Archief
Artikelen

Vandaag twee korte filmpjes over de verloren oorlog. De eerste is opgenomen in Helmand, de meest gevaarlijke en gewelddadige provincie van Afghanistan. Hij is gemaakt door de filmmaker en fotograaf Sean Smith, die vijf weken in Afghanistan doorbracht, eerst met de bemanning van een helikopter-ambulance en daarna met mariniers van de VS. Lees ook zijn dagboek in de Guardian.

Endgame in Afghanistan bevat bloedige beelden en duurt 15 minuten.Het tweede filmpje is een toespraak van de oorlogsveteraan James Madison, die nu deel uitmaakt van de vredesbeweging Iraq Veterans Against the War. Dit is het transcript:

I tried hard to be proud of my service, but all i can feel is shame. The racism you can not master the reality of the occupation,
it’s the people it’s the human beings. I seem i claim by guilt everytime i see an eldery man like the one that could’t walk and we brought by the stretcher and we called the Iraq’s Police to take him away. I feel guilt everytime i see a mother with her children like the one who cried hystericly and screaming that we are worst than Saddam, as we forced her from her home. I feel guilt anytime I see a young girl, like the one I grabbed by the arm, and dragged into the street.

We are told we are fighting terrorists; the real terrorist was me and the real terrorism is in this occupation. Racism within the military has long been an important tool to justify the destruction and occupation of another country. It’s long been used to justify the killing, subjugation and torture of another people. Racism is a vital weapon employed by this government. It’s a more important weapon than a rifle, a tank, a bomber or a battleship. It’s more destructive than an artillery shell or a bunker buster, or a Tom Hawk Missile. While all those weapons are created and owned by this government, they are harmless without people willing to use them.

Those who send us to war do not have to pull a trigger, or lab a mortal round. They don’t have to fight the war, they merely have to sell the war. They need a public who is willing to send their soldiers in the harms way. They need soldiers who are willing to kill and be killed without question. They can spend millions on a single bomb, but that bomb only becomes a weapon, when the ranks of the military are willing to follow orders to use it.

They can send every last soldier anywhere on earth, but there’ll only be a war, as soldiers are willing to fight. And the ruling class, the billionaires who profit from human suffering, care only about expending their wealth controlling the world economy. Understand that their power lies only in their ability to convince us that war, oppression and exploitation is in our interest. They understand that their wealth is dependent on their ability to convince the working class to die to control the market of another country. And, convincing us to kill and die is based on their ability to make us think that we are somehow superior.

Soldiers, sailors, marines, airmen, have nothing to gain from this occupation. The vast majority of people living in the U.S. have nothing to gain from this occupation. In fact, not only do we have nothing to gain, but we suffer more because of it. We lose wings, and bear trauma and give our lives. Our families have to watch flag draped coffins rolling into the earth. Millions in this country without health care, jobs or access to education, just watch over this government squander of a $ 450 million a day in this occupation. Poor and working people in this country are sent to kill poor and working people in other countries, and make the rich richer. Without racism we realize that we have more common with the Iraq people than we have with billioners that send us to war.

We need to wake up and realize that our real enemy is not the ones living in a distant land, the people whose names we don’t know, cultures we don’t understand. The enemy is people we know very well and people we can identify. The real enemy is a system that wages war when it’s profitable. the enemy is the CEOs who lay us off our jobs when it’s profitable, the Insurance Companies who deny us Health care when it’s profitable, the Banks who take away our homes when it’s profitable.

Our enemies are not five thousands miles away
they are right here home. But if we organize and fight with our sisters and brothers, we can stop this war, we can stop this government and we can create a better world. If tyranny and oppression come to this land, it will be in the guise of fighting a foreign ennemy…

The loss of Liberty at home is to be charged to the provisions against danger real or imagined from abroad…”

– James Madison –

Edité par Phaedrus

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “De eindstrijd in Afghanistan: bloed, dood en schuld”

 • Eheu:

  Ongewoon aangrijpende dwz aansprékende en ont-roerende en daarom gerutststellende want hoopgevende tekst.
  Dank!

  ACH!

 • Groene Wolf:

  Ms. Clinton geeft toe dat de VS de problemen in Afganisistan zelf heeft gecreëerd:
  http://www.nujij.nl/clinton-wij-zijn-zelf-de-terroristen.9804500.lynkx

 • mr. drs. BOU:

  In zijn maandagmorgenbriefing zegt Donkerdoorn het volgende:

  Goed, D66 en GroenLinks gaan ons weer Afghanistan binnen rommelen. Rutte I wil dolgraag weer meedoen met de grote jongens aan de Hindu Kush, en fractievoorzitters Pechthold en Sap zien wel iets in het plan maar wel na beraadslaging met “experten” (dezelfde eenzijdige experten die de politiek de eerste missie hebben verkocht?). “Nederland is onderdeel geworden van de geschiedenis van Afghanistan”, roept Pechthold waarop, na tien jaar Afghanistan bombarderen, iemand zich terecht afvraagt of de D66-voorman een tube velpon-lijm in een neusgat heeft geleegd. Sap komt doodleuk weer aan met de Afghaanse meisjesscholen. Het is dezelfde uitgekauwde onzin dat al tien jaar voor het publiek wordt opgewarmd, en je kan je niet aan de indruk onttrekken dat Alexander en Jolande gewoon even op het matje zijn geroepen bij de Amerikaanse ambassade. Het “debat” over de politiemissie belooft kortom hilarisch surrealistisch te worden. Sap met meisjesscholen en Pechthold met Nederlandse verantwoordelijkheid, terwijl waarschijnlijk de woorden TAPI-pijplijn (op dit moment wordt de Pakistaanse militaire en politieke elite ge-wined&dined door Europa en de VS), Turkmeense gasvoorraden, Amerikaanse militaire basissen, Iran, GAZPROM en China niet vallen. Bondgenoot Nederland laat de NATO, en sinds het Verdrag van Lissabon, EU (semi-militair) niet in de steek.

 • mr. drs. BOU:

  De strijd om Afghanistan is verloren ! ! !
  Zie Zonnewind!

  Hoewel de Amerikaanse regeringsmedewerkers zich wat betreft de terugtrekking verstoppen achter eufemismen, weten alle analisten dat het verplaatsen van troepen neerkomt op het opgeven van gebieden waar de verschillende verzetsgroepen, waaronder de Talib, sowieso al de overhand hadden. De Talibs en andere Afghaanse verzetsgroepen noemen de Amerikaanse terugtrekking een overwinning van de Talibs in de Pechvallei. De terugtrekking van de Sovjets uit de Pechvallei in 1988 was een keerpunt in de bezetting door de Russen, waarna de Russische militaire campagne zichtbaar uiteen begon te vallen. Zes maanden later was het door de Russen gesteunde Afghaanse leger compleet verdwenen en werden alle gebieden aan het verzet van de Mujahedin gelaten. De Amerikanen hebben nu al de Korangalvallei, de Waygalvallei, de Shuryakvallei en de Nuristancorridor opgegeven. De Pechvallei was een regio met twijfelachtige eer om na de provincie Helmand de dodelijkste regio te zijn voor de Amerikaanse troepen. Het is ook daarom dat het Amerikaanse leger zich nooit in de Helmandvallei heeft durven vertonen. Hoewel de aanval op Helmand regelmatig met veel poeha in de media werd aangekondigd heeft er nooit een aanval met grondtroepen op Helmand plaatsgevonden.

  Amerikaanse legerwoordvoerders verklaarden de terugtrekking uit de Pechvallei met de typisch dubbeltaal die legers bezigen wanneer ze verliezen lijden: “De vallei slokte disproportionele hoeveelheden voorraden op en we hebben niet genoeg troepen om een beslissende overwinning te kunnen halen in de Pechvallei.”

  Dank je wel voor de vertaling, Willem Huntelaar. 🙂

Laat een reactie achter