Archieven

Brian Cox en de manen van ons zonnestelsel

Brian Cox, de vrolijke professor in de deeltjesfysica, neemt ons in deze vierde aflevering van zijn serie over het zonnestelsel mee naar de vele manen die ons zonnestelsel kent. Dank zij twee onbemande ruimtevaartuigen, de Voyager 1 en 2, die eind jaren ’70 werden gelanceerd, weten we tegenwoordig een heel klein beetje wat zich afspeelt op de manen die rond andere planeten draaien. Inmiddels bevinden de Voyagers zich ver voorbij de planeten, maar ze seinen nog steeds gegevens door.

Hoewel Brian Cox zeer enthousiast kan vertellen over de wondere wereld van ons zonnestelsel, is er in deze aflevering een natuurkracht die node wordt gemist. Cox verklaart alle fenomenen vanuit de zwaartekracht, terwijl de elektromagnetische kracht niet aan bod komt. Deze kracht is vooral zichtbaar op Io, een maan van Jupiter. Op Io spuiten grote vulkanen voortdurend een stroom van ionen uit. Deze vormen een ring die in de baan van Io ligt, maar ook binnen het magnetische veld van Jupiter. Dit zeer krachtige magnetische veld reageert heftig op deze ring van plasma. Er ontstaan daardoor elektrische stromen van wel 400.000 Volt. Ook wordt door Cox niet verklaard hoe het mogelijk is dat Io voor een groot deel uit zwavel bestaat. Deze samenstelling verschilt wezenlijk van die van de andere manen en eveneens van Jupiter zelf.

Toch is ook deze aflevering weer verrukkelijk! De natuuropnamen zijn prachtig en Brian Cox is gewoon leuk. Zijn liefde voor de natuur is oprecht en zijn kennis is gedegen. Ook is de manier waarop Cox de fenomenen in het zonnestelsel vergelijkt met de natuur op aarde, vaak heel verhelderend. Onze natuur is kostbaar en kwetsbaar! Geen enkele planeet en geen enkele maan is zo mooi als de aarde. Het grote verschil is dat op aarde leven bestaat.

Wonders Of The Solar System: Dead or alive duurt een uur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën