Archief
Artikelen

Hoeveel is 100.000 vaten per dag? Een vat is 159 liter, maar hoe groot is de Golf van Mexico? Op deze website staat een projectie van de olievlek op Google Earth. Op 18 juni was de olievlek al groter dan Nederland, maar gelukkig is Nederland niet groot. De website zou dagelijks worden bijgewerkt op grond van gegevens van de National Oceanic and Atmospheric Administration. Toen ik vandaag ging kijken hoe groot de olievlek nu is, bleek dat de NOAA geen gegevens meer vrijgeeft!

Laten we dan maar eens kijken naar het weerbericht. Boven de olievlek hangt een hogedrukgebied. Olie is zwart en de soortelijke warmte is ongeveer de helft van die van water. Olie wordt dus veel sneller warm dan water. Dat er boven de olievlek al twee weken een hogedrukgebied hangt, wekt daarom geen verbazing. De mediagenieke weerman probeert met geruststellende woorden te verhullen dat deze toestand het gevolg is van de olievlek. In de Golf van Mexico is alles absoluut normaal.

Volgens Naomi Klein is deze olieramp slechts een deel van de algemene politiek van de grote corporaties. De volgende reportage van Al Jazeera gaat over de gebruikelijke vervuiling door de olie-industrie in de Golf van Mexico. Voor de kust van Mississippi en Louisiana staan 400 olieplatforms en langs de kust staan de olieraffinaderijen. De vergiftiging van de Mississippi-delta is al veel langer aan de gang.

Fault Lines – In Deep Water: A Way of Life in Peril duurt 23 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

7 Reacties op “BP: mogelijk 100.000 vaten per dag uit lek”

Laat een reactie achter