Archief
Artikelen

Halloween is een Amerikaans kinderfeest, dat langzaam maar zeker ook in Nederland een plek heeft gevonden. Oorspronkelijk was het een oogstfeest dat het einde van de zomer en het begin van de winter aanduidde. Uit dank voor de oogst werden er offers gebracht aan de goden, gepaard met gebeden dat men de winter mocht doorkomen. Want in de goede oude oertijd was het ’s winters koud: vriezen we dood, dan vriezen we dood… Bijgeloof maakte dat men op den duur geloofde dat tijdens dit oogstfeest de geesten der doden op aarde rondspookten. En later kwamen de heksen daar nog bij!

Vooral in de eeuwen na de Reformatie heeft de vervolging van heksen in Europa een groteske vorm aangenomen. In deze eeuwen was Halloween een gevaarlijke tijd, vooral voor oudere weduwen en ongehuwde vrouwen. Het geloof in heksen was wijd verbreid en werd gesteund door de Roomse kerk, die in iedere vrouw een bedreiging zag van zijn uniek mannelijke macht over het bovennatuurlijke. Duizenden vrouwen zijn vermoord, soms tijdens hun proces door de martelingen, vaak ook na afloop door levend op de brandstapel te worden geplaatst.

De volgende documentaire gaat over de geschiedenis van Haloween en het bijgeloof daar omheen. Daarna volgt een kortere documentaire over Centraal Afrika, waar men nog steeds in heksen gelooft.

History Channel: Haunted History of Halloween. duurt 45 minuten.

Deze reportage van People&Power speelt zich af in de Centraal Afrikaanse Republiek. Daar kan men volgens de wet nog worden veroordeeld wegens hekserij. Sorius Samura onderzoekt hoe en waarom vrouwen worden aangeklaagd en wat er dan met hen gebeurt. Het meest trieste is dat de vrouwen die daar worden beschuldigd van hekserij, zelf ook in heksen geloven!

People & Power – Witch Trials duurt 24 minuten.

Mocht u zich op Halloween liever vermaken met een griezelig mooie muzikale spookfilm, kijk dan hier.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties