Archief
Artikelen

Gisteren is een konvooi van negen schepen op weg gegaan naar Gaza, met aan boord 5.000 ton bouwmaterialen, leermiddelen en medische hulpgoederen. Het grootste schip vertrok vanuit Istanbul en is nu op weg naar Antalya, aan de Zuidwest kust van Turkije. Daar zullen twee andere schepen zich aansluiten. Het motorschip Rachel Corrie dat vanuit Ierland vertrok, is nu voorbij de kust van Portugal. Zij varen allen naar Athene en Kreta, waar zich andere schepen zullen aansluiten. Daarna is het nog vier dagen varen naar Gaza.

Drie kwart van de schade die Israël heeft aangericht tijdens het drie weken durende bombardement dat begon tijdens de Kerstdagen van 2008, is nog altijd niet hersteld. Israël laat geen bouwmaterialen toe in de Gazastrook. Het blijft dus een grote puinhoop!

Het Israëlische leger heeft reeds laten weten dat de schepen zullen worden aangehouden, omdat ze de Israëlische wet breken. Deze wet zegt dat niemand behalve de Israëlische marine zich mag begeven in de territoriale wateren van Gaza (Palestina). Toen Nederland in ’40-45 was bezet door de Duitsers, gold een zelfde wet voor de kust van Nederland. De Israëliërs leggen hun illegale wet zo strikt uit, dat zelfs de vissers van Gaza niet meer het water op durven.

De tocht van de schepen met hulpgoederen is te volgen op de website van de Free Gaza Movement. Een Nederlandse deelneemster is te volgen op Facebook en Twitter onder Anne2Gaza.

In Gaza is gebrek aan alles, terwijl voorbij de militaire wachtposten en het prikkeldraad dit alles de normaalste zaak van de wereld is. Het is vergelijkbaar met de hongerwinter van ’44 in de Randstad. Iedereen kon toen doodvallen. Maar de Geallieerden die ons kwamen bevrijden, blijven de staat Israël tegen beter weten in verdedigen en ze voorzien het land van de meest moderne wapens. De enige hoop voor de inwoners van Gaza is dat de internationale gemeenschap deze wantoestand onder de aandacht blijft brengen van politici en het brede publiek.

Born in Gaza is een documentaire die op 10 mei van dit jaar werd uitgezonden door Al Jazeera. Hij gaat over een kindje dat in Gaza wordt geboren met een hartafwijking. Enige tientallen kilometers verder kunnen artsen met een operatie het leven van dit kind redden. Het enig probleem is dat dit Israëlische ziekenhuis aan de andere kant van de versperring staat. Het kind heeft in Gaza geen leven, geen enkele kans!

Born in Gaza duurt 22 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Nieuw convooi naar Gaza: Freedom Flotilla”

 • Y. Huisman:

  “Ondanks de (raket) jaanvallen van Hamas, onderhoudt Israël een voortdurende humanitaire corridor voor de overdracht van voedsel en humanitaire goederen naar Gaza, die worden gebruikt door internationaal erkende organisaties zoals de Verenigde Naties en het Rode Kruis. ”

  De in de afgelopen 18 maanden kwamen miljoenen ton humanitaire hulpgoederen Gaza binnen vanuit Israël, dat is bijna gelijk aan één ton steun voor elke man, vrouw en kind in Gaza. Internationale voedselhulp ter waarde van miljoenen dollars stromen voortdurend door het Israëlische humanitaire apparaat, ervoor zorgend dat er geen voedseltekort in de Gazastrook ontstaat.

  De lijst van de Israëlische hulp aan Gaza is zo indrukwekkend dat de vraag werd gesteld waarom Israël is zoveel te doen voor een entiteit waarmee deze in staat van oorlog mee is.
  De vraag is nog sterker omdat de Israëlische regering een “volledige scheiding” had beloofd in 2005 tijdens de terugtrekking uit de Gazastrook om deze terugtrekking aantrekkelijk voor het Israëlische publiek te maken.

  Uit de lijsten van ingevoerde goederen:
  * Grote hoeveelheden van essentiële voedingsmiddelen, zoals babyvoeding, tarwe, vlees, zuivel en andere bederfelijke waren worden dagelijkse en wekelijkse overgebracht naar Gaza. Meststoffen voor zover die niet kunnen worden gebruikt om explosieven te maken worden verzonden regelmatig in de Gazastrook, net als aardappelen zaden, eieren, bijen en bloemen industrie apparatuur.

  * Foto’s in de lokale kranten laten de lokale markten in overvloed met fruit, groenten, kaas, kruiden, brood en vlees zien .

  * In het eerste kwartaal van 2010 werden 94.500 ton voorraden overgedragen in 3676 vrachtwagens naar de Strip: 48.000 ton voedsel producten en 40.000 ton tarwe, 2.760 ton rijst, 1.987 ton van kleding en schoeisel; 553 ton melkpoeder en babyvoeding.

  * Tijdens de islamitische heilige dagen van de Ramadan en Eid al-Adha, heeft Israël ongeveer 11.000 stuks vee verscheept naar de Strip.

  * Sinds 2005 hebben Palestijnen de medische zorg regelingen benut om meer dan 20 keer terreuraanslagen uit te voeren.

  * Hoewel de invoer van cement en ijzer is beperkt in Gaza, omdat ze worden gebruikt door Hamas voor raketten en bunkers is er wel invoer van vrachtwagenladingen van cement, ijzer en bouwmaterialen via strikte begeleiding van internationale partijen.
  In het eerste kwartaal van 2010 werd 23 ton ijzer en 25 ton cement overgebracht naar de Gazastrook.

  * Op 13 mei van dit jaar, liet Israël ongeveer 39 ton bouwstof Gaza binnen om een beschadigde ziekenhuis te herbouwen.

  * De VN-rapport van mei 2010 rapporteert dat terwijl 10% van de elektriciteit Gaza komt uit Egypte en 18% is zelf geproduceerd en bijna drie kwart van de elektriciteit Gaza behoeften van – 72% – wordt geleverd door Israël. Sinds januari 2010 is de levering van elektriciteit verslechterd, omdat het Hamas-regime niet bereid is de brandstof voor de elektriciteitscentrale in Gaza City centrale te kopen.

  * Israël 41 vrachtwagens van de apparatuur in 2009 overgedragen voor het onderhoud van elektriciteits-Gaza grid.

  * In 2009, kwamen 127 vrachtwagens binnen met meer dan 3.000 ton van hypochloriet waterzuivering doeleinden, via de Israël de VN-coördinatie.

  * In 2009 werden 7,5 miljoen ton aan bloemen en 54 ton aardbeien geëxporteerd uit Gaza met Israëlische samenwerking.

  * In 2009 werden 1,1 miljard sjekel (bijna 300 miljoen dollar) overgeheveld naar de Gazastrook voor de lopende activiteit van de internationale organisaties en aan de salarissen van PA werknemers te betalen. 40 miljoen beschadigde bankbiljetten werden omgeruild voor nieuwe, en op verzoek van de Palestijnse Monetaire Fonds werd, 282,5 miljoen sjekel overgedragen van Gaza naar de Israëlische banken.

  * Israël transfers school apparatuur die wordt geleverd door de UNRWA school waaronder tassen, schrijfgerei en leerboeken. Israël is op dit moment de bezig met het regelen van de overdracht van 200.000 laptops voor kinderen.

  * In het eerste kwartaal van 2010, werden door Israël 250 vrachtwagens overgedragen met apparatuur voor de UNWRA zomerkamp, met inbegrip van kunst-en handwerk-apparatuur, zwembaden, opblaasbaar speelgoed, ijsmachines, muziekinstrumenten, kleding, sportartikelen.

  * Ongeveer 20% van de bevolking in Gaza is eigenaar van een personal computer, meer dan in Portugal, Brazilië, Saoedi-Arabië en Rusland. Zij hebben toegang tot ADSL en dial-up internet service, geleverd door een van de vier aanbieders. Ongeveer 70% van de Gazanen hebben zelf een tv-en radio-en hebben toegang tot satelliet-tv of tv-uitzendingen van de Palestijnse Autoriteit of Israël. Gaza heeft een goed ontwikkeld telefoon naar vaste lijnen, en uitgebreide mobiele telefonie diensten. 81% van de huishoudens in Gaza hebben toegang tot een mobiele telefoon.

  * Ondanks de inherente gevaren, verstrekt Israël vergunningen voor Gazans en bezoekers om te reizen tussen de Gazastrook en Israël, uit Gaza naar Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever), en zelfs naar het buitenland voor medische behandeling, religieuze bedevaarten, en zakenreizen.

  * In aanvulling op de medische reizen werden 21.200 activisten van de internationale organisaties en meer dan 400 diplomatieke delegaties in Gaza binnengelaten.

  Zwembaden en Meer
  National Post correspondent Tom Bruto rapporteerde deze week dat de Gazastrook helemaal niet zo is arm als algemeen aangenomen wordt. “Westerse journalisten weigeren dit te rapporteren omdat het niet past in de simplistische verhaal waarvoor ze gestuurd waren om te schrijven,” merkt hij op. Hij meldde specifiek een nieuw Olympisch-formaat zwembad op in Gaza stad, iets dat “de meeste Israëlische steden niet hebben,” en een populair Gaza-Stad restaurant serveert gastronomische maaltijden en waarvan de eigenaar zegt: business is booming.

 • mr. drs. BOU:

  Kortom: In de Gazastrook heeft men niets te klagen! 🙁

 • mr. drs. BOU:

  De Israëlische marine heeft vannacht het Freedom Flotilla aangevallen en op de ongewapende activisten geschoten. Volgens Al Jazeera zijn er 16 doden gevallen en volgens de Israëlische TV zijn er 10 doden gevallen. De gewonden zijn naar Israëlische ziekenhuizen gebracht en de schepen worden naar Haifa versleept. In Turkije protesteren mensen voor de Israëlische ambassade.

  Volg het nieuws op WitnessGaza.com

  Volg het nieuws op deze Twitter

  of op deze Twitter

 • petje:

  Een militaire aanval in de internationale wateren op een humanitair convooi…
  Een militaire aanval op onbewapende mensen is op zichzelf al meer dan schandalig; maar dat dit buiten Israelisch grondgebied is gebeurd is natuurlijk een misdadige daad van agressie tegen de de mensenrechten en de VN..
  Hopelijk is deze schandelijke en vreselijke terreurdaad het begin van internationale sancties tegen Israel..

 • petje:

  Waar spreekt Harry van Bommel van “disproportioneel geweld” en niet van een terreurdaad of opzettelijk aangericht bloedbad
  tegen vreedzame activisten..??
  Harry staat vanmiddag natuurlijk wel weer vooraan bij de ambassade..
  Stem geen SP op 9 juni!!

  http://twitter.com/harryvandesp/statuses/15094484862

 • mr. drs. BOU:

  Petje, ik heb er maar even een post van gemaakt. Want het zit me al de hele morgen dwars! Wat een stelletje internationale militaire piraten en terroristen zijn die Israëli’s! 🙁 grrrrrrr….

 • gaza:

  FREE PALASTINA

Laat een reactie achter