Archief
Artikelen

Deel 5: De Industriële Revolutie

Professor Hunt begint met de verdeling van Europa in 1815, tijdens het Congres van Wenen. Na de Napoleontische oorlogen worden de oude grenzen zo goed mogelijk hersteld. Ook de Franse monarchie wordt hersteld, maar wel met enige wijzigingen die de macht van de koning inperken. Bedenk daarbij, dat ook Nederland nu een koninkrijk wordt, in plaats van een republiek! De landkaart ziet er na 1815 zo uit:

Dan begint professor Hunt te vertellen over de industriële revolutie. Eerst vertelt ze over de voorwaarden die er toe leidden dat deze revolutie in Engeland begon en daarna in Pruisen een omwenteling bracht, terwijl Frankrijk agrarisch bleef. De kaart die professor Hunt daarbij laat zien, is in de video helaas vaag. Misschien kan deze kaart haar verhaal verduidelijken.

Vervolgens wijst zij op aspecten van het hedendaagse dagelijkse leven die in deze periode zijn ontstaan. Zo was tijd opeens belangrijk voor de spoorwegen en ook in de fabrieken kreeg men te maken met het begrip “op tijd komen”. Dan vertelt ze over de de ideologie die ontstond naar aanleiding van de industrialisatie. Marx is dan weer de meest belangrijke denker. Het is spijtig dat juist dat college niet op YouTube staat, maar voor wie Marx een beetje kent, is het betoog van professor Hunt helder en verhelderend! Het Communistisch Manifest wordt geplaatst in de context van de tijd. In 1848 was de arbeidersklasse er zeer slecht aan toe, hetgeen leidde tot sociale bewogenheid, grenzend aan woede. Sommige eisen uit dit Manifest zijn tegenwoordig volledig verwezenlijkt, zoals onderwijs voor alle kinderen en het verbod op fabrieksarbeid voor kinderen. Andere eisen zijn nog steeds controversieel, waaronder de nationalisatie van alle banken. Voor wie het Communistisch Manifest niet kent, staat hier de vertaling van dit historisch belangrijke document.

History 1C: Modern Civilization 1750-Present, Lec 5, UCLA

De vorige colleges van professor Hunt staan hier. De afspeellijst voor alle 12 colleges staat hier.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Professor Lynn Hunt: de Industriële Revolutie”

Laat een reactie achter

Recente reacties