Archieven

Het gelukkigste land ter wereld is… Costa Rica

Als sociologen onderzoeken hoe succesvol een bepaald land is, dan kijken ze meestal naar de productiviteit en het gemiddelde inkomen van de bevolking. Rijke landen zijn volgens deze criteria meer succesvol dan arme landen. De statisticus Nic Marks hanteert andere criteria. Volgens hem is een land pas echt succesvol, als de bevolking gelukkig is. Het meest succesvolle land ter wereld blijkt dan Costa Rica! Hoewel dat land niet bijzonder rijk of productief is, zijn de mensen er het meest gelukkig.

Nic Marks: The Happy Planet Index duurt 17 minuten.

Een goede reden om eens te gaan kijken hoe ze dat doen in Costa Rica. Het eerste wat dan opvalt, is dat men daar in 1948 het leger heeft afgeschaft. De toenmalige president José Figueres Ferrer was een voorstander van sociaaldemocratie en verzette zich tegen iedere vorm van dictatuur. De vrouwen en de niet-blanke bevolking kregen stemrecht, de banken werden genationaliseerd en de kloof tussen arm en rijk werd verkleind. De gezondheidszorg is er modern en het onderwijs is er gratis en verplicht voor alle kinderen. Iedereen krijgt gelijke kansen om zich te ontplooien. De huidige president van Costa Rica is een vrouw.

Costa Rica – Economy

In Costa Rica staat niet de financiële rijkdom voorop, maar de kwaliteit van leven. De prachtige natuur van het land wordt beschermd in talloze reservaten en het toerisme is een bron van inkomsten. Maar ook kunst en cultuur worden bevorderd. In Costa Rica is niemand arm en kansloos, niemand wordt uitgestoten en niets wordt vernield.

Costa Rica – Quality of live

De natuur van Costa Rica is van een overweldigende schoonheid en de biodiversiteit is uniek in de wereld. De volgende Franstalige documentaire gaat over de natuur van Costa Rica.

Costa Rica – Forêt entre les Océans duurt 26 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Voor wie nog meer wil zien van dit gelukkige land, is er deze Franstalige documentaire.

DOCUMENTAIRE COSTA RICA 2008 duurt 43 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

6 Reacties

 1. japie

  Ja, mooi!
  Alleen heb ik enkele bedenkingen bij de grafiek in de TED-docu.
  Afrikaanse landen zitten links onder. Klopt volgens mij niet want het rijkste continent ter wereld met de armste bevolking wordt (nog steeds) compleet leeg geroofd door westerse corporaties. Het continent wordt compleet uitgewoond door buitenlandse mogendheden, zonder dat de bevolking er iets mee opschiet. De kluwen paarse blokjes staat nu nog links onder aan, maar zou volgens mij rechts onder aan moeten staat (hoewel de bevolking niet of nauwelijks profiteert van deze diefstal van delfstoffen).
  Eens?

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Japie, ik begrijp wat je bedoelt, maar Nick Marks meet hoeveel grondstoffen een land verbruikt en niet hoeveel het levert aan de wereld. De Afrikaanse landen staan links onder omdat ze weinig grondstoffen verbruiken en weinig geluk kennen.

  Antwoord
 3. mrpettjo

  Het ergste land van Midden-Amerika sinds een aantal jaar is : Honduras. De vorige president werd afgezet en nu is Honduras een politiestaat zonder vrije pers (onafhankelijke journalisten zijn nu per definitie communisten en worden zonder pardon vermoord) en de westerse multinationals kunnen het land gaan uitzuigen..:

  The Deadliest Place in the World for a Journalist
  Mini-documentary on the Honduran journalists that have watched 15 colleagues assassinated in 19 months under the Lobo regime, a government Barack Obama praises for its “strong commitment to democracy”:

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=7432

  Antwoord
 4. Miriam

  Hoi Bou
  Ik wilde je een mail sturen, dus ik klik op “contact” helemaal onderin, maar dan wordt ik naar het bovenste gedeelte van dezelfde pagina gestuurd!
  Hoe mail ik je?

  Antwoord
 5. mr. drs. BOU

  Beste Miram,
  Mijn excuses, ik ben nog steeds mijn contactformulier kwijt. Ik zal er NU naar gaan zoeken.

  Mijn mailadres is mr.drs.bou@planet.nl

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën