Archief
Artikelen

Update 30 april: “U heeft Koninginnedag aan ons teruggegeven.” Die dag is dus niet van de bevolking, maar van het Koninklijk Huis. Vorig jaar werd de feestvreugde wreed verstoord, toen Karst Tates in Apeldoorn in zijn auto dwars door de Oranjeminnende menigte heen reed. Misschien wilde hij zelfs wel de open bus van de koninklijke familie raken! Hij botste op een monument, waarna hij overleed. Zeven omstanders vonden eveneens de dood, maar het voertuig waarin Hare Majesteit met haar Koninklijke Familie te kijk zat voor het gewone volk, bleef ongedeerd.

Daarom zijn er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Vandaag mocht de bevolking van Middelburg en Wemeldinge op Koninginnedag met vlaggetjes zwaaien, juichen en wuiven naar de telgen van Oranje, maar niet op klompen, want dat kon een risicofactor zijn. Na de vreselijke gebeurtenissen van vorig jaar, wil men in elk geval voorkomen dat iemand op zijn klompen aanvoelt dat de folklore van het koningshuis uit de tijd is.

Gisteren was de koninklijke familie in Apeldoorn voor een herdenking van vorig jaar en ook daar zijn scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. De bejaarden van verzorgingshuis ‘De Loohof’ in Apeldoorn, dat recht tegenover de plek stond waar de Hoogheden zouden verschijnen, kregen een dag huisarrest, ze mochten zelfs niet op het balkon komen. Zorgvuldige analyses van de DKDB hebben namelijk uitgewezen dat zij een te groot risico vormen voor de veiligheid van onze vorstin. Om toch van het hoge bezoek te kunnen genieten, krijgen de bejaarden beeldschermen op hun kamers. Tegen deze verregaande vorm van vrijheidsberoving werd door de bejaarden niet geprotesteerd.

Intussen kost het koningshuis de Nederlandse belastingbetalers jaarlijks een hoop geld. En ook die 1400 opgetrommelde politieagenten op straat zijn niet gratis! Maar op deze dag mocht men in Zeeland wel gratis met de bus en de boot! Dank zij de vrije Koninginnedag konden de Zeeuwen gratis met de bus naar het strand gaan, of met de boot naar de overkant, maar het was stil in de bus en ook op het strand. Alle dorpen en stadjes vierden feest en alles verliep gezellige en rustig, behalve in Wemeldinge en Middelburg.

Op 29 april zag Wemeldinge en nog zo uit:

En Middelburg zag er zo uit (let ook op de dranghekken):

Hoewel het lijkt alsof het hele volk blij is met ons koningshuis, is dat toch niet helemaal waar. Royale schandalen wekken weliswaar de verontwaardiging, maar ze worden meestal ontkend. Wie er iets van durft te zeggen, maakt zich al snel schuldig aan opzettelijke belediging van de koning, al is het dan een koningin. Daarop staat een straf van maximaal 5 jaar. Het belangrijkste mechanisme is echter de gratie: wie in de gratie is, krijgt privileges, maar wie iets onaardigs zegt over deze familie van stinkend rijke en machtige patsers, is uit de gratie! Daarom blijven de royale schandalen meestal steken in de koninklijke doofpot. Op wat voorzichtige satire na is ons koningshuis onschendbaar.

Misschien wordt het tijd voor een referendum: Willen wij een parlementair koninkrijk blijven of kiezen we voor een parlementaire democratie? In het laatste geval mag Beatrix volgend jaar op 30 april haar dag voorgoed afstaan aan de bevolking. Daarbij mag ze al haar politieke en representatieve taken overdragen aan een gekozen president. In zijn functie is deze onafhankelijk van het parlement. De volgende dag, dus op 1 mei, vieren we dan voortaan net zo’n soort feest als nu op Koninginnedag, met alleen dit verschil: Leve de Republiek.

Tomas Ross en Ton Biesemaat zijn twee schrijvers niet blij zijn met onze parlementaire monarchie. Tomas Ross schrijft spannende fictie en Ton Biesemaat schrijft ware verhalen. De fictie van Ross trekt veel lezers, want zijn verhalen zijn maar verzonnen, toch? Wie op de hoogte is van wat er werkelijk speelt, weet ook dat zijn fictie voor een groot deel berust op ware gebeurtenissen. Het werk van Ton Biesemaat krijgt intussen niet de aandacht die het volgens mij wel verdient. In zijn boek Bernhard Gate haalt hij feiten boven water die vaak spannender zijn dan de fictie van Ross.

Het Gesprek 1 op 1 tussen Tomas Ross en Ton Biesemaat vond plaats in 2009, maar werd op 25 april j.l. nogmaals uitgezonden. In elk geval staan deze twee schrijvers op goede voet met elkaar, het is een prettig gesprek. En ze zijn het eens over het koningshuis en de monarchie: ze zijn uit de tijd, dus Leve de Republiek!

Het Gesprek duurt 40 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

64 Reacties op “Zwaar beveiligd Koningshuis, leve de Republiek!”

Laat een reactie achter