Archief
Artikelen

De volgende lezing van Michael Parenti gaat over de manier waarop de VS welbewust Joegoslavië hebben verwoest in een zogenaamde burgeroorlog. Joegoslavië was na WO II een communistisch land en door de VS werd Joegoslavië gezien als een soort bufferstaat tussen West Europa en het Sovjet blok. Nadat de USSR was ingestort, werd het tijd om Joegoslavië van de kaart te vegen. Parenti legt uit waarom en op welke manier dit gebeurde. Deze boeiende lezing is Nederlands ondertiteld.

In dit verband wil ik ook wijzen op een boek van Robin de Ruiter: De vermoorde onschuld van Slobodan Milosevic, Mayra Publications, Nederland 2003. ISBN: 90-801623-5-3. Dit boek geeft een goede analyse van het Joegoslavië Tribunaal, het proces van het Internationale Gerechtshof in Den Haag tegen president Milosevic van Servië wegens vermeende oorlogsmisdaden. Milosevic nam zelf zijn verdediging ter hand, maar toen hij met bewijzen dreigde te komen omtrent de kwalijke rol van de VS in deze “burgeroorlog”, overleed hij plotseling in de gevangenis. De ondertitel van dit boek is dan ook: Wie vermoordde Milosevic en … waarom?

The U.S. War on Yugoslavia duurt een uur en 17 minuten.

De VS oorlog tegen Joegoslavië staat in 9 delen op YouTube. Dit is het eerste deel:

Ga naar YouTube voor de volgende delen.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Dr. Michael Parenti: de oorlog van de VS tegen Joegoslavië”

 • Max:

  Wie is begonnen?De officiële mediaversie [propaganda] stelde altijd de Serviërs verantwoordelijk voor het uitbreken van de oorlog. Lord Carrington, die nochtans door de grootmachten zelf aangeduid werd als bemiddelaar, denkt daar helemaal anders over:Als men zich beperkt tot de oorsprong van de oorlog, dan zijn het de Kroaten die het vuur aan de lont gestoken hebben door een grondwet uit te vaardigen die geen rekening hield met het standpunt van de Serviërs uit Kroatië…In april 1990 bezoekt de stafchef van het Franse leger zijn Joegoslavische tegen- hanger. Laatstgenoemde legt hem tot in de details het catastrofescenario uit dat zich veertien maanden later zal voltrekken: afscheuring van Slovenië en Kroatië, reactie van het federale leger en van de Servische minderheden in Kroatië en Bosnië. Vele jaren voor het drama waren de westerse hoofdsteden dus al op de hoogte van wat gebeuren kon.<>

  http://www.archivesolidaire.org/scripts/article.phtml?section=A2AAABBM&obid=2971

  http://www.raek.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=864:michael-parenti-de-amerikaanse-oorlog-tegen-joegoslavie-nl-ondertiteld&catid=142:michael-parenti&Itemid=151

  http://www.kosovo.net/kla2a1.html

  http://www.afvn.nl/2007_4/afpag_3_17.htm

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Max! Hij is ondertiteld. PRIMA !!! 😉

 • Max:

  Duitsland ,maar ook VS hadden er geen belang bij dat het land bij elkaar bleef, want het was een te sterk machtsblok in Europa waarbij het westen weinig invloed op kon uitoefenen.De imperialisten wisten heel goed dat zij geen kans maakten als ze een directe confrontatie zouden zijn aangegaan, daarom kozen zij ervoor Joegoslavië in stukken te hakken. Het begon met Slovenië en Kroatië, daarna was de beurt aan Bosnië-Herzegovina en tenslotte Servië, de ruggengraat van het oude Joegoslavië. De minister van buitenlandse zaken van Duitsland, Hans Dietrich Genscher, was een van de grootste voorstanders van de desintegratie van het federatieve Joegoslavië.Hij forceerde en dwong de overige landen van de Europese Gemeenschap om actief deel te nemen [samen met Duitsland] in het organiseren en bewapenen van separatistische formaties van Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Kosovo en ondanks het embargo levert Duitsland Kroatië ruim 1,5 miljard DM aan wapens en overspoelt het de nieuwe fascistische staat met militaire adviseurs.De Serviërs in Servië, Kroatië,Montenegro en Bosnië accepteerden dat niet. Ze willen een Joegoslavië behouden. De grondwet van Republiek Kroatie werd in 1990 door de Kroatische nationalistische regering veranderd. De Kroatische Serviers waren in 1990/1991 geen nationale minderheid in Kroatie maar een staatsvolk.In Servische Krajina in Kroatie leefden Serviers voor dat het Habsburgse rijk bestond.Toen Kraotië de onafhankelijkheid verklaarde bleef het er niet bij dat de Servische minderheid uit het openbare leven werden verbannen en tot afzondering werden gedwongen. Naar dezelfde logica eisten de Serviers, totdan een erkend etnisch onderdeel van het federale Joegoslavie, politieke en culturele autonomie. Onder druk van de opleving van het Kroatische nationale zelfbewustzijn hadden bovendien duizenden Serviërs Kroatië vrijwillig of onvrijwillig verlaten; de eerste vluchtelingen in het voormalige Joegoslavië. De Kroatische regering beroofde de Serviers niet alleen van hun rechten, de Serviers verloren in 1990 massaal ook hun functies in de regering, politie, bedrijfsleven en justitie,Serviers werden beschouwd als tweederangsburgers. De Serviers werden op diverse gebieden gediscrimineerd.Toen in 1990 in Kroatie de Servische constituele rechten geschonden waren, werden de Krajina Serviers terecht herinnert aan de genocide van de WO2.De Serviers protesteerde hiertegen en vroegen aan Belgrado om bescherming…… Zo werden Serviers overal in 1990 in Kroatie aangevallen, bedreigd en zodanig geterroriseerd en vermoord dat ze de Kroatische steden moesten verlaten.De schending van de Servische rechten in Kroatie en het terroriseren van de Kroatische Serviers resulteerde in een conflict tussen het Joegoslavische federale leger en de Kroatische separatistische regering van Franjo Tudjman .Sterk bewapende Kroatische militairen omsingelden de kazernes en hielden de Joegoslavische soldaten min of meer gevangen. In 1991 was Kroatie nogsteeds een deelrepubliek van Joegoslavie.De nieuwe Kroatische minister van defensie Martin Spegelj, verkondigde op 21 januari 1991 openlijk: We zijn vanaf nu in oorlog met Joegoslavië. Wat er ook mag gebeuren, breng hen om, op de straten en in hun huizen. Gooi handgranaten of schiet hen dood (de Serviers).”Eind mei 1991 stelde Tomislav Mercep een speciale eenheid samen die hij “stille liquidatiegroep” noemde. Het doel van de groep bestond hierin, zoveel mogelijk Serviérs te verdrijven, te vermoorden of eenvoudigweg zodanig te terroriseren tot ze Kroatië vanzelf verlieten. Er volgden berichten over liquidaties van Serviërs in Vukovar, die op bevel van Tomislav Mercep werden georganiseerd. Serviërs wiens namen op dodenlijsten stonden die men in Kroatische kranten publiceerde werden gearresteerd en vermoord.Dus,zo begon!!!! Jammer dat u u alleen maar kunt herinneren DAT de Kroatische Serven in opstand kwamen. Waarom vertelt u er niet gelijk bij WAAROM ze in opstand kwamen en wat aan die opstand vooraf ging? De minister van defensie, Gojko Susak, werd betrapt (TV!) toen hij bij de Sinjska Alka, een jaarlijkse folkloristische manifestatie, de Hitlergroet bracht.31 maart 1991. De Kroatische minister van onderwijs en cultuur in WO2, Budak, vatte het programma van de Kroatische staat als volgt samen: Grondslag van de Ustasa beweging is de religie. Voor minderheden als Serviërs, Joden en Zigeuners hebben wij drie miljoen kogels. We zullen een deel van de Serviërs doden. De anderen worden het land uitgezet en de rest zullen wij dwingen de rooms-katholieke religie aan te nemen. Zo zal het nieuwe Kroatië alle Serviërs verwijderen, opdat wij binnen tien jaar volledig katholiek zullen zijn.En het is nu pas gelukt in 1990!!!??Die racistische ideologie, waarin geen plaats is voor Serven in Kroatie en die nog steeds actueel is, is de reden waarom de Serven in 1990 in opstand kwamen.Meteen na de Kroatische onafhankelijkheid wordt de rehabilitatie van de Ustasha ingezet.In de Duitse media, zoals bv in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, wordt openlijk gesproken over de noodzaak van een ‘Duitse herstelinterventie’, wellicht om de militaire mislukkingen van Adolf Hitler te ‘herstellen’. Er was geen kritiek op zijn[Tudjman] racistisch boek nog op zijn uitspraak: ik prijs mezelf gelukkig dat mijn vrouw geen Jodin of Servische is. Israel weigert Kroatie te erkennen ,omdat daar fascisten en antisemieten aan de macht zijn. De grootste etnische zuiveringen na WO2 in Europa was de genocide van 300.000 Krajina Serviers door de Kroatische krachten!!!! Tijdens de oorlog in Kroatie is geen enkele Kroaat uit Servie verjaagd, geen enkele Bosnier is uit Servie verjaagd tijdens de Bosnische oorlog. Vijftigduizend moslimvluchtelingen werden in Servie geregistreerd maar hier wordt alles op zijn kop gezet, met leugens en onwaarheden. We hebben hier duizenden keren gehoord over moslims of albaneze vluchtelingen maar de cijfers tonen dat meeste vluchtelingen Serviers zijn (meer dan 1 miljoen). Door het Duitse succes inzake separatistische Kroatie,Slovenie, verschenen in 1992 ook de Amerikanen op het Balkantoneel,uit rivaliteit. Bosnie kreeg de volle steun van de VS, Duitsland en zowat de gehele islamitische wereld. Bosnie was de eerste steen van een reeks domino’s.Er zijn ook hier olie- en gasbelangen in het geopolitieke spel, namelijk een oliebuis op

Laat een reactie achter

Recente reacties