Archief
Artikelen

Toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd hij gesteund door een groot deel van de bevolking. Zijn beweging, het Nationaal Socialisme, had in de voorgaande jaren reeds grote delen van de Duitse jeugd weten te verleiden tot deelname aan zijn politiek. Zij waren georganiseerd in de Hitlerjugend. De Duitse journalist, schrijver en historicus Guido Knopp maakte over deze jeugdbeweging een 5-delige documentaire serie: Hitlers Kinder.

Het eerste deel gaat over de manier waarop de kinderen werden verleid tot deelname aan deze jeugdbeweging. Duitsland was arm, maar de Hitlerjugend bood de kinderen ontspanning in de buitenlucht, kamperen, marcheren, de veiligheid van deelname aan een grote groep met eigen normen en waarden. De club was verboden voor meisjes en Joden.

Voor meisjes was er een aparte club, de Bund Deutscher Mädel, waar de meisjes van het Arische ras een eigen normen- en waardenstelsel werd bijgebracht. Zij leerden dienstbaar te zijn aan de man en het krijgen van kinderen voor de Führer was het hoogste doel. Blond haar en blauwe ogen waren het schoonheidsideaal en met hun buitenechtelijke kinderen werden ze opgevangen in speciale tehuizen: Lebensborn.

Toen Hitler eenmaal aan de macht was en het Derde Rijk een feit, werden deze jeugdverenigingen als het ware verplicht. Kinderen van 10 jaar oud werden lid van de “Jungvolk” beweging. Vanaf 14 jaar oud werden ze deel van de Hitlerjugend, waar ze werden getraind in hardheid en vechtlust. Als ze 18 jaar oud waren, konden ze lid worden van de “Wehrmacht”, de SA of de SS. Speciale elitescholen, Napola genaamd, leidden de jongens op tot de hogere functies in de fascistische hiërarchie.

In deze vijf documentaires komen de mensen aan het woord die deel uitmaakten van deze jeugdbeweging. Daarbij zijn beelden gevoegd uit de tijd van Nazi Duitsland. Het resultaat is een indringende collage, die ook in deze tijd nog actueel blijft. De opvoeding van de kinderen legt immers een basis voor de toekomst. De kinderen van Hitler werden klaargestoomd voor oorlog en heldendom, maar op het einde van de oorlog werden ze massaal afgeslacht in een confrontatie met de Russen en Geallieerden.

Alle vijf delen zijn in het Egels nagesynchroniseerd.

Hitler’s Children – Deel 1: Seduction duurt 48 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Hitler’s Children – Deel 2: Dedication duurt 49 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Hitler’s Children – deel 3 : Education duurt 48 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Hitler’s Children – deel 4: War duurt 48 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Hitler’s Children – deel 5: Sacrifice duurt 48 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Opgroeien onder Hitler: de Hitlerjugend”

Laat een reactie achter