Archief
Artikelen

The Crusades: The Crescent and the Cross is een monumentale documentaire over de Kruistochten, die in november 2005 in vier afleveringen werd uitgezonden door BBC History Channel. Hij staat op YouTube in twee delen van elk anderhalf uur lang. De regisseurs zijn Stuart Elliott en Mark Lewis, die beiden reeds meer historische documentaires hebben gemaakt. De verteller is de acteur Keith David en alleen al zijn stem is een genot. Maar ook in andere opzichten is deze documentaire volop de moeite waard.

Deze documentaire zit vol met prachtige beelden van de natuur en de rijkdom van het oude Midden Oosten. Er zijn unieke opnamen van antieke steden, die worden “bewoond” door acteurs die wat hun kleding en uitrusting betreft passen in die tijd, onze zogenaamde Middeleeuwen. De Islamitische landen kenden in deze periode een bloeiperiode in cultuur en rijkdom. Er wordt een vrij objectief beeld geschetst van de bloedige gebeurtenissen, het verraad en de verwarring die teweeg werden gebracht door het geloof in Jezus Christus, oftewel de heilige Roomse propaganda.

Aan het woord komen talloze deskundigen, alles is goed gedocumenteerd. Zoals u wellicht weet, hebben de Christenen na twee eeuwen van bloedvergieten de Kruistochten doodgewoon verloren, maar de geroofde rijkdom woekerde voort. De propaganda die tegenwoordig wordt bedreven in de strijd tegen het “Moslimterrorisme”, vond 1000 jaar geleden eveneens een vruchtbare bodem in Europa. In feite waren de Kruistochten slechts oorlogen van verovering, net als de hedendaagse “strijd tegen het terrorisme” oftewel de kruistocht tegen de Islam.

In de Middeleeuwen waren de Islamitische landen zoveel hoger ontwikkeld, zoveel beschaafder en zoveel rijker dan het boerse en feodale Europa, dat het voor veel mensen de moeite loonde om op Kruistocht te gaan. Tegenwoordig beschikken de Islamitische landen over grondstoffen, vooral aardolie, waardoor het de moeite loont om deze “terroristen” te bestrijden. En in de Westerse landen die deze strijd aangaan, wonen voldoende kansarme jongeren die in het leger gaan om door te leren, geld te verdienen en verder te komen in het leven. Het is triest om te bedenken dat we zo weinig hebben geleerd van het verleden. Keer op keer dezelfde fout: verovering met geweld leidt slechts tot bloedverlies voor beide partijen.

Wie geïnteresseerd is in de kruistochten en de Christelijke propaganda waarmee dit “heroïsche” tijdperk nog steeds wordt beschreven, kan ik een boek aanbevelen uit 1991: Rovers, Christenhonden, Vrouwenschenners door Amin Maalouf. In dat boek wordt Westerse historische mythe over de heroïsche Kruistochten volledig doorgepreikt. In de westerse wereld werden de kruistochten afgeschilderd als heldendaden om het christelijk geloof te verspreiden en het Heilige Land te bevrijden van de Islam. Amin Maalouf laat zien hoe diep de kruistochten ingrepen in de Arabische wereld. De kruisridders vielen een weliswaar verdeelde Arabische wereld binnen, maar wel met nodeloos veel geweld en wreedheid. De Arabische kronieken staan vol met deze schanddaden, die tot op heden hun sporen hebben nagelaten. De Halve Maan heeft tot op heden slechts geleden onder het Kruis!

The Crusades: Crescent and the Cross, deel 1 duurt anderhalf uur.

The Crusades: Crescent and the Cross, deel 2 duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “De Kruistochten: de Halve Maan en het Kruis”

  • Meugelswierda:

    straks kijken . Bevestigt trouwens weer een van mijn stokpaardjes ; dat oorlogen nooit gaan om religie maar om macht . Religie is slechts een middel om mensen zo gek te krijgen.

Laat een reactie achter