Archief
Artikelen

Iraanse authoriteiten zouden Sakineh Ashtiani morgen al kunnen doden. Zo luidde de boodschap die ik ontving van AVAAZ. Natuurlijk heb ik deze petitie getekend: Aan de leiders die Iran kunnen beïnvloeden:

Het antwoord blijkt echter: NEE !!! Het is allemaal Westerse desinformatie en Iran-bashing!

Zie dit fragment uit “Death of a princess” (1977)

De petitie luidde aldus:

Ik roep U op om alles te doen wat U kan om het leven van Sakineh Mohammadi Ashtiani te redden. Meldingen beweren dat ze op 3 november geëxecuteerd zou kunnen worden. Uw hulp zou de regering van Iran kunnen overhalen om de executie te stoppen, net zoals dat in juli en augustus gebeurde. Onderneem a.u.b. vandaag onmiddellijk actie om Iran te overtuigen haar leven te sparen.

Hoogachtend,

De alarmerende boodschap van AVAAS luidde aldus:

In juli laatstleden heeft een wereldwijde oproep haar gered van een dood door steniging. Nu heeft de Iraanse regering een executie bevolen gebaseerd op verzonnen aanklachten — en ze kan binnen een dag gedood worden. We hebben minder dan 24 uur om wereldleiders die invloed hebben op Iran aan te zetten om alles te doen wat ze kunnen om haar leven te redden.

Vul het formulier hieronder in om snel een bericht te sturen naar de leiders van Turkije, Brazilië, en de belangrijkste leden van de VN die Iran zouden kunnen overhalen om de executie een halt toe te roepen. Deze leiders hebben geluisterd naar onze oproepen in juli en augustus, en hun tussenkomst heeft het verschil gemaakt. Nu moeten ze opnieuw massaal van ons horen en moeten ze snel reageren. Als genoeg mensen onder ons nu onze stemmen verheffen, dan kunnen we misschien een tragedie afwenden.

Deze hele tragedie blijkt een grote fake!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

10 Reacties op “Wordt Sakineh morgen gestenigd wegens overspel?”

 • petje:

  Ik ga hier niet voor tekenen hoe bruut de terechtstelling van deze vrouw wellicht ook is. En wel hierom: de grootste westerse ondersteuners van deze zeer gerechtvaardigde actie voor deze Iraanse vrouw hebben nooit een woord van afkeuring uitgesproken over de moord van honderden Palestijnen tijdens de Gaza oorlog en over de massamoorden in Irak en Afghanistan in het afgelopen decennium.
  Ik ga dus niet met de hypocriete honden met hun duidelijke imperialistische en zionistische agenda meehuilen:

  http://www.normanfinkelstein.com/from-a-correspondent-3/

  Deze vrouw is uiteraard wel in mijn gedachten.
  Hopelijk zegeviert de rechtvaardigheid en worden we niet weer in een oorlog in het Midden Oosten geloodst.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje,

  Dit is ook mijn dilemma, maar ik heb wel getekend.

  Natuurlijk ben ik me bewust van de hypocrisie. Maar zelf heb ik steeds geprotesteerd tegen de slachting in Gaza, tegen de massamoorden in Irak en Afghanistan en zo voort.

  De buitenlandse politiek van Iran is volgens mij gericht op vrede, niet op oorlog en verdoemenis. Maar het stenigen van vrouwen wegens overspel mag wat mij betreft fel worden veroordeeld. Deze barbaarse wetgeving keert zich tegen iedere vrouw!

 • Pien:

  Ik ben tegen de doodstraf, het ontnemen van andermans leven is barbaar – ook mocht deze persoon zelf barbaars zijn geweest in zijn of haar handelingen. Dit even om duidelijk te maken dat ik in geen geval een voorstander ben van het ombrengen van Sakhina Ashtanni. Maar, niks is wat het lijkt in deze wereld en zeker alles wat in olierijke landen gebeurt moet in het licht van de machtsspelletjes op politiek niveau gezien worden. Ik vind onderstaand artikel van een belgische site over deze zaak erg interessant. Wat waarheid is en wat leugen is denkelijk nooit meer te achterhalen in de chaos die deze wereld is. Maar frisse achterdocht ten aanzien van vermeende waarheid of vermeende leugen is altijd op zijn plaats.
  http://www.zonnewind.be/midden-oosten/iran/stenigen-schandalige-leugenssakineh-mohammad-ashtanni.shtml

 • mr. drs. BOU:

  Beste Pien, dank je wel voor deze informatie!

  * De dame stond niet terecht voor overspel, maar voor moord. Om ervoor te zorgen dat het bijna onmogelijk is dat mensen voor overspel worden veroordeeld heeft de Iraanse wet als vereiste toegevoegd dat ten minste vier personen het overspel gelijktijdig vaststellen. Aangezien dat dat bijna onmogelijk is wordt er vrijwel nooit iemand voor veroordeeld. [3].
  * De Islamitische Republiek hanteert niet de Sharia, maar – enkele en alleen – de wetten zoals die worden aangenomen door het Iraanse parlement
  * Mevrouw Sakineh Mohammadi-Ashtiani bedwelmde haar echtgenoot en liet hem dan door Issa Tahen – haar veronderstelde minnaar – ombrengen. Beide daders zijn alleen voor dat misdrijf aangeklaagd en ter dood veroordeeld. De rechtbank maakte geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. In de beschuldiging wordt op geen enkele manier melding gemaakt van overspel of van enige intieme relatie tussen de twee daders, juist omdat het onmogelijk een dergelijke relatie te bewijzen, zelfs wanneer de familieleden dat beweren.
  * De doodstraf zal worden uitgevoerd door ophanging. Steniging werd enkele jaren na het omverwerpen van het regime van de Shah afgeschaft. Geërgerd door de beschuldigingen van Levy en Sarkozy daagde Ali Zadeh hen uit om hem de Iraanse wettekst te tonen waarin steniging als wettelijk middel wordt omschreven.
  * Het vonnis wordt momenteel bekeken door het Iraanse Hof van Beroep, dat elk aspect van de rechtszaak moet toetsen aan de wet. Bij elke onregelmatigheid kan het vonnis wegens vorm- of procedurefouten worden geannuleerd. Zolang het Hof de zaak in beraad heeft worden de twee daders vooralsnog als onschuldig beschouwde. Van een executie aan het eind van de Ramadan is nooit sprake geweest.
  * De advocaat van mevrouw Mohammadi-Ashtiani, Mr. Javid Hustan Kian, is een oplichter. Hij heeft banden met de zoon van de beschuldigde, maar is nooit als advocaat aangesteld door mevrouw Mohammadi-Astiani een heeft nooit contact met haar gehad. Javid Hustan Kian is is lid van de Mujahidin van het Volk, een terroristische organisatie onder de vleugels van Israël en de neoconservatieven in de VS. [4].
  * De zoon van de beschuldigde woont in Tabriz. De regering legt hem geen strobreed in de weg om zo vaak als hij wil met meneer Levy te telefoneren en de regering van zijn eigen land zwart te maken.
  … en zo voort…

  Ik ben er ingestonken en heb mijn artikel inmiddels aangepast!

 • petje:

  Ik had het Zonnewind (een van mijn favo kritische weblogs overigens) artikel al weken terug gelezen en toen ook in een andere thread op Boublog geplaatst.
  Vandaar mijn kritiek.
  De Sarkozy kliek die nu zo hard op de Iraanse trom ramt, miskent de ware feiten en het feit dat de rechterlijke macht in Iran onafhankelijk is (wellicht onafhankelijker dan in Frankrijk, Belgie en Nederland..).

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje, mijn excuses dat ik daar instonk. Meestal ben ik minder naïef, dat hoop ik tenminste. Als ik even tijd heb, zal ik AVAAZ een pittig mailtje sturen. Want ik dacht dat ze redelijk objectief waren, maar ook zij hadden zich beter moeten informeren.

 • Ik vind het nog steeds ingewikkeld om te bepalen wat nou waar is. De enige bron van deze lezing van het verhaal is nog steeds die meneer Meyssan. Nergens is iets te vinden van uitspraken van M’bala M’bala zelf. En zouden Amnesty en HRW dan ook verzuimd hebben hun bronnen na te checken?

 • mr. drs. BOU:

  Beste Joke,

  Als Sakineh zou worden gestenigd wegens overspel, dan vind ik dat wel een reden voor een luid protest.
  Elsbeth Etty zei daarover deze zomer:

  als de 43-jarige Iraanse weduwe Sakineh Ashtiani door de rechters van de islamitische republiek wordt veroordeeld tot dood door steniging, dan is niet alleen de veroordeling een internationaal politiek schandaal. Ook de achterliggende seksuele moraal is onderwerp van politieke strijd, in dit geval met een internationale dimensie van verdediging van de meest fundamentele universele mensenrechten.

  In sommige landen geldt steniging nog steeds als straf voor vrouwen die overspel plegen. Dat vind ik FOEI !!!
  Wikipedia zegt:

  Steniging wordt toegepast in Afghanistan, Pakistan, Saoedi-Arabië, (het noorden van) Soedan, Somalië[1] en de Verenigde Arabische Emiraten. Nigeria kent in sommige noordelijke provincies ook steniging als straf, maar door grote internationale druk zijn de tot de dood door steniging veroordeelden in dat land tot nu toe steeds in hoger beroep vrijgesproken. Iran kondigde in augustus 2008 een grondwetswijziging aan, waarmee de dood door steniging (die als straf voor onder andere overspel en prostitutie werd gegeven) werd afgeschaft, zij het dat de wetswijziging nog door het parlement moet worden goedgekeurd.[2] In 2010 schorste de Iraanse regering onder internationale druk de steniging van de ter dood veroordeelde Sakineh Mohammadi Ashtiani.

  In Iran wordt steniging als straf nu kennelijk afgeschaft, al zegt de Wikipedia dat deze wet nog moet worden goedgekeurd. Ook gaat het in dit geval kennelijk niet om overspel, maar om een veroordeling wegens moord op haar echtgenoot. Dat zegt AVAAZ er niet bij! Hun oproep is daarom volgens mij inderdaad een vorm van propaganda tegen Iran.

  Voor de rest vind ook ik dit moeilijk te beoordelen. Want wat is propaganda en wat is de waarheid? In elk geval is Sakineh nog steeds niet gestenigd… Maar we weten niet of dat komt door de internationale druk, of omdat men in Iran de steniging heeft afgeschaft.

 • mr. drs. BOU:

  Is de vermeende steniging van Sakineh propaganda, gericht tegen Iran? Deze discussie is wel verhelderend en duurt een kwartiertje:

Laat een reactie achter

Recente reacties