Archief
Artikelen

Op 14 maart 2005 heeft de historicus en vredesactivist Howard Zinn een lezing gegeven voor het Massachusetts Institute of Technology. Hij spreekt in deze lezing onder andere over de gevolgen van 11 september en de manier waarop de VS heeft gereageerd op deze aanslagen. De oorlog tegen het terrorisme is eigenlijk een aanval op onafhankelijke landen, zoals Afghanistan en Irak. De doctrine van de preventieve oorlog, zoals geformuleerd door George Bush, staat heel ver af van de internationale normen van ethiek.

Volgens Howard Zinn hebben de VS lang vastgehouden aan het idee van superioriteit. Gouverneur Winthrop van de Massachusetts Bay Colony beschreef het als het vestigen van een “stad op een heuvel” om te dienen als baken van vrijheid voor de wereld. Maar deze invulling van lot veronderstelt een goddelijke opdracht, een samenvallen van de politiek van de VS met Gods wil. Politici in de VS hebben zich maar al te vaak beroepen op God, en op idealen als vrijheid en democratie, om andermans grondgebied te bezetten en om degenen die zich daartegen verzetten, wreed te bestrijden.

Zinn geeft talloze voorbeelden van de manier waarop de Amerikaanse overheid de “goddelijke ordening” en het “brengen van beschaving en vrijheid” heeft gebruikt om de meest lafhartige acties te rechtvaardigen: het uitroeien van de oorspronkelijke bevolking van Amerika de roof van hun land; de annexatie van Texas en de oorlog met Mexico; de oorlog tegen de Filipijnen; de betrokkenheid van de V.S. bij staatsgrepen in Latijns Amerika; de bloedige pogingen om de invloed van de V.S. in het Midden-Oosten, Afrika en Azië uit te breiden. De strijd tegen het Communisme, die vaak werd ondersteund met argumenten van de goddelijke opdracht van Amerika in de wereld, was slechts een handig excuus om de economische en militaire belangen van de V.S. in belangrijke gebieden te handhaven.

Meer dan enige andere Amerikaanse president heeft president Bush zich beroepen op zijn speciale verhouding met God als een reden voor zijn politiek. Zinn maakt zich zorgen over een beleid dat Christelijke schijnheiligheid gebruikt om de “oorlog tegen terrorisme” te rechtvaardigen, een oorlog die in werkelijkheid eerder gaat over het vestigen van een nieuw bruggenhoofd in het olie-rijke Midden-Oosten. Ook wijst hij op het misbruik dat wordt gemaakt van de geschiedenis, omdat men op school slechts halve waarheden leert.

Dit alles geldt uiteraard ook voor Nederland. Onze VOC-mentaliteit bestond uit slavenhandel en kolonialisme, uitbuiting en plundering van Indonesië en zo voort. Nog steeds werkt Nederland mee aan een verloren “vredesmissie” in Afghanistan, waar onder het mom van vrijheid en democratie het land bezet is door het zogenaamde “Vrije Westen”. De bevolking van Nederland was voor het merendeel tegen deze militaire missie, maar de politici stemden voor! Toch denken veel mensen nog dat Nederland een land is van vrijheid en democratie. Wij zijn in feite de bezetters van Afghanistan, de collaborateurs, zoals de VS het Nazi-Duitsland is van nu.

De lezing begint na een introductie van 6 minuten. Hij duurt iets langer dan een uur, waarna het publiek vragen kan stellen.

The Myth of American Exceptionalism duurt een uur en 33 minuten.

Bekijk de video op groot formaat.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter