Archief
Artikelen

Als we het over hyperinflatie hebben, dan is Zimbabwe wel een duidelijk voorbeeld. Toen dit land 30 jaar geleden onafhankelijk werd, was de Zimbabwe Dollar ongeveer een Amerikaanse dollar waard. De regering van president Mugabe veranderde echter al snel in een dictatuur. Als Mugabe geld nodig had om politieke protesten in de kiem te smoren, dan drukte hij er eenvoudig weer dollars bij. Het resultaat was hyperinflatie, het geld was niets meer waard.

Een volgende ramp was de landhervorming. Zimbabwe produceerde ruim voldoende voedsel, ongeveer 40% van de landbouwopbrengst was bestemd voor de export. Toen Zimbabwe nog een kolonie was van Engeland (het werd toen Rhodesia genoemd), waren de blanken de grote boeren en na de onafhankelijkheid bleef dat zo. Nadat Mugabe in 2000 de verkiezingen bijna had verloren, wilde hij de verarmde bevolking paaien door hen land te schenken. Blanke boeren werden verjaagd uit hun huis en van hun grond. Het land zou worden verdeeld onder de arme zwarte bevolking, maar het resultaat was dat de landbouw volledig instortte. Zimbabwe is nu aangewezen op voedselhulp.

Rageh Omaar maakte in Zimbabwe de volgende reportage:

Zimbabwe – State of Denial duurt 48 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties