Archief
Artikelen

De volgende lezing van Michael Parenti werd gegeven op 27 april 2006 voor het Peninsula Peace and Justice Center, Palo Alto, Californië. Parenti laat daarin zien hoe racisme en seksisme altijd in de weg hebben gestaan van de strijd voor economische rechtvaardigheid en mensenrechten. De machtige elite maakt gebruik van een verdeel-en-heers-politiek, waardoor de werkelijke verhoudingen binnen het kapitalisme worden verdoezeld.

Racisme maakte het mogelijk dat mensen uit Afrika werden geroofd en verscheept naar de koloniën in Amerika, waar ze als slaven werden verkocht en gedwongen waren om te werken op de plantages. Seksisme maakte het mogelijk dat vrouwen in groten getale in de fabrieken werkten voor een loon dat veel lager was dan wat een man zou verdienen voor hetzelfde werk. Racisme en seksisme zijn ideologieën die slechts dienen om de hele bevolking te onderwerpen aan het kapitalistische systeem.

De lezing van Parenti duurt drie kwartier, waarna het publiek vragen mag stellen. Parenti vertelt dan ook over zijn nieuwe boek: “The Culture Struggle”, dat gedeeltelijk online te lezen valt.

Michael Parenti: Race, Gender and Class Stuggle duurt een uur en 8 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties