hadden geleend van de Haarlemse crimineel Kris J. (ook rijk geworden door de IRT affaire en ook voormalig IRT-informant van Justitie)zeggen nu dat zij Fredje Teeven (tijdens de IRT affaire hoofd van de douanerecherche in Haarlem en als enige de dans ontsprongen..) in 2005 met Holleeder en een andere crimineel Dick V. heeft zien praten in een Zandvoorts cafe). Fredje ontkent (liegt) terwijl blijkt dat Justitie dit al eerder wist omdat Remco van Lent in een getuigenprogramma zit en ondergedoken zit. Kris J. blijkt een soort zwijgrecht te hebben waar Fredje vast veel meer van weet..:

  Kris J. zou misschien zelf uitkomst kunnen bieden. De Haarlemse crimineel is in het strafonderzoek eerder al als verdachte gehoord, maar beriep zich op zijn zwijgrecht. Op de vraag of hij van plan is te praten als hij in een later stadium wordt opgeroepen om voor de rechter te verschijnen, klonk het resoluut: ‘Absoluut niet.’

  Het is als vanouds: Kris J. praat niet. Ook niet als getuige. Want al wordt hij niet vervolgd, de zaak is nog niet geseponeerd. J. zit dus in de luxe positie dat hij zichzelf als verdachte niet hoeft te belasten en zich naar believen kan beroepen op zijn verschoningsrecht. In onderwereldkringen is men ervan overtuigd dat Kris J. speciale privileges geniet. De voormalige IRT-infor-mant zou compromitterende informatie hebben over hooggeplaatste opsporings- en justitieambtenaren. Daarbij valt steevast de naam van staatssecretaris Fred Teeven, indertijd als hoofd van de douanerecherche betrokken bij de doorgelaten drugstransporten. De indruk dat Kris J. wat te verbergen heeft, werd mede gevoed door het feit dat zijn proces in 2001 zich voor een belangrijk deel achter gesloten deuren afspeelde. Verder is het in Haarlem een publiek geheim dat Kris J. ook de man is achter drie lucratieve coffeeshops. Ondanks de dubieuze antecedenten van de eigenaar liet de gemeente deze nering met rust. De coffeeshops hoefden zich – in ieder geval tot zeer recent – geen zorgen te maken over hun vergunning. Ook dat gaf voer aan de verhalen over de onaantastbare positie van de IRT-informant die uitgroeide tot drugsmiljonair.

  http://www.vn.nl/Archief/Justitie/Artikel-Justitie/De-IRTinformant-waar-niemand-bij-kan.htm

  Binnenkort einde van Fredje’s polieke carriere? Vast wel. Fredje zou toch ook de zaak Demmink aankaarten na een onderhoud met Micha Kat maar werd staatssecretaris en was ineens alles over Demmink vergeten. Fredje is duidelijk nooit zuiver op de graat geweest.

Laat een reactie achter