Archief
Artikelen

Deel 2: de Verlichting (1685-1776)

De eerste drie of vier minuten gaan over de syllabus en de manier waarop je die kunt vinden op internet. Ook is er wat storing met het geluid, maar dat is snel verholpen. Inhoudelijk is professor Hunt dan duidelijk: De tijd van de Verlichting kenmerkt zich door de invloed van de Vrijmetselarij, met als voorbeeld Mozart. Ook traden er vrouwen naar buiten in het openbare leven, met als voorbeeld Catharina de Grote, tsarina van Rusland van 1762 tot 1796, die bevriend was met Voltaire en met hem correspondeerde in het Frans. In die tijd was dat de Lingua Franca, zoals nu het Engels.

Het geloof in de Bijbel was nog absoluut, maar het werk van Newton (zwaartekracht) en John Locke (tabula rasa) bracht een doorbraak. Lodewijk XIV (1638-1715) trok in 1685 het Edict van Nantes in, dat vrijheid van godsdienst garandeerde, en hij verbood iedere vorm van Protestantisme. De Franse protestanten vluchtten naar Nederland, van waar ze hun kritiek op het Franse regime en het Absolutisme publiceerden. De dood van Lodewijk XIV bracht een politieke omwenteling teweeg, die zou leiden tot de Franse Revolutie.

Rond minuut 43 wordt het geluid weer slecht, want zodra professor Hunt haar spreekstoel verlaat, valt het tot haar ergernis weg. Ze wil een kaart laten zien van Europa tussen 1740 en 1748. Helaas valt haar uitleg helemaal weg en de kaart is vaag. Dit intermezzo duurt tot voorbij minuut 47. Om de stilte in te vullen, dienen deze kaarten:

Europa in 1740:

En Europa in 1748:

In 1720 verdwijnt de Pest voorgoed uit Europa, waarna de bevolking kon groeien en tot op heden blijft toenemen. De steden groeiden en de voorwaarden voor de Industriële Revolutie ontstonden. De Vrijmetselaars vormden een verboden en dus geheim genootschap dat wijde vertakkingen had en waarin nieuwe ideeën openlijk werden besproken. De slavenhandel was rond 1780 op zijn hoogtepunt. Dit amalgaam van nieuwe ideeën en oude instituten leidde in Frankrijk tot de Franse Revolutie. Een aanleiding was de Calas Affaire, waarbij Jean Calais in 1762 werd gemarteld en veroordeeld tot de dood door radbraken, waarop Voltaire een scherpe veroordeling van deze veroordeling schreef. Helaas valt ook dan het geluid heel even weg, maar de laatste minuten gaat het weer goed.

History 1C: Modern Civilization 1750-Present, Lec 2, UCLA duurt een uur en 7 minuten.

Het volgende college zal gaan over de Franse Revolutie. Dit is de playlist, 12 colleges!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties