Archief
Artikelen

Ongeveer 200.000 jaar lang leefden de mensen in de wildernis van de natuur. Pas de laatste 5000 jaar werd deze levenswijze langzaam maar zeker vervangen door de zogenaamde beschaving. In de eerste steden ontstond een arbeidsverdeling, waardoor de organisatie toenam. Dit was mogelijk omdat de landbouw voldoende voedsel opbracht om een deel te reserveren voor mensen die niet op het land werken. Maar pas de vorige eeuw is deze beschaving zo snel gegroeid dat hij nu vrijwel de hele wereld omspant. Halverwege die vorige eeuw was men er nog volledig van overtuigd dat dit een superieure levenswijze was. Het kon alleen maar beter worden…

Helaas blijkt dat niet waar. Deze beschaving leidt tot problemen voor de hele wereld. Vervuiling en verlies van de natuur, toenemende armoede, het steeds moeizamer winnen van de benodigde grondstoffen, de oorlogen en de wapenindustrie, iedereen mag dit rijtje aanvullen. The American Dream is voor het merendeel van de wereldbevolking een nachtmerrie!

De volgende documentaire stamt uit omstreeks 1950. Hij is in zwart-wit en de beelden zijn lekker vet ouderwets. Het is pure propaganda voor The American Lifestyle, zonder ook maar te beseffen waar de grens ligt. De vrije markt economie zal ons leiden naar het ultieme geluk. De machines (tools) die in deze documentaire worden geprezen, werken allemaal op aardolie. Ook wordt hoog opgegeven van freedom to work, to buy and sell, terwijl dit geen vrijheid is, maar pure noodzaak. En aan de natuur die alle grondstoffen levert, wordt geen enkele waarde toegekend.

Het superieure Amerika wordt in deze propagandafilm aangeprezen als de beste, zo niet de enige manier van leven. Ruim een halve eeuw later kunnen we daar alleen nog maar van leren hoe het ooit mis ging!

Let ook op de rollen van de verantwoordelijke huisvader en zijn hulpeloze huisvrouw met haar baby. En dan, in het derde deel, worden deze aardige mensen het slachtoffer van de communistische propaganda! Geen tent city is nog in zicht! Tegenwoordig is alle macht in handen van een kleine groep corporaties. De Amerikaanse vrijheid heeft geleid tot de dictatuur van het grote geld!

Deze film laat zien hoe men ruim een halve eeuw geleden dacht over deze westerse beschaving, die gebaseerd was op aardolie. En er is geen enkele aarzeling of schaamte bij de manier waarop men de natuur berooft!

Producer: Wilding Picture Productions, Inc.
Sponsor: American Economic Foundation, The (Inland Steel Co. & Borg-Warner Corp.)

Met dank aan The Oil Drum.

In Our Hands bestaat uit 4 delen en duurt in het totaal een uur.

In Our Hands, Part 1/4: How We Got What We Have (1950)

In Our Hands, Part 2/4: What We Have (1950)

In Our Hands, Part 3/4: How To Lose What We Have (1950)

In Our Hands, Part 4/4: How to Keep What We Have (1950)

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “De glorie van machines: een film uit 1950”

Laat een reactie achter