Archief
Artikelen

Vandaag is het Wereld Dierendag, dus krijgt Fikkie een lekker blikkie en ook poes Minet wordt extra verwend. Misschien is het ook een goed moment om even stil te staan bij de manier waarop de mensheid omgaat met de dieren. We zijn ons bestaan ooit begonnen als jagers en verzamelaars, mensen aten vlees vanaf het begin. Na verloop van tijd leerden ze om kleding te maken van de huiden. Na de laatste ijstijd begonnen de mensen dieren te temmen, ze aten ze niet langer meteen op, maar ze gebruikten de melk, de wol, hun kracht als lastdieren en zo voort.

Earthlings is een film die u liever niet wilt zien, althans, zo verging het mij. Deze documentaire gaat over de manier waarop we als mensen omgaan met de dieren waarvan we afhankelijk zijn. Ooit was die afhankelijkheid voor iedereen duidelijk. Transport van zware lasten was slechts mogelijk met paarden, ossen en ezels. Ook trokken paarden of ossen toen de wagens en de ploeg. De post ging het snelste per postduif. De hondenwagen, de paardentram en de door paarden getrokken koetsen maakten deel uit van het stadsbeeld.

Tegenwoordig weten we nauwelijks nog wat we met de dieren doen, of liever: wat we de dieren aandoen. Weet dat het lekkere blikkie voor Fikkie óók afkomstig is uit een slachthuis waar dieren aan de lopende band worden ingeblikt! Earthlings bevat zeer schokkende beelden, wees dus gewaarschuwd. Maar de docu stemt wel tot nadenken over onze relatie met de dierenwereld. Deze gruwelijke beelden kunnen leiden tot nachtmerries, maar ook tot een woedende wil om deze waanzin te stoppen. Ik hoop het laatste!

Earthlings duurt een uur en 35 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “4 oktober: Wereld Dierendag”

 • Arminius:

  Mijn hond eet [soms] gewoon met de pot mee. En vandaag krijgt hij van mij een cursus Gehoorzaamheid Training cadeau[vanavond de eerste schooldag 🙂 ]

 • Luis:

  Och arm die arme hond.
  Nog verplicht sporten op dierendag ook;-)
  Wel een extra bak slobber voor het beestje neerzetten heh?
  En een kluif als het beestje heeft gehoorzaamd.

 • knofje:

  Ik overweeg serieus om maar vegetariër te worden.
  Wat een shockdoc. Ben halverwege afgehaakt met een dikke brok in mijn keel.

Laat een reactie achter