Archief
Artikelen

Vorig jaar oktober zond EenVandaag een reportage uit over het plastic dat zich ophoopt in de oceanen. Vanuit de ruimte lijken de oceanen maagdelijk blauw. Maar schijn bedriegt. Jaarlijks belanden miljoenen tonnen afval in de oceanen. Tachtig procent hiervan is plastic, dat wordt meegevoerd door de stromingen in de wereldzeeën. De hoeveelheid plastic is zo groot dat er nu midden in de stille oceaan een eiland van plastic drijft met een oppervlak zo groot als Frankrijk en Spanje samen. Mariene bioloog Jan van Franeker: ‘Bijna alle vogels hebben stukjes plastic in hun maag. Het zijn vliegende vuilnisbakken!’

sitestat

In plastic zitten allerlei chemische stoffen, waaronder Fenol A. In contact met water lekt het uit het plastic. Ze komen terecht in het oppervlaktewater. Momenteel zit er overal ter wereld Fenol A in het drinkwater. Ook de resten van medicijnen die worden geproduceerd door de farmaceutische industrie verontreinigen het water. Al deze stoffen lijken op oestrogenen, vrouwelijke hormonen.

Deze vervuiling heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van geslachtsorganen bij mens en dier. De mannetjes worden onvruchtbaar of ze krijgen vrouwelijke eigenschappen. Mannelijke vissen dragen soms eitjes in hun testes, in plaats van zaad.

The Disappearing Male is een documentaire van de BBC over de manier waarop de vervuiling het mannelijke reproductieve systeem bedreigt. De laatste decennia is er een voortdurende en dramatische toename van jongens en mannen met genitale problemen. Ze produceren te weinig sperma, of abnormaal sperma, en ze lopen een groot risico op kanker aan de testikels. Tegelijkertijd lijden jongens steeds vaker aan ADHD, autisme, La Tourette syndroom, herseninfarcten en dyslexie.

Veel artsen en onderzoekers vermoeden reeds dat de oorzaak moet worden gezocht in een grote groep chemische stoffen die in vrijwel alle producten wordt gebruikt: niet alleen in plastic, maar ook in shampoo, zonnebrillen, vlees, zuivel, tapijt, cosmetica en ga zo maar door. Het zijn weliswaar geen oestrogenen, maar ze imiteren dit hormoon. Goed nieuws voor transseksuelen? Neem nog een glaasje water en u verandert in een vrouw… Maar als dit zo door gaat, dan hebben de heren der schepping binnenkort een einde aan zichzelf gemaakt.

The Disappearing Male duurt 44 minuten.

The Disappearing Male from Life in Pierce County on Vimeo.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Waarom de mannetjes vanzelf zullen verdwijnen”

 • mr. drs. BOU:

  Volgens mij is dit een ander gevolg, met dezelfde oorzaak:

  Helft negenjarige meisjes heeft borsten

  Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in hun puberteit terecht. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer een kwart van de achtjarigen lichamelijk begint te puberen en dat zelfs de helft van de negenjarige meisjes al borsten ontwikkelt. Volgens pediatrisch gynaecologe Mireille Merckx is dat bij ons niet anders.

  Ook bij ons komen meisjes steeds vroeger in hun puberteit terecht. ‘Dat is gebonden aan onze tijd’, zegt Mireille Merckx. ‘We leven veel rijker dan onze voorouders. Dat draagt bij aan een vroegere lichamelijke ontwikkeling.’ Ook ons vervuilde milieu is een boosdoener. De onderzochte Amerikaanse meisjes bleken verhoogde concentraties slechte, lichaamsvreemde stoffen in hun urine te hebben.

  Omdat het een lichamelijke ontwikkeling is, kunnen kinderen ook last hebben van stemmingswisselingen zoals alle pubers. ‘Maar dat wil niet zeggen dat onze kinderen mentaal sneller rijp zijn. Soms moeten we ook de ouders helpen, omdat kinderen niet meer het klassieke ontwikkelingspatroon volgen.’

  Of vrouwen die op erg jonge leeftijd rijp zijn, ook sneller in hun menopauze terecht komen, kunnen onderzoekers nog niet zeggen.

  Stond in De Standaad, Belgisch nieuws.

  Met dank aan Zaplog.

 • petje:

  Dit is ook niet mis; we kunnen onze borst nat maken:

  AGADIR, Morocco – Sperm whales feeding even in the most remote reaches of Earth’s oceans have built up stunningly high levels of toxic and heavy metals, according to American scientists who say the findings spell danger not only for marine life but for the millions of humans who depend on seafood.

  A report released Thursday noted high levels of cadmium, aluminum, chromium, lead, silver, mercury and titanium in tissue samples taken by dart gun from nearly 1,000 whales over five years. From polar areas to equatorial waters, the whales ingested pollutants that may have been produced by humans thousands of miles away, the researchers said.

  (..)

  http://news.yahoo.com/s/ap/20100624/ap_on_sc/whaling

 • mr. drs. Bou:

  ATRAZINE AND THE ENVIRONMENT

Laat een reactie achter