Archief
Artikelen


Rachel Corrie was een vredesactiviste, die in maart 2003 werd vermoord in de Gazastrook. Zij maakte deel uit van een groep die wilde beletten dat Israël de huizen van de Palestijnen met bulldozers verwoestte. Een van die bulldozers reed moedwillig over haar heen. Na deze gruwelijke moord werd Rachel Corrie een van de symbolen van het verzet tegen de manier waarop Israël de Palestijnen gegijzeld houdt.

Het schip de Rachel Corrie, dat vanuit Ierland op weg was naar Gaza, is niet gekaapt door de Israëlische piraten. De Rachel Corrie was achterop geraakt, aan boord zijn 15 mensen en 12.000 ton hulpgoederen, waaronder de door Israël verboden cement. Het schip vervolgt zijn weg naar Gaza. We wensen de Rachel Corrie een behouden vaart!

In augustus 2008 slaagden twee houten schepen met 44 activisten uit 17 verschillende landen er in om de illegale Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken, iets wat in 41 jaar nog niet was gebeurd. Deze tocht werd georganiseerd door de Free Gaza Movement, die in 2006 was opgericht.

Hoewel het project keer op keer vertraging opliep en bedreigd werd, ging het toch door. Paul Larudee, een van de leden van de groep, formuleert het als volgt: “This project died a thousand deaths and every time it was about to die someone, somebody new, stepped forward to save the project.”

Vangelis Pissias, een Griek die zich reeds tijdens zijn jeugdjaren in Egypte het lot van de Palestijnen had aangetrokken, zorgde ten slotte voor de schepen waarmee de tocht naar Gaza werd ondernomen. Iedereen was zich bewust van het gevaar van deze missie. Vorige pogingen waren gesaboteerd. Ook werden activisten onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen.

Gaza We Are Coming is een documentaire over de geschiedenis van dit project, dat er in slaagde om de blokkade rond Gaza te doorbreken. Het is een indrukwekkend verslag van internationale solidariteit.

Gaza we are Coming – 23 August 09 duurt 45 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

6 Reacties op “Israël, Gaza en de geest van Rachel Corrie”

Laat een reactie achter