Archief
Artikelen

Howard Zinn was een Amerikaanse historicus, schrijver en vredesactivist. Ter gelegenheid van zijn overlijden op 27 januari van dit jaar staat op BOUblog reeds een artikel over zijn werk.

Deze Amerikaanse hoogleraar in de geschiedenis heeft niet alleen actie gevoerd tegen de oorlog in Vietnam, maar ook meer dan 20 boeken geschreven, waaronder 3 toneelstukken. Hij is vooral beroemd geworden met zijn boek ‘A People’s History of the United States’. Het is een alternatieve geschiedenis van de VS, gezien vanuit het standpunt van de Indianen, de negers, de vrouwen en de arbeiders, in plaats van het bekende standpunt van de blanke, mannelijke en militaristische Amerikaanse elite. Over de hele wereld zijn er miljoenen exemplaren van verkocht en de herziene versie van 2003 staat voor het grootste gedeelte online.

In de volgende lezing, die Howard Zinn heeft gegeven op 13 september 2009, dus vlak voor zijn dood, geeft hij zijn visie op het fenomeen oorlog. Hij bespreekt daarin met name de drie “heilige” oorlogen van de VS, eerst de vrijheidsstrijd tegen de Engelsen (1775–1783), daarna de Burgeroorlog (1861–1865) en tot slot de Tweede Wereldoorlog. In het begin is het geluid nogal slecht, maar haak niet af, want na 10 minuten wordt het beter. De lezing is uiterst boeiend en bevat talloze verhelderende feiten. Geniet!

Howard Zinn: Myths of the Good Wars duurt een uur en 7 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “De mythe van de Heilige Oorlog, door Howard Zinn”

 • mr. drs. BOU:

  Op Information Clearing House staat een artikel over Howard Zinn en over de manier waarop hij werd achtervolgd door de FBI. Niet omdat Zinn de revolutie predikte, maar omdat hij de waarheid sprak!

  The cold, dead pages of the FBI file stretch from 1948 to 1974. At one point five agents are assigned to follow Zinn. Agents make repeated phone calls to employers, colleagues and landlords seeking information. The FBI, although Zinn is never suspected of carrying out a crime, eventually labels Zinn a high security risk. J. Edgar Hoover, who took a personal interest in Zinn’s activities, on Jan. 10, 1964, drew up a memo to include Zinn “in Reserve Index, Section A,” a classification that permitted agents to immediately arrest and detain Zinn if there was a national emergency. Muslim activists, from Dr. Sami Al-Arian to Fahad Hashmi, can tell you that nothing has changed.

 • The cold, dead pages of the FBI file stretch from 1948 to 1974. At one point five agents are assigned to follow Zinn. Agents make repeated phone calls to employers, colleagues and landlords seeking information. The FBI, although Zinn is never suspected of carrying out a crime, eventually labels Zinn a high security risk. J. Edgar Hoover, who took a personal interest in Zinn’s activities, on Jan. 10, 1964, drew up a memo to include Zinn “in Reserve Index, Section A,” a classification that permitted agents to immediately arrest and detain Zinn if there was a national emergency. Muslim activists, from Dr. Sami Al-Arian to Fahad Hashmi, can tell you that nothing has changed.
  +1

Laat een reactie achter