Selecteer een pagina

Archieven

De BP olieramp en de Warme Golfstroom

Op Internet verschijnen steeds meer berichten dat door de olieramp in de Golf van Mexico de Warme Golfstroom is vertraagd, of zelfs gestopt. Als bron wordt meestal dit artikel genoemd. De inhoud is zeer verontrustend! De Warme Golfstroom heeft een grote invloed op het klimaat, niet alleen in West Europa, maar zelfs diep in Rusland. De Golfstroom verwarmt ook de lucht en is daardoor van invloed op de straalstroom en de heersende windrichting. Rusland kreeg dit jaar te kampen met een mislukte graanoogst; er geldt nu een exportverbod op graan. De extreme hitte en droogte van deze zomer in Rusland zouden indirect het gevolg kunnen zijn van de BP olieramp!

Door een combinatie van aardolie en Corexit is de viscositeit van het water in de Golf van Mexico verminderd. Het water wordt stroperig en stroomt daarom minder snel. De temperatuur in de Golf is gestegen, het warme water stroomt niet langer weg naar de Atlantische Oceaan. Zelf was ik aanvankelijk bang dat de olie de Golfstroom zou opjagen, omdat de warmtecapaciteit van olie zoveel lager is dan die van water, terwijl de zwarte olie meer zonnestraling kan opnemen dan het blauw-grijze water. Als er een olievlek op de Golfstroom zou meedrijven, dan zou dat volgens mij kunnen leiden tot een veel warmere Golfstroom.

Dank zij Corexit is het effect echter omgekeerd: er drijft geen olie op het water, maar er zit verzeepte olie in het water. Dat stroomt daardoor trager dan normaal. De waterstroom in de Warme Golfstroom is groter dan die van de Mississippi, de Nijl, de Congo, de Amazone, de Wolga en de Yangtze samen. De warmtecapaciteit is dan ook enorm! Wanneer deze Warme Golfstroom stopt, dan kan er een ijstijd ontstaan.

Eerst wordt het weer instabiel, het klimaat verandert. Dan gaat het sneeuwen in het noorden van West Europa. Dat is nog redelijk normaal, maar dit jaar kwam de sneeuw wel erg vroeg! Als er deze winter heel veel sneeuw valt, kan dat het begin zijn van een ijstijd. Als de volgende zomer niet warm genoeg is om de sneeuw te doen smelten, dan ontstaat er een ijskap die iedere winter kan aangroeien. Bangmakerij? Lees het hele (Engelstalige) artikel en oordeel zelf!

Als peak oil samen valt met peak sneeuw, peak regen, peak droogte en peak misoogsten, dan zijn we in de aap gelogeerd! Bedankt, BP! Sommige YouTubes waarschuwen nu voor dit effect. Onder deze filmpjes staan vaak links en soms ook discussie. Wie meer wil weten van de achtergrond, linkt dus even door naar YouTube. Of deze sombere voorspellingen uitkomen, weten we over een jaar.

Scientist:’Gulf Loop Current is broke’ -“Mini Ice Age” on the way Europe

URGENT, GULF LOOP CURRENT CHANGING

BP Ruined The Gulf Loop Current

The Broken Gulf Loop Current And The Global Climate

De volgende documentaire gaat over de komst van een nieuwe ijstijd. Deze wordt in de docu weliswaar toegeschreven aan de Global Warming, maar uit onderzoek naar de ijstijden blijkt dat ze al 2 miljoen jaar komen en gaan. Een interglaciaal, zoals de huidige warme periode, duurt meestal slechts 10.000 jaar. De laatste ijstijd is ruim 10.000 jaar geleden verdwenen. Het wordt daarom steeds waarschijnlijker dat ons een nieuwe ijstijd te wachten staat.

The gulf stream and the next ice age duurt 51 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

9 Reacties

 1. mr. drs. BOU

  Op Nujij is deze BOUblog gepost en er staat een interessante reactie onder:

  Reeds lang aangetoond dat dit onzin is. Doordat de noordelijke lus van de eigenlijke stroom is afgebroken en als zelfstandige stroom onder de naam Eddy Franklin is verder gegaan, is er een barriere ontstaan tussen de olie en de golfstroom. De golfstroom is derhalve niet beinvloed door de olie. Gezien de stormen uit zuid-oostelijke richting kan dat ook bijna niet.

  Goedkope paniekzaaijerij door mensen die er niets van snappen en ook geen moeite doen om er iets van te snappen.

  Zoek op “Eddy Franklin” eventueel met de toevoeging NOAA en er gaat een wereld voor je open op het gebied van de “loop current” (dat is ook een fraaie zoekterm).

  Antwoord
 2. Grueber

  Leuk dat je mijn reactie hebt geplaatst. Heb je inmiddels ook uitgezocht wat een “Eddy”, en in het bijzonder de “Eddy Franklin” is?

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Grueber,

  Een Eddy is volgens mij een golfstroom en de Eddy Franklin is een golfstroom in de Golf van Mexico. Deze draait rondjes met de klok mee.

  De Loop Current is een golfstroom langs de kust van Florida naar de Atlantische Oceaan. Deze warme waterstroom is de bron en de motor van de warme golfstroom.

  Natuurlijk weet ik niet zeker of de berichten over het vertragen van die stroom op waarheid berusten. Het enige wat ik zeker weet, is dat de ijstijden al 2 miljoen jaar komen en gaan. Tijdens de ijstijden is de warme golfstroom herhaaldelijk gestopt. Als deze stopt, dan wordt het in West Europa echt veel kouder!

  De bovenstaande documentaire zegt dat we een ijstijd kunnen krijgen door de Global Warming van Al Gore. Volgens mij klopt dat niet, maar de docu laat wel zien wat een ijstijd inhoudt. Tijdens de laatste ijstijd lag een groot gedeelte van Noord Amerika onder een ijskap van soms wel kilometers dik. Een beetje zoals nu nog op Groenland… Brrrrr! ­čśë

  Antwoord
 4. Grueber

  Beste mr. drs. Bou,
  Nee, een Eddy is een verschijnsel waarbij de noordelijke lus van de Golfstroom van de Golfstroom losraakt (als gevolg van instabiliteit van de Golfstroom), net zoals een lus in een meanderende rivier soms los raakt van de hoofstroom. Bijvoorbeeld: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Meandro.png

  Dit is in de Golf van Mexico geen onbekend verschijnsel en net als met orkanen, krijgen ze een naam. Deze heet de Eddy Franklin. Het ontstaan van de Eddy Franklin heeft niets met de olielek te maken. De olielek lag veel noordelijker en als gevolg van de stormen die uit het Caribisch gebied komen, werd de olie naar de kust van met name Louisiana gedreven. Dat is ook de reden waardoor bijvoorbeeld Florida redelijk beperkt getroffen is.

  Het voordeel van de vorming van de Eddy Franklin, was dat deze een natuurlijke bariêre vormde tussen de olie en de nog steeds doorlopende Golfstroom, zodat de olie niet met de Golfstroom meegevoerd kon worden, de Atlantische Oceaan in.

  Voor een duidelijke uitleg van de Eddy Franklin:
  http://response.restoration.noaa.gov/dwh.php?entry_id=815

  http://en.wikipedia.org/wiki/Eddy_(fluid_dynamics)

  Antwoord
 5. mr. drs. BOU

  Beste Grueber, dank je wel!

  Ongeveer tegelijkertijd met die olieramp maakte een Eddy zich los van de Loop Current. Eerst was iedereen blij, maar daarna begonnen de complotters te roepen dat de warme golfstroom zou stoppen. Dat betekent wel een ramp.

  Ik ben niet uit op mijn gelijk, ik probeer slechts te registreren. Alle info is welkom! En natuurlijk hoop ik dat het rampenplan wordt gestopt. Alle info is welkom!

  Wie weet wat een oliehoop doet met de Golfstroom?

  Antwoord
 6. peter

  de planeten vertellen alles vanaf januari 2011 gaan er alles dramatische veranderingen plaatsvinden de komende jaren super koude winters bloedhete zomers en enorme zware stormen erger nog zeer zware aardbevingen vulkanische uitbarstingen oorlog is in aantocht zullen europa en de wereld de komende jaren totaal veranderen niet ten goede dat staat vast bezuinigen op het leger is nu de komende jaren een misdadig als je weet wat er aankomt de aardmagnetische velden verplaatsen zich sneller dan duizenden jaren daarvoor de wereldbekende helaas overleden astroloog Gieles sprak er al met mij over de mensen gaan barre tijden tegemoed zijn opvolger Johan Lichteigen die een uniek computer programma heeft geschreven het enige in de wereld als je het leest word je niet blij maar verklaart veel.

  Antwoord
 7. mr. drs. BOU

  Crazy Weather: stalled ocean currents, jet stream diversions

  22nd December 2010

  * It’s snowing in Australia and California yet ‘warm’ in Greenland

  The freezing conditions that have blasted Britain are being blamed on a series of weather patterns that are bringing Arctic temperatures to much of western Europe, California and even Australia. One of the main factors is a change in the position of the jet stream – the fast-moving current of air that moves from west to east, high in the atmosphere. A system of high pressure has forced the jet stream further south, allowing biting cold winds in from the north.

  Experts are still unsure why this is but suspect it may be related to the EL Nino weather system as well as changes in sea temperatures and solar activity.
  With the oil spill this last Summer, I can’t help but wonder how that might have effected the Gulf Loop Current, which effects the North Atlantic Current, which could be impacting the jet streams. I’m no climatologist; but I’m guessing that these anomalies are not just odd variations, but could be part of a meltdown of normal cyclical patterns, marking a turning point toward catastrophic weather changes. Whether part of a solar cycle or caused at least in part by man’s pollutions and tinkering with the weather (everything from HAARP to Chemtrails to Oil Spills to Fracking), it does seem to coincide with a major social transformation taking place as the old gives way to the new, including the emergence of free energy technologies as an antidote.

  Interessant artikel! De links heb ik niet gekopieerd.

  Antwoord
 8. Johan

  Fluctuaties in de golfstromen zijn op verschillende plekken aanwezig en ook van alle tijden. El Nino is hiervan het bekendste voorbeeld, maar ook in de Atlantische oceaan bestaan zulke oscillaties, allemaal met hun eigen bijbehorende weerpatronen en herhalingstijden. Een goede beschrijving hiervan vind je in dit artikel:
  http://www.appinsys.com/GlobalWarming/PDO_AMO.htm

  Al die verschillende partonen vormen/beinvloeden (samen met ander factoren) weer ons klimaat. Complexe materie die bij mij vooral vragen oproept.

  Een groot deel van de olie in de Golf is nu met veel Corexit afgezonken/opgelost. Wat gebeurt er echter als de Eddy Franklin uitgewerveld is en de Golfstroom weer door de Golf stroomt zoals normaal het geval is, mogelijk is dit in de loop van dit jaar weer het geval. Ik vraag me af wat ik liever zou hebben:
  -dat dit toch zorgt voor het (tijdelijk) stilvallen van de golfstroom en een bijbehorende koude periode;
  -dat de Golfstoom gewoon blijft stromen en al die troep onze kant op komt gestroomd.

  Een andere vraag waar ik mee worstel is of het natuurlijke systeem nog wel is staat is om weer terug te keren naar het gebruikelijke patroon (de oscillatie). Ik heb groot vertrouwen in de veerkracht van ons natuurlijke systeem, maar vraag me af of we (met name BP in dit geval), dit systeem niet een duw hebben gegeven waarvan het zich niet zomaar kan herstellen.

  Op langere termijn natuurlijk wel, want wat is nu een ijstijd meer of minder, maar het zijn meer de gevolgen op korte termijn die voor de mensheid vrij lastig zijn vrees ik.

  Antwoord
 9. bart

  Als de Golfstroom zo belangrijk is voor de aarde neem ik aan dat de ijstijd-theorie wel eens zou kunnen kloppen. Kijk, nu in volle zomer halen we met moeite 20┬░ C. Dit kan een indicator zijn dat er inderdaad iets op til is. Dan kan men ook stellen dat men het hart van de aarde getroffen heeft. De vraag die dan komt is ooooooooof de situatie nog kan omgekeerd worden. OOOf is ze onomkeerbaar ? Wie of wat kan de Golfstroom nog herstellen? Vergeet niet dat een goede slaap noodzakelijk is voor een goede gezondheid. De groetjes.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorie├źn