Archief
Artikelen

Elke dag verdwijnen er tonnen voedsel in de vuilnisbak, omdat de uiterste verkoopdatum is verstreken. Dat wil nog niet zeggen dat het voedsel niet langer eetbaar is, maar de supermarkten mogen het niet meer verkopen. Daarom gooien ze het weg. Een gedeelte van dit voedsel is geproduceerd in de Derde Wereld. In het land waar het vandaan komt, lijden de mensen vaak honger, want het voedsel dat er groeit is bestemd voor de export. Vervolgens wordt het naar Europa vervoerd, waar het vaak eindigt in de vuilnisbak.

Dumpster divers zijn mensen die vanuit een overtuiging de vuilnisbakken openen en er de nog eetbare zaken uithalen. Het gevonden voedsel wordt gebruikt om een commune te eten te geven, of het wordt aangeboden aan een tehuis voor daklozen, of men gebruikt het om gratis soep te verstrekken. Twee documentaires over de verspilling van voedsel en over de mensen die het uit de vuilnisbak halen, vertellen meer over deze vorm van actievoeren tegen de consumptiemaatschappij.

In “Freeganism Documentary – The Bin Raiders” besluit de student Gaby Hull om zelf op pad te gaan, om te onderzoeken of hij kan leven van wat hij in de vuilnisbakken vindt. Ook gaat hij in gesprek met beleidsmensen die verantwoordelijk zijn voor deze verspilling.

“Skipping Waste” gaat over de mensen die al hun voedsel uit de vuilnisbakken halen. Deze vrolijke documentaire is opgenomen in Nederland en Frankrijk. Al het voedsel wordt gedeeld en het is werkelijk verbijsterend, wat er allemaal wordt verspild en wat deze zogenaamde dumpsters in de vuilnisbakken vinden. Zij eten smakelijk!

Als u zelf ook wil gaan dumpster diven, dan kunt u voor meer informatie terecht op de internationale Trashwiki.

Freeganism Documentary – ‘The Bin Raiders’ Gaby Hull duurt 27 minuten.

Skipping Waste duurt 42 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter