Archief
Artikelen

Op 6 augustus 1945 werd op Hiroshima de eerste atoombom afgeworpen, bijgenaamd Little Boy. De stad, die in 1589 was ontstaan rond een kasteel, telde op dat moment 255.000 inwoners en werd door de explosie geheel verwoest. Binnen 1 seconde werden 78.000 mensen gedood. Er ontstond een vuurbal met een doorsnede van een 300 meter, waarin de temperatuur opliep tot 4000 °C. Er volgde een schokgolf die zich verplaatste met de snelheid van het geluid. Velen tienduizenden personen raakten gewond en zwaar verbrand.

Mede door de radioactieve straling was het aantal slachtoffers eind 1945 opgelopen tot ongeveer 140.000 doden. Daarna volgden de jaren van stralingsziekten, die zich uitte in vele vormen van kanker. Ook werden er kinderen geboren met ongeneselijke kwalen en deformaties. Hoeveel doden er zijn gevallen, is eigenlijk niet eens bekend. Maar zelfs al zouden we dat weten, het leed dat werd aangericht door deze ene Little Boy Bomb blijft onmeetbaar groot.

Hiroshima & Nagasaki-Original 1945 Documentary telt 5 delen en duurt 46 minuten.

DOET HET NIET MEER.

Zie voor andere documentaires HIER

De volgende HIROSHIMA – BBC Documentary werd uitgezonden op 5 augustus 2005, ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de atoomaanval op Hiroshima en Nagasaki.

DOET HET NIET MEER.

HIROSHIMA – BBC Documentary telt 5 delen en duurt 50 minuten.

Een prachtige speelfilm over het verdriet van Hiroshima, is Hiroshima mon amour, een film uit 1955 van Alain Resnais, die werd gespeeld door de Franse Emanuelle Riva en de Japanner Eiji Okada. Zij ontmoeten elkaar in Hiroshima, elk met hun eigen verhaal en hun eigen verdriet. In deze film wordt Frans gesproken en hij is in het Engels ondertiteld.

Hiroshima mon amour duurt een uur en 12 minuten.

DOET HET NIET MEER!!! Nergens meer op internet te vinden…

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Hiroshima en Little Boy Bomb: 65 jaar geleden”

 • mr. drs. BOU:

  Artikel van John Pilger over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki: The Lies Of Hiroshima Are The Lies Of Today

 • mr. drs. Bou:

  Een artikel over de atoombom op Nagasaki, 9 augustus 1945:
  The Bombing of Nagasaki August 9, 1945: The Un-Censored Version

 • Boudine:

  Debunking the Myth of Why the Atomic Bombs Were Necessary | Brainwash Update

 • Boudine:

  Hiroshima-Nagasaki: 70-Year Nuclear Explosions Not Done Yet

  By David Swanson

  August 06, 2015 “Information Clearing House” – “telSur’ – The dropping of those bombs and the explicit threat ever since to drop more is a crime that has given birth to a new species of imperialism.

  On Aug. 6 and 9, millions of people will mark the 70th anniversary of the nuclear bombings of Hiroshima and Nagasaki in those cities and at events around the world. Some will celebrate the recent deal in which Iran committed not to pursue nuclear weapons and to comply with the Non-Proliferation Treaty with requirements not imposed on any other nation.

  Yet, those nations that have nuclear weapons are either violating the NPT by failing to disarm or by building more (U.S., Russia, U.K., France, China, India), or they have refused to sign the treaty (Israel, Pakistan, North Korea). Meanwhile, new nations are acquiring nuclear energy despite possessing an abundance of oil and/or some of the best conditions for solar energy on earth (Saudi Arabia, Jordan, UAE).

  Nuclear missiles containing more than the entire bombing power of World War II in a single bomb are aimed by the thousands at Russia from the United States and vice versa. A 30-second fit of insanity in a U.S. or Russian president could eliminate all life on earth; all the while, the United States is playing war games on Russia’s border. The acceptance of this madness as normal and routine is part of the continued explosion of those two bombs, begun 70 years ago and rarely properly understood.

Laat een reactie achter