Archief
Artikelen

Op zondag 25 juli heeft de Islamitische Omroep een bijzondere documentaire uitgezonden: Jerusalem, the East Side Story van de Palestijnse filmmaker Mohammed Alatar. Op BOUblog staat van hem reeds de documentaire: The Iron Wall. Jerusalem, the East Side Story, gaat over Oost-Jeruzalem, dat in 1967 door Israël werd geannexeerd.

Deze documentaire laat zien wat de gevolgen zijn van de ontwikkeling in Jeruzalem. Er komen Israëlische en Palestijnse politici, activisten en deskundigen aan het woord, maar ook gewone mensen die dagelijks te maken hebben met de gevolgen van deze politiek. In Oost-Jeruzalem ligt de Tempelberg, die ongeveer 3000 jaar geleden door koning David werd veroverd op de Jebusieten. Vandaar de naam: Jebus Salem, de Vrede van Jebus. De zoon van David, koning Salomo, bouwde er een tempel, die in 586 v.Chr. werd verwoest door Nebuchadnezzar II van Babylon. Ten tijde van de Perzen, in 515 v.Chr., werd de tempel herbouwd en ten tijde van koning Herodus, een vazal van de Romeinen, werd deze tempel uitgebreid en verfraaid. Daarom noemt men deze tweede tempel ook wel die van Herodus. Maar in 70 AD werd deze tempel verwoest door de Romeinen.

De derde tempel, de Al-Aqsa Mosque, werd vanaf 660 AD gebouwd door de Moslims. Zij geloven dat Mohammed op deze plek naar de hemel vloog, op een wit paard of zo, maar dat geloof ik niet. De Joden geloven daarentegen hun eigen ogen niet. Zij blijven maar jammeren bij de klaagmuur en zij denken dat dat de derde tempel door hen zal moeten worden gebouwd. Daarom willen ze de moskee afbreken.

De Al-Aqsa Tempel is een van de meest perfecte bouwwerken ter wereld, een schitterend heiligdom, een baken, een lust voor het oog! Hij biedt plaats aan ongeveer 5000 mensen. Als ook deze derde tempel wordt verwoest, dan ben ik bang dat er op de Tempelberg nooit meer een nieuwe tempel meer zal verrijzen. Want wie deze tempel afbreekt, krijgt te maken met de woede en de wraak van de kernbewapende koppen en kopstukken. De volgende tempel zal dan hoogstens een hut zijn van stokken en stenen! De bevrijding van Jeruzalem kan alleen komen door die muur af te breken!

Jerusalem. The East Side Story is Nederlands en Arabisch ondertiteld en duurt een uur.

Get Microsoft SilverlightOf bekijk de flash versie.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Jeruzalem: The East Side Story”

 • petje:

  Israel: Illegale annexatie, grondstoffenroof etc… (met welwillende medewerking van de Libanese, Egyptische, Jordaanse en Palestijnse elite)..

  Boompje
  donderdag 5 augustus 2010
  O ja. En wij moeten geloven dat dat ene kutboompje op de Israëlisch-Libanese grens bijna een oorlog tussen de twee buurtjes veroorzaakte. Forget it. De grens tussen die kijvende buurtjes is namelijk niet erg scherp getrokken. Maar onder diezelfde grens ligt ondermeer een dijk van een gasveld. Het Tamarveld met 11 miljard kubieke meter. En de ontginning daarvan heeft Israël al gegund aan de Amerikaanse firma Noble Energy. Die heeft daarvoor al 430 meloen dollar opgehaald en gaat samen met Israel Electric Company over twee jaar beginnen aan de klus. Maar in ieder geval een deel van dat gas ligt onder Libanees grondgebied. En premier Hariri heeft in Beiroet al op zijn sodemieter gehad dat hij de Libanese rechten wat al te truttig heeft verdedigd. Kijk, en dan ga je begrijpen dat al dat geouwehoer door de mainstream over een of meer kutboompjes nergens op slaat. Het gaat om een bak met poen. Net als in Gaza. Waar kan het anders over gaan? Wakker worden jongens.

  http://www.stelling.nl

 • Groene Wolf:

  Onfris Nederlands bedrijf levert diensten bij de bouw van Israelische nederzettingen op Palestijns grondgebeid:
  http://www.stopdebezetting.com/wereldpers/stop-riwal.html

 • Groene Wolf:

  Kolonisten mishandelen en doden Palestijnse kinderen:
  http://www.jordantimes.com/?news=31495

 • Very sad music + pictures. Palestina!
  video 2.59 min.http://www.youtube.com/watch?v=WiWEP8lo3Vc

 • mr.drs.Bou:

  Will New Netanyahu Coalition and Kushner’s “Deal” Bring Destruction to Jerusalem’s Golden Dome?

  Unless action is taken swiftly — and Israel with its anti-Arab, anti-Islamic policies is forced to stop — the world risks losing the most iconic symbol of Jerusalem, and one of the oldest and most beautiful religious structures ever created.

  By Miko Peled

  April 29, 2019 “Information Clearing House” –

  There is a story about the Khalifa Umar bin al-Khattab, the Muslim leader who conquered Jerusalem in 637 C.E. It is said that upon entering the city he asked to see the site of the temple built by King Solomon, but could find no one who knew where it was. According to the story, he then came across a poor Jewish beggar sitting in the street. The beggar told the Kalifa that he could take him to the site where the temple once stood. When they arrived at the site Umar realized that the site had been used as the city trash dump. He then went down on his knees and, together with the Jewish beggar, cleaned the site and vowed to build a sanctuary that would for all eternity protect the holy site.

  This sanctuary is the Dome of the Rock and with its golden dome it has become the most iconic symbol of Jerusalem. Today, Zionists in Israel plan to destroy it and replace it with what amounts to no more than a slaughterhouse where Jewish fanatics will sacrifice animals in rituals whose time has long past.

  Jared Kushner’s Deal of the Century is one in which Israel takes all and Palestinians are denied any rights. The Neo-Nazi thugs like Betsalel Smutritch and Michael Ben-Ari, with whom Netanyahu made a pact prior to the April 2019 elections, seem likely to be his coalition partners. Under these circumstances, the dream that the “Temple Mount” loyalists hope to see materialize no longer seems far-fetched.

  The history of the past seven decades shows that the masters of the land — the most vicious, violent and racist elements within Israel — always get their way. Unless action is taken swiftly — and Israel with its anti-Arab, anti-Islamic policies is forced to stop — the world risks losing the most iconic symbol of Jerusalem, and one of the oldest and most beautiful religious structures ever created.

Laat een reactie achter