Archief
Artikelen

Amira, een Zeeuwse Wereldvrouw, is ooit gevlucht uit Irak. Met haar twee kinderen, een dochter van 8 en een zoon van 4, is zij tien jaar geleden naar Nederland gekomen. Haar man was haar toen al voorgegaan. Tijdens hun verblijf van vijf jaar met het hele gezin in het AZC, werd de jongste zoon geboren. De oudste dochter en jongste zoon zijn in maart van dit jaar door hun vader vermoord, waarna de vader zelfmoord pleegde. Moeder Amira en haar middelste kind, een jongen van nu 14 jaar, hebben het drama overleefd, maar vraag niet hoe…

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

NOVA maakte de volgende reportage:

Op 6 maart schoot Abdel Z. in Zierikzee zijn 19 jarige dochter en 9 jarige zoon dood en verwondde zijn vrouw, voordat hij zelfmoord pleegde. Zijn vrouw, Amira, raakte gewond. Hun 14 jarige zoon ontsnapte aan de dood, omdat hij bij de buren was. Het Openbaar Ministerie verzuimde om de familie te melden dat Z. op vrije voeten kwam.

Lees de verklaring van het Openbaar Ministerie (Word)

Huiselijk geweld
Abdel Z. was een bekende van justitie. In december 2009 werd hij veroordeeld voor huiselijk geweld en mishandeling van zijn vrouw. In februari 2010 werd hij opnieuw aangehouden, ditmaal op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter.

Pistool
Gedurende de periode dat hij in de gevangenis zat, heeft hij zijn gezin meerdere malen met de dood bedreigd. Ook heeft hij geprobeerd een pistool te kopen. Justitie en politie waren hiervan op de hoogte.

Veiligheidsplan
Amira had tijdens de detentie van haar man contact met de burgemeester en verschillende hulpverleners. Er was een speciaal veiligheidsplan dat in werking zou treden als de man werd vrijgelaten.

Geschorst
Op 24 februari werd zijn voorlopige hechtenis geschorst onder de voorwaarde dat hij geen contact opnam met zijn gezin en niet binnen een straal van vijf kilometer van de woning van zijn gezin in Zierikzee mocht komen.

Maar het gezin werd niet gewaarschuwd, het veiligheidsplan kwam niet in actie. De burgemeester en de politie wisten van niets. Amira had volgens hen ook geen aangifte gedaan van het huiselijke geweld. Het is geen klachtdelict en de veroordeling zou hebben berust op een melding. Daarom kwam Amira niet voor als slachtoffer in het centrale systeem. Volgens Amira heeft zij wel drie keer aangifte gedaan, misschien heeft iemand vergeten om deze ook op te nemen. De aangifte die haar dochter had gedaan, werd over het hoofd gezien. Toen ging het mis!

6 maart
Twee weken later, op 6 maart 2010, schoot hij twee van zijn kinderen in hun huis dood. Hun 14 jarige zoon ontsnapte aan de dood, omdat hij bij de buren was.

Richtlijnen
Het OM erkent dat er richtlijnen zijn voor het informeren van slachtoffers als de voorlopige hechtenis van verdachten wordt geschorst. Door gebrekkige communicatie tussen justitie en politie is dat in de zaak Zierikzee niet gebeurd. Het Openbaar Ministerie betreurt dit ten zeerste en zal de werkwijze aanpassen zodat, zoals het OM zegt, dergelijke situaties in de toekomst kunnen worden vermeden.

In NOVA vanavond voor het eerst het verhaal van de moeder, Amira. Zij vertelt over haar gezin, haar man en de mishandelingen en bedreigingen die zij met haar kinderen heeft moeten doorstaan. Ze doet verslag van de weken voorafgaand aan de moord op twee van haar kinderen en de periode daarna.

In de studio reageert Fred Teeven, VVD-politicus en voormalig officier van justitie.

NOVA valt hier te bekijken.

Update 11 mei: De volledige reeks van uitzendingen over deze blunder van de overheid geeft een wrang beeld van de manier waarop instanties hun verantwoordelijkheid opvatten. Deze man heeft na de moord nog bijna twee uur lang met een geladen pistool door de buurt gezworven. Waarom is hij niet onmiddellijk in de kraag gegrepen? En zo blijven er meer vragen over…

Dit zijn de links:

8 maart 2010: Onduidelijkheden rond moordpartij Zierikzee

10 maart 2010: Hoe kon het drama in Zierikzee gebeuren?

11 maart 2010: Rechtbank reageert op gezinsdrama Zierikzee

6 mei: OM erkent fout in familiedrama Zierikzee

7 mei: Burgemeester wist wel van vrijlating (geen video)

8 mei: De getuigenis van Amira

Vooral deze laatste uitzending heeft op mij een diepe indruk gemaakt! Ik wens Amira en Hayder heel veel sterkte! En ik wens hun vrienden alle goeds!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

25 Reacties op “OM erkent fout in familiedrama Zierikzee”

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje, dat klopt! De burgemeester wist het, maar hij vertrouwde op het OM. Hij had natuurlijk aan alle bellen moeten trekken, maar dat is niet gebeurd.

  Zou een van jullie trouwens even die embedcode van die uitzending kunnen plaatsen? Ga naar de video, zet je muis in het beeld en klik op <> in de balk die onderaan verschijnt. Dan verschijnt de code. Cursor er in plaatsen en kopi”eren, Ctrl A en dan Ctrl C.

  Plaats hem daarna gewoon even in een reactie, dan plaats ik hem zelf wel omhoog. Alvast bedankt! 😉

 • mr. drs. BOU:

  Beste Luis, dank je wel, maar dat is niet wat ik bedoelde. In mijn artikel staat twee maal de link naar de reportage zelf. Die wil ik graag embedden. Omdat mijn plug-in het niet meer doet, kan ik er echter niet bij. Ik kan die hele video niet rustig herbekijken. De embedcode is voor mij ook onbereikbaar.

  Dus nogmaals het recept: Ga naar de video en zet je cursor in het beeld. Dan verschijnt er een balk onderin het beeld. Daarin staat het symbool voor de embedcode: <>

  Als je daarop klikt dan verschijnt er een menu. Kopieer de embedcode en plaats hem in een reactie. Reageer en dan staat daar de video!

  Vervolgens kan ik de code verplaatsen naar het artikel. Met een zoen van de juffrouw voor degene die dit even voor me doet. :kiss: 😉

 • mr. drs. BOU:

  Beste Luis,

  Bedankt voor de link, maar ook dat is niet de embed-code.
  Ik leer het je nog wel eens, het is heel simpel, maar ik kan er nu niet meer bij!

  Mijn Windows Media Player is ook out of order. Ik kan dus ook via deze link niets zien.
  Helaas… 🙁

 • mr. drs. BOU:

  Hoe Burgemeester Rabelink een busreis organiseerde

  In BB Binnenlands Bestuur stond op 22 april een artikel onder de kop:

  Aswolk: Burgemeester wierp zich op als touroperator

  Burgemeester Rabelink was op vakantie in Rome, toen het vliegverkeer werd lamgelegd vanwege de IJslandse aswolk. Daarop heeft burgemeester Rabelink de bus genomen. En nu beweert hij dat hij deze busreis zelf heeft georganiseerd.

  Lees vooral ook de reactie onder het artikel!

 • petje:

  De man heeft duidelijk problemen werkelijkheid en fantasie te scheiden, laat staan iets aan te pakken als er levens op het spel staan..

 • mr. drs. BOU:

  Vanmiddag heb ik de twee uitzendingen kunnen bekijken bij een vriendin. Daarop heb ik een update geplaatst in het artikel, met alle links. Die uitzending van Zaterdag had ik nog niet gezien. Ik ben diep onder de indruk…

  Foei, wat een toestand!

  De burgemeester: “Nee, men heeft mij op 24 februari niet ingelicht.” Hij hoorde het op vrijdag 25 februari, tijdens het driehoeksoverleg. Daarna deed hij NIETS.

  De Officier van Justitie: “Ja, ja, dat is wel een vraag die men in dit geval zou kunnen verwachten en Nee, we konden dit niet voorzien. Ik was mijn handen in onschuld.”

  De Rechter: “Dat hij gevaarlijk was, dat wisten we niet. Dat stuk zat niet in het dossier.”

  En dan de kranten die scheven dat het haar eigen schuld was, omdat ze niet was ingegaan op het aanbod om te verhuizen! Verhuizen? Blijf van mijn Lijf!

  Dit vrijwilligerswerk was nooit bedoeld als permanente oplossing van het probleem van vrouwenmishandeling! Het is in de jaren ’70 opgezet door feministen die aandacht wilden vragen voor het huiselijke geweld tegen vrouwen en kinderen. De reguliere hulpverlening gebruikt dit nu, 35 jaar na dato, schaamteloos als schaamlap! Een structurele oplossing voor het probleem van vrouwenmishandeling komt kennelijk niet bij hen op, terwijl er toch voortdurend doden vallen! (ongeveer 50 kinderen per jaar, maar dat komt niet in de krant… Het aantal vrouwen is me onbekend.)

  Die buurman sprak de waarheid: “We waren al jaren op de hoogte van de problemen. Als we hadden geweten dat hij op vrije voeten was, dan was dit niet gebeurd. Niet op dat moment, niet hier.”

  Ook de dokter was ook volkomen eerlijk. Ook hij wist al lang van de problemen, maar als arts kan hij dan slechts doorverwijzen. Dat heeft hij gedaan, volkomen correct. Maar waar blijft EMERGIS ??? En het maatschappelijk werk ???

  Amira wil niet terug naar haar oude huis. Dat is te begrijpen, de schok was te groot. Ze woont nu bij vrienden. Ze heeft al lang geleden, ver voor de moordpartij, om een ander huis gevraagd, in een gesprek met de burgemeester. Die stuurde haar door naar de woningbouwvereniging, maar een sociale woning duurt jaren. Nu logeert Amira bij vrienden, maar logees en vis…

  De laatste zin van de presentator luidde tot mijn grote verbijstering opgewekt dat Goes had aangeboden om Amira een huis toe te wijzen in september!

  Tot die tijd moet ze zeker maar op het strand gaan slapen… hoewel dat tegenwoordig ook verboden is.

  Kortom: Foei!

 • mr. drs. BOU:

  Who are the Kurds and where is Kurdistan?

 • luis:

  Vergeet Emergis
  Die zijn al meerdere jaren meerdere malen voor hun kuch “prestaties” negatief in de pers geweest.
  Maatschappelijk werk. Met alle respect. Ik denk dat Amira daar nu nog op zit te wachten. Of hulp voor Haydar???

  Maar er is nu toch “hoop” voor haar? Over 4 maanden al een woning na 2 maanden “logeren”. Mag ik even braken.
  Iedereen van welke instantie dan ook die hier mee bezaig is geweest of is. Ga je diep schamen en handel NU.

  Heeft de burgemeester van Schouwen Duiveland zijn zin: “probleem opgelost”. Koopt af met betalen van alle verhuiskosten en aankleedkosten van de woning wedden????

 • mr. drs. BOU:

  Gisteren, woensdag 12 mei, heeft Fred Teeven Kamervragen gesteld over de gang van zaken.

  DEN HAAG – VVD-Kamerlid Fred Teeven heeft vragen gesteld aan demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over het gezinsdrama in Zierikzee.
  Hij doet dat naar aanleiding van uitzendingen van tv-programma Nova.

  Teeven wil weten of de Hirsch Ballin nog steeds vindt dat ‘alle procedures bij de vrijlating van de verdachte in de richting van de slachtoffers zijn gevolgd’. Ook vraagt het Kamerlid of het klopt dat er een vangnet van hulpverlening rond de vrouw en haar dochter was georganiseerd. “Waarom is er niet aan gedacht om bij de opheffing van de voorlopige hechtenis van de dader juist deze contactpersonen te informeren?”

  Teeven vraagt of tussen de gemeente Schouwen-Duiveland en het Openbaar Ministerie al langer discussie is over de wijze van informeren van de slachtoffers door OM en politie. Als dat zo is, wil hij weten waarom de Kamer de reden niet is verteld.

 • luis:

  Voor hen die niet de beschikking hebben over de papieren versie van wereldregio:
  publicatiedatum op papier: 14-05-2010
  bron: wereldregio
  Text woordelijk overgenomen:

  Er zijn nog veel vragen!
  Discussie gezinsdrama nog niet gesloten.

  Zierikzee, Het gezinsdrama in Zierikzee stond afgelopen week weer volop in het nieuws. Logisch, want de informatie, die de autoriteiten naar buiten hebben gebracht, kwam maar mondjesmaat. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord gebleven.

  1. Amira zou bij burgemeester Rabelink om alternatieve huisvesting hebben gevraagd en volgens eigen zeggen niet hebben gekregen. directeur A, de Ceuster van Zeeuwland bevestigt dat hem vóór de fatale zesde maart niet om een woning is gevraagd door de burgemeester. Wie heeft er gelijk?

  2. Op de redactie van Wereldregio komt de melding binnen, dat op de bewuste avond – enkele uren vóór de schietpartij – een man is aangehouden in een plaatselijk hotel en wel door drie politiemensen.
  Vragen aan zowel politei als openbaar ministerie of dit wellicht de dader was, blijven onbeantwoord. Alsof er wel vaker problemen in de hotels zijn.

  3. Burgemeester Rabelink schrijft eind januari een zorgelijke brief naar het O.M. Op 25 februari is een normaal overleg met justitie en politie, en vraagt hij om actie. Rabelink krijgt in dat oveleg te horen dat de officier het even in de rondvraag wilde afhandelen. Hoe serieus is de dreiging en daarmee de brief van Rabelink eigenlijk genomen.

  4. Als zowel burgemeester als politie op die bewuste 25 februari worden geïnformeerd over de vrijlating van Z., waarom hebben beiden dan geen actie ondernomen?
  Rabelink vindt dat het een zaak van het O.M. en doet verder niets.
  Waarom geen telefoontje met de slachtoffers; een waarschuwing.

  5. Als Rabelink al in maart door Nova en Wereldregio wordt gevraagd of hij op de 24e februari geïnformeerd was over de vrijlating, zegt hij duidelijk nee. Pas in mei herstelt hij zich en zegt een dag later wél op de hoogte gebracht te zijn. Waarom die aarzeling.

  6. Het O.M. beweert vanaf de vrijlating de nodige veiligheidsmaatregelen te hebben genomen. Maar welke dan als de politie en de familie van niets weten? En waarom geen inzage in die veiligheidsmaatregelen?

  7. De politie Zeeland geeft geen commentaar op de gebeurtenissen, en verwijst naar het O.M., maar wat heeft de politie feitelijk gedaan na de vrijlating?

  8. Tweede Kamerlid F. Teeven heeft aangekondigd met de minister te zullen spreken. Hij wil feiten boven water, met als inzet in de toekomst gevrijwaard te worden van dit soort incidenten. Maar, haast hij zich te zeggen, het zal geen politiek debat worden met het oog op de verkiezingen van juni. De minister is immers demissionair.

  Het wachten is op een studie van het O.M. zelf, dat ze eerder al heeft aangekondigd. En ook burgemeester Rabelink heeft het voornemen geuit om de rol van een burgemeester in algemene zin wil evalueren. In september verwacht hij zijn bevindingen.

  Einde citaat.

 • luis:

  Indien het artikel online komt plaats ik de directe link.

 • Ik ben het niet eens met het argument dat de burgemeester openheid van zaken heeft gegeven,maar “rekende om het informatie traject van het OM”. In NOVA heeft hij doodleuk dubbel gelogen om zijn falen te maskeren:
  1. eerst loog hij dat hij ‘nooit’ was ingelicht over de vrijlating, daarna goochelde hij met data (24/25 februari) toen de leugen naar buiten kwam.

  2. Loog over het aanbieden van een woning.

  Deze mensen behoren af te treden. Het is een schande dat liegende ambtenaren in het zadel blijven zitten. Teken de petitie: http://zierikzeedrama.blogspot.com/

 • mr. drs. BOU:

  Beste ZierikZeeRecht,
  Volgens mij heb je groot gelijk!
  We gaan wel door!

 • Luis:

  @ Zierikzeerecht:
  Zie bericht op uw eigen blog.
  Wat krom is moet RECHT komen.

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Luis. Sorry, niet aan gedacht! 😳

 • Luis:

  Mr. Bou
  Eenieder vergeet wel eens wat. 😉
  Vaak is de simpelste oplossing ook de beste.

  graag gedaan

Laat een reactie achter

Recente reacties