Archief
Artikelen

The Atomic Cafe is een Amerikaanse documentaire uit 1982, die volledig bestaat uit authentieke beelden van propagandafilms en “voorlichting” over de atoombom. Hij geeft een goed overzicht van de manier waarop de Amerikaanse overheid het grote publiek in de greep van de angst hield met propaganda over de atoombom. Deze bom zou de Amerikaanse wereld van vrijheid en welvaart weliswaar beschermen tegen de Communistische vijanden, maar als de Russen toch zouden komen, dan moest men onmiddellijk onder de tafel schuilen, of onder het bed! “Duck and cover!”

De documentaire werd geafficheerd als zwarte humor, maar hij is eerder verontrustend. Wie herinnert zich nog dat onze eigen overheid begin jaren ’80 folders verspreidde waarin stond wat je moet doen als de Russen een atoombom afwerpen op Nederland? Als ik me goed herinner, moest je een zaklantaren, een draagbare radio, drinkwater en blikvoer in huis hebben. Daarmee kon je schuilen in de kelder, of onder de trap, tot de radio liet weten dat de kust weer veilig was. Koot en Bie maakten daarover de volgende satire:

Van Kooten en de Bie – Cor van der Laak – Schuilkelder

The Atomic Cafe toont de waanzin van de militaire propaganda, de arrogantie van de macht en de onverantwoordelijke manier waarop men speelt met mensenlevens. Dit wordt gelardeerd met toepasselijke muziek en beelden van het Amerikaanse publiek in de jaren ’40 tot ’60 van de vorige eeuw: gelukkig, gelovig en grenzeloos naïef!

The Atomic Cafe duurt een uur en 25 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “The Atomic Cafe, een documentaire uit 1982”

Laat een reactie achter

Recente reacties