Archieven

Brian Cox en het (buiten)aardse leven

In de laatste aflevering van de serie over ons zonnestelsel gaat Brian Cox, de vrolijke professor in de deeltjesfysica, op zoek naar buitenaards leven. Deze zoektocht begint op aarde. Cox neemt ons mee naar de meest extreme plaatsen op aarde, om te zien welke vorm van leven daar bestaat. Hij neemt ons eerst mee naar de diepzee, waar onder zeer hoge druk en in diepe duisternis toch van alles leeft. Vervolgens gaat hij naar de Atacama woestijn in Chili, een plek op aarde waar geen water is. Daar is ook volstrekt geen leven, de woestijn is volkomen steriel. Zonder water is er geen leven mogelijk!

Op zoek naar buitenaards leven moet men dus eerst zoeken naar water. Aan de hand van sporen van water op aarde laat Cox zien dat er ook op Mars ooit veel water moet zijn geweest. Maar dat wil nog niet zeggen dat er ook leven is. Een tweede kenmerk van leven is dat er methaan wordt uitgescheiden. Zelfs de meest primitieve bacteriën produceren methaan. Veel meer is niet nodig, zoals blijkt uit allerlei extreme levensvormen op aarde.

Deze documentaire kenmerkt zich weer door prachtige opnamen en hij vertelt ons meer over het leven op aarde, dan over het leven op Mars of de manen van Jupiter. Als we op zoek zijn naar aliens, dan hoeven we niet naar de ruimte te reizen. Onze eigen aarde wordt al bevolkt door de meest extreme levende wezens!

Wonders Of The Solar System: Aliens duurt een uur.

2 Reacties

  • mr. drs. Bou

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Huygens#Science_fiction_avant_la_lettre

   In zijn Cosmotheoros (1698) speculeerde Huygens gedetailleerd over leven op andere planeten. Voor dergelijke speculaties was de Italiaanse filosoof Giordano Bruno nog in 1600 door de Inquisitie verbrand. Volgens Huygens bestond er op andere planeten een soortgelijk leven als op aarde, maar op de zon was geen leven mogelijk. De Cosmotheoros wordt gezien als een vroege vorm van sciencefiction, dus sciencefiction avant la lettre.[4]

   Inmiddels weten we zeker dat er op de andere planeten geen soortgelijk leven bestaat! Maar volgens Giordano Bruno was iedere ster een zon waar planeten omheen kunnen draaien. De kans dat daar ergens leven bestaat valt niet te berekenen, maar tot op heden heeft men geen “leefbare” planeten ontdekt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën