Archief
Artikelen

Aanstaande zaterdag 8 mei is het Moedernacht! De Moedernacht 2010 beslaat dit jaar een complete maand! Van donderdag 8 april tot en met zaterdag 8 mei worden er diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor millenniumdoel 5 van de Verenigde Naties: het tegengaan van moedersterfte.

Jaarlijks worden wereldwijd 52 miljoen meisjes en vrouwen ongewenst zwanger. Daardoor lopen zij ernstige gezondheidsrisico’s tijdens hun zwangerschap of bevalling, met mogelijk de dood tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat seksuele voorlichting een effectieve bijdrage kan leveren aan de preventie van moedersterfte. Jonge en volwassen mannen en vrouwen die breed zijn geïnformeerd over seksualiteit en voortplanting, lopen minder risico op een ongewenste zwangerschap. Jongeren die een brede seksuele voorlichting hebben gehad, hebben op relatief latere leeftijd hun eerste seksuele contact, minder verschillende seksuele partners, gebruiken vaker en effectiever condooms en andere anticonceptiva.

Het doel is om de moedersterfte terug te brengen tot 25% van het huidige niveau. In een aantal landen met een gemiddeld inkomen werd de laatste jaren een snelle vooruitgang geboekt in het terugdringen van de moedersterfte. Niettemin blijven de sterftecijfers onaanvaardbaar hoog in de ontwikkelingslanden, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid Azië. Jaarlijks sterven er meer dan 500.000 vrouwen aan te behandelen of te voorkomen complicaties bij de zwangerschap en bevalling. In Afrika ten zuiden van de Sahara is het risico van een vrouw om aan deze doodsoorzaak te sterven 1 op 16, vergeleken bij 1 op 3.800 in de ontwikkelde wereld.

De volgende reportage van Al Jazeera gaat over zwangerschap en geboorte in Nepal. Mocht u zelf iets willen doen of meer willen weten, kom dan op 8 mei naar de Moedernacht. Deze wordt reeds in verscheidene regio’s georganiseerd.

Witness – Birth in Nepal duurt 23 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter