Professor Bartlett: de exponentiële functie

Professor Albert Bartlett is emeritus hoogleraar in de fysica aan de Universiteit van Colorado in Boulder. Aan de hand van eenvoudige voorbeelden laat hij zien hoe een exponentiële functie zich gedraagt. Hij illustreert zijn betoog met grafieken en rekenvoorbeelden waaruit blijkt dat de exponentiële functie van invloed is op vrijwel alles wat we dagelijks om ons heen zien. De wereldbevolking neemt toe met een aantal procent per jaar, de economie groeit met een percentage, de visstand is zoveel procent afgenomen en zo voort. Bartlett laat zien hoe lang het dan duurt voor een hoeveelheid zich heeft verdubbeld of gehalveerd.

De formule voor de verdubbeling of halvering bij exponentiële groei kan worden vereenvoudigd tot een simpele handgreep. De natuurlijke logaritme van 2 (ln 2 = 0,693) wordt dan afgerond tot 0,7. Dat wordt gedeeld door de groei-exponent, het groeipercentage per jaar. Een percentage is altijd zoveel honderdste. De hele formule wordt daarom met 100 vermenigvuldigd. Boven de streep staat dan 70 en onder de streep het aantal procenten.

De verdubbelingstijd of halveringstijd = 70 / x procent.

Deze video staat al op BOUblog, maar hij is belangrijk genoeg om hem nogmaals te plaatsen. De exponentiële functie verklaart veel verschijnselen die we nu waarnemen. De oorzaak ligt in de zogenaamde motor van onze economie: fractional banking. Daarbij lenen de banken geldt uit dat niet bestaat, tegen een rentepercentage dat moet worden voldaan uit geld dat nog niet bestaat. Die rente moet worden voldaan uit de economische groei. Dit economische systeem moet minstens groeien met het rentepercentage, anders stort het in. Dan kan men de rente niet meer betalen, laat staan dat men de lening ooit kan aflossen.

De huidige economische crisis vloeit daaruit voort. Op dit moment doen regeringen hun uiterste best om de groei te herstellen, door miljarden aan leningen ter beschikking te stellen aan banken, regeringen en grote corporaties. Deze worden betaald uit geld dat niet bestaat. Door de hoeveelheid geld te laten groeien, hoopt men de economie weer op gang te brengen. Als dit lukt, dan wacht ons een crisis die nog veel ernstiger is. Er is maar een manier om dit op te lossen: stop met fractioneel bankieren! Leen alleen nog maar geld uit dat wel bestaat. Het uitlenen van geld zonder dekking leidt tot problemen die groeien volgens de exponentiële functie.

Arithmetic, Population, and Energy duurt een uur en 5 minuten.

Zie voor een uitgebreide schriftelijke uitleg dit artikel van Dr. Bartlett. Mocht u wiskunde geven aan middelbare scholieren, leg hen dan duidelijk uit wat uit de formule voor de exponentiële functie volgt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën