Archief
Artikelen

Op dit moment is er internationaal veel beroering over de Iraanse vrouw Sakineh Ashtiani. Zij zou zijn veroordeeld tot de doodstraf door steniging wegens overspel. Deze straf bestaat inderdaad in Iran en hoewel men deze wet wil afschaffen, is het onduidelijk of dit nieuwe recht reeds geldt. Nog veel onduidelijker is, of Sakineh Ashtiani inderdaad het slachtoffer is van een barbaars rechtssysteem, of dat het hier gaat om westerse propaganda. In Saoedi Arabië staat op overspel nog wel de doodstraf.

Een veroordeling kan echter slechts volgen wanneer vier onafhankelijke getuigen hebben gezien hoe de vrouw overspel pleegde. Ook is veroordeling mogelijk als de vrouw voor de rechtbank drie maal het overspel bekent. Het is daarom vrijwel uitgesloten dat er een dergelijke veroordeling plaats vindt.

In 1977 werd een prinses in Saoedi Arabië ter dood gebracht wegens overspel, samen met haar minnaar. Ze was 19 jaar en ze zou tot drie maal toe het overspel hebben bekend voor de rechtbank. Een Engelse arbeider die in Saoedi Arabië werkte, was getuige van de executie op een parkeerplaats en maakte er foto’s van. In 1980 zond de Britse TV-zender ATV daarover een documentaire uit, die grote beroering veroorzaakte tussen Saoedi Arabië en het Westen. De jonge vrouw en haar minnaar bleken niet veroordeeld door de rechter, maar vermoord door de grootvader van het meisje, de oudste broer van de koning. Het bleek geen recht, maar eerwraak!

Deze eerste docu staat niet op internet, maar 25 jaar later maakte PBS Frontline een remake: Death of a princess. Deze documentaire speelfilm blijkt nog steeds actueel. Opvallend zijn de vele lagen van spinn, de verhalen die de ronde deden, de verklaringen die elkaar tegenspreken. Opvallend is ook de rol van de verschillende vrouwen in de Arabische wereld. Let daarbij ook op de zwijgende diensters die steeds thee brengen!

De film eindigt met een verklaring van de makers van deze documentaire en wat informatie over de huidige positie van vrouwen in Saoedi Arabië. Een interview met de regisseur staat hier. Een transcript van de film staat hier.

Death of a princess duurt een uur en 50 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

11 Reacties op “Sakineh en de Dood van een Prinses (1977)”

 • petje:

  Onderstaand artikel schetst heel goed hoeveel dagelijkse propaganda wij over het Midden-Oosten over ons heen krijgen met name in de kolommen van de “kwaliteitskranten” als NRC-Handelsblad (Clingendael Instituut propaganda). Wil je de ware achtergronden over bijv. de de golf van aanslagen in Irak leren kennen dan zul je de Russische persbureaus/Engelstalige nieuwskanalen (RIA Novosti; RT news) of Arabische nieuwkanalen (Al Jazeera; Press TV Iran) moeten raadplegen:

  http://www.zonnewind.be/midden-oosten/irak/politieke-doelen-terreur.shtml

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje,

  De propaganda komt van alle kanten. Om een evenwichtig beeld te krijgen, is het zelfs niet voldoende om Al Jazeera en zo voort te raadplegen.
  Zo is het me nog steeds onduidelijk of Sakineh Ashtiani werkelijk is veroordeeld tot de dood door steniging. Maar in Iran is men in elk geval bezig om dit barbaarse gebruik af te schaffen.

  De positie van vrouwen in Iran is daarmee nog niet echt verbeterd. Maar vrouwenonderdrukking is een wereldwijd fenomeen, dat vele vormen aan kan nemen. Selectieve verontwaardiging is dan wel het kenmerk van de westerse propaganda.

 • petje:

  Al-Qaeda terreur mastermind Anwar Al-Awlaki was kind aan huis bij het Pentagon na 911 en is nu dus de grote man die vanuit Jemen het Westen doet sidderen (maar niet heus) als CIA patsy..
  Kranten in Nederland pakken dit niet op (begrijpelijk want het past niet bij hun totale desinformatie van de bevolking). Kranten als het Nieuwblad (Belgie), Daily Mail en zelfs de Amerikaanse populistische zender Fox besteden er wel aandacht aan:
  http://www.prisonplanet.com/al-qaeda-mastermind-invited-to-pentagon-after-911.html

 • petje:

  Iran ‘not about to execute accused adulterer’
  November 05, 2010 Edition 3

  LONDON: Iran has denied that it is poised to execute a woman accused of adultery, saying reports that her execution was imminent were part of a Western propaganda campaign.

  Sakineh Mohammadi Ashtiani, accused of adultery and of being complicit in her husband’s murder, had her sentence to be stoned to death suspended earlier this year after prominent political and religious figures called it “barbaric”.

  German human rights group the International Committee against Stoning said on Tuesday that she was to be be hanged on Wednesday instead of being stoned. Under Iran’s Islamic law, murder can be punished by hanging and adultery by stoning.

  French Foreign Minister Bernard Kouchner said on Wednesday that he had been told by his Iranian counterpart that Ashtiani would not be executed that day.

  A statement from Iran’s embassy in London yesterday said the recent reports on “the imminent execution of Mrs Sakineh Mohammadi Ashtiani are all baseless” and that the judicial proceedings were not yet complete.

  This week the US condemned the reported execution plans. Britain warned Iran against going ahead with the punishment and France asked Iran to pardon Ashtiani.

  The case has worsened relations between Iran and the West, which are locked in a dispute over Tehran’s nuclear programme. – Reuters

  http://www.thestar.co.za/index.php?fArticleId=5717850

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Petje.
  In het vervolg zal ik ook AVAAZ met gepast wantrouwen bekijken. Neemt niet weg, dat het met de vrouwenrechten in Iran nog altijd slecht gesteld is. Maar dat geldt ook voor talloze andere islamitische landen, om nog maar niet te spreken van de Roomse Kerk… 😉

 • Patrick:

  @Petje,
  En Fox News zou wel betrouwbaar zijn?? Kijk uit er is heel veel kaf onder het koren!

 • petje:

  FOX is inderdaad per definitie onbetrouwbaar, maar ook 100 procent anti-Obama. Blijkbaar paste deze onthulling in dat laatste kader (zeker in verkiezingstijd). Overigens publiceerde ook de Belgische krant De Standaard – in tegenstelling tot Nederlandse kranten – het bericht.
  Ook Kleintje Muurkrant en Anarchiel maakten er deze week melding van:

  Boerenbedrog (9)
  vrijdag 5 november 2010
  Komt gisteren een tophaan uit Sarkozy’s kippenhok aankakken met een nieuwe sensatie. Een van de Jemenitische zure bompakketjes die bestemd waren voor een paar synagoges in Chicago stond op springen. Pats. De hele mainstream liep vol. Wat roepen de chefs van de Kentucky Fried Chicken-centra in Londen en Washington? Geen reet van waar.
  Nog leuker. Lilli Kornblum is co-chef van de Or Chadash. Een synagoge waar lesbo’s, homo’s, elpees en omgebouwden zich tot de bovenmeester kunnen richten. Wat verklaart Lilli gisteren? Dat ze afgelopen weekend van meerdere bronnen, waaronder een heuse FBI-smurf, de verzekering heeft gekregen dat haar godshuis geen doelwit is geweest. Dat brak Lilli’s klomp, want tot dan toe was de mainstream daar heel stellig over geweest.
  Nog leukerder. Als bron van al dit kwaad werd ene Anwar al-Awlaki naar voren geschoven. Een in de States geboren baard die bij het schoteltje van het Jemenitische schijthuis zit. Of misschien liever zat, want in 2009 meldde de mainstream dat ie het gezelschap van ruim zeventig maagden had opgezocht na een Amerikaanse luchtaanval. Wat dat betreft treedt hij duidelijk in de voetsporen van bijvoorbeeld Jezus en Captain Caveman die ook steeds weer uit de dood opstaan om zich even uit te rekken.
  Om het allemaal nog even smakelijker te maken: Anwar was een paar maanden na 9/11 nog te gast op het Pentagon om onder het genot van een halalsmikkel even lekker bij te lullen met de topbrass. Op dat moment had de FBI hem al vier keer verhoord vanwege zijn contacten met personeelsleden van het Flying Circus. Maar wat jammer nou, dat had de FBI niet aan het Pentagon verteld. En wij maar elke dag naar de vette koppen kijken over bompakketjes en andere ongein.
  Stay tuned.

  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel.html

 • petje:

  Iran dismisses reports on Ashtiani’s execution Service: Legal
  1389/08/15
  11-06-2010
  09:49:31
  News Code :8908-09604

  ISNA – Tehran
  Service: Legal

  TEHRAN (ISNA)-Iran dismissed western reports that Sakineh Mohammadi-Ashtiani has been hanged in Tabriz prison.

  The Head of judiciary of East Azerbaijan province Malek Ajdar Sharifi stressed that she has not been executed.

  “Western media are trying to create a poisonous atmosphere against the Islamic Republic of Iran instead of dealing with their major responsibility,” Sharifi said.

  “She is in Tabriz prison and in perfect health condition,” Sharifi said adding, “her case is being pursued by East Azerbaijan province’s judicial system.”

  BBC, Le Monde and France 24 have already claimed that Mohammadi-Ashtiani prosecuted following adultery and complicity in her husband’s death was hanged.

  End Item

  http://www.isna.ir/ISNA/NewsView.aspx?ID=News-1648662&Lang=E

 • Pien:

  Het triest dat de leugen hoogtij viert. Onze geest wordt vergiftigd waar we bijstaan. Ik geloof absoluut dat er hier angst en haat gezaaid wordt vanuit een politieke agenda van slechts enkelingen. Hoog tijd voor de mensheid om wakker worden en de eigen soevereiniteit te hervinden.

  Dat vrouwen maximaal lijden in landen met fundamentalistisch islamitische inslag is denk ik wel duidelijk.
  Of dergelijk fundamentalisme nog iets met de geest van de islam te maken heeft betwijfel ik.

 • petje:

  Desinformatie door het ANP in optima forma
  Topterrorist..?? CIA intrigant, dacht ik zo.. (zie link)

  Topterrorist roept op tot doden Amerikanen
  ANP | Gepubliceerd op 08 november 2010, 17:52
  Laatst bijgewerkt op 08 november 2010, 17:56
  SANAA –
  De in de Verenigde Staten geboren moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki heeft in een videoboodschap zijn volgers opgeroepen ,,zonder twijfel” Amerikanen om het leven te brengen. ,,Overleg met niemand over het doden van Amerikanen”, aldus Awlaki. ,,Het doden van de duivel vereist geen fatwa (religieus decreet).”

  De video van Awlaki is gepost op verscheidene radicale websites. Het lijkt erop dat de boodschap al enige tijd geleden is opgenomen.

  Awlaki houdt zich vermoedelijk schuil in Jemen en wordt in verband gebracht met verscheidene terreurcomplotten. Volgens de VS is Awlaki een van de leiders van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Die beweging is de laatste tijd vaker betrokken bij (mislukte) aanslagen.

  http://www.prisonplanet.com/al-qaeda-mastermind-invited-to-pentagon-after-911.html

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje,
  Al die terroristen worden steeds gekker! Het lijkt wel Sinterklaas, die is ook overal en nergens! De echte terrorist komt tegenwoordig niet uit Tora Bora, maar uit Jemen! Riant gelegen langs de toegang naar de Rode Zee en het Suezkanaal.

Laat een reactie achter