Archieven

John Pilger over globalisering en armoede

Een van de meest integere documentairemakers van deze tijd is volgens mij John Pilger. Daarnaast is hij zeer productief als schrijver van zowel boeken als politieke commentaren. Op zijn website staan zijn artikelen en zijn autobiografische
levensbeschrijving

The New Rulers of the World is een documentaire van John Pilger uit 2001-2002, over de gevolgen van de globalisering. Daarbij wordt Indonesië als voorbeeld genomen voor de ernstige problemen waar deze nieuwe, wereldwijde economische politiek toe leidt. In 1965 greep generaal Soeharto de macht in Indonesië. Deze bloedige militaire coup, waarin waarschijnlijk een miljoen “communisten” zijn vermoord, werd gesteund door de VS en Groot Brittannië. Vervolgens mochten de grote corporaties het land binnenkomen om zowel de natuurlijke rijkdommen als de arbeidskrachten van het land te exploiteren.

Pilgers belangrijkste stelling is dat de “nieuwe heersers” in feite de oude heersers zijn in een nieuw jasje. Volgens Pilger is globalisering een nieuwe vorm van kolonialisme, die opkwam nadat het oude kolonialisme was afgeschaft. Door leningen aan dictatoriale en vaak zeer moorddadige regimes in landen in de Derde Wereld, komt de hele bevolking van dat land in de schuld te staan bij het IMF en de Wereldbank. De voorwaarden voor een dergelijke lening zijn dat de regering het land openstelt voor de multinationals. De lage lonen in deze landen, en het gebrek aan bescherming van de werknemers, maken de arbeid goedkoop en het product zeer winstgevend. Deze winsten komen niet ten goede aan de bevolking, maar vloeien in de zakken van de Westerse maatschappijen. Het merendeel van de bevolking leeft daardoor in bittere armoede. Maar ook in de rijke westerse landen wordt de kloof tussen arm en rijk door deze politiek van privatisering steeds groter.

John Pilger – The New rulers of The World duurt 54 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën