Archieven

Professor Colin J. Campbell over Peak Oil (2002)

Colin Campbell is een emeritus hoogleraar in de geologie aan de Universiteit van Oxford. Al in maart 1998 waarschuwde hij in Scientific American dat er spoedig een einde zou komen aan het tijdperk van goedkope, gemakkelijk te winnen aardolie. In 2004 publiceerde hij het boek: The Coming Oil Crisis. Op zijn website staan meer achtergronden.

In december 2002 werd Colin Campbell voor Global Public Media geïnterviewd door Julian Darley. Dit lange interview bevat veel informatie over de toestand die heeft geleid tot de huidige politieke situatie, inclusief de ramp in de golf van Mexico. Een transcript van het interview staat hier.

Colin Campbell – peak oil duurt bijna 2 uur.

3 Reacties

 1. petje

  Overigens wordt de Peak Oil theorie (aanstaande oliecrisis door schaarste) de laatste tijd meer en meer gezien als een vervalsing van de wetenschap zoals de opwarming van de aarde en de Mexicaanse griephype om er grof geld aan te verdienen en de belastingbetaler en consument er voor op te laten draaien.

  Moderne inzichten lijken erop te wijzen dat wat wij over het algemeen aardolie noemen weinig meer is dan het resultaat van een materiële evenwichtsoefening van de planetaire gesteentes. De dunne korst van de planeet, bestaand uit continentale en maritieme platen, zwemt op een materiaal dat onvoorstelbare hoeveelheden koolwaterstoffen – het materiaal waar aardolie uit bestaat – bevat. Daar waar deze platen op elkaar botsen vindt de daaronder liggende aardmantel een weg omhoog en kunnen de koolwaterstoffen zich een weg naar het aardoppervlakte zoeken.

  http://www.zonnewind.be/industrie/olie/olie-zwendel-olie-is-helemaal-niet-schaars.shtml

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Beste Petje,
  Dank je wel en ik heb het even helemaal gelezen.
  De theorie van a-biotische olie ken ik al langer, maar ik geloof er niet in. Dat komt omdat ik niet begrijp hoe onder hoge temperatuur en druk koolstofketens kunnen ontstaan. Volgens mij wordt aardolie onder hoge temperatuur en druk juist gekraakt!
  Als aardolie niet schaars zou zijn, waarom ontginnen ze dan nu de teerzanden in Canada? Iedereen kan toch zien hoe ernstig dit ten koste gaat van het milieu!
  En waarom gaan ze boren op 3 km diepte in de Golf van Mexico? Iedereen kan toch begrijpen dat dit niet zonder risico is?
  Nee, ik denk nog steeds: op = op!
  En natuurlijk wordt er gespeculeerd op de grootste winst. Dat is inherent aan het kapitalisme. Dat aardolie schaars wordt, dat is geen misverstand, geen vuile truck van de speculanten. Er worden steeds minder bronnen ontdekt en de oude bronnen raken leeg.
  Volgens mij is die a-biotische olie slechts wishfull thinking! Maar ik ben geen geofysicus, dus de tijd zal het leren.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën