Archief
Artikelen

Gisteravond zond Netwerk weer een reportage uit over het dumpen van gifschepen. We hebben het daar al over gehad, te beginnen met de Probo Koala, een gifschip dat vanuit de haven van Amsterdam naar Ivoorkust ging, om daar zeer gevaarlijk chemisch afval te dumpen. Vervolgens bleek de Nederlander Theo Cranendonk in Italië te zijn beschuldigd van dergelijke praktijken in de Middellandse Zee en voor de kust van Somalië. Cranendonk werd in Rotterdam gearresteerd, maar na twee dagen door de rechter vrijgelaten. Netwerk besteedde daar toen aandacht aan.

Op 23 april berichtte Netwerk opnieuw over Cranendonk:

Twee weken geleden berichtte Netwerk over Theodor Cranendonk, een Nederlander die meer dan tien jaar geleden in Italië werd veroordeeld voor wapenhandel. Hij leverde 30 bazooka’s aan de maffia, waar later minimaal twee mensen mee werden vermoord. Cranendonk ontvluchtte Italië, voor hij zijn straf uit kon zitten. Nu blijkt dat een de Nederlandse vice-consul Cranendonk meerdere keren heeft bezocht.
CDA en VVD reageren ontsteld op het gedrag van de diplomaat. Zij hebben Kamervragen gesteld over deze zaak aan de minister van Justitie en Buitenlandse Zaken.
In Netwerk een interview met Tweede Kamerleden Fred Teeven (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA). Ook een interview met Marcel van Gessel, advocaat van Cranendonk.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

In de uitzending van gisteravond kwam Cranendonk niet meer voor. Het ging over het schip Jolly Rosso, dat voor de kust van Calabrië tot zinken zou worden gebracht, maar dat niet wilde zinken. Rond het scheepswrak, dat in december 1990 strandde op de kust, speelden zich wonderlijke dingen af. Ook werden er mensen ziek en het gerucht deed al snel de ronde dat de maffia tientallen schepen tot zinken had gebracht. Maar een onderzoek van justitie “leverde niets op”. In september 2009 verklaarde de spijtoptant Franceso Fonti dat het gezonken vrachtschip Cunsky voor de kust van Calabrië lag met vaten radioactief afval aan boord. Het NOS journaal meldde toen:

Daarna heeft een parlementaire commissie in Italië een onderzoek geopend naar dit gifschandaal. Uit de uitzending van gisteravond blijkt dat ook de Rotterdamse rederij Smit-Tak betrokken was bij de berging van giftig afval uit de Jolly Rosso! Het schip zelf ligt echter nog steeds op het strand, het is door Smit-Tak niet geborgen.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

De Italiaanse maffia-clan ‘Ndrangheta dumpte niet alleen gif in de Middellandse Zee, maar ook voor de kust van Somalië. Dit land was ooit een kolonie van Italië. In Januari 2009 besteedde Al Jazeera aandacht aan het dumpen van gif in Somalië. Dit bleek te gaan onder de dekmantel van ontwikkelingshulp! Met geld van de Italiaanse overheid werden er wegen aangelegd, maar onder die wegen lag het giftige afval. Ook werden er schepen met radioactief of giftig afval voor de kust tot zinken gebracht. Door de tsunami van 2004 kwam dat gif weer boven water en spoelde aan op de kust, waarna veel mensen die langs de kust wonen plotseling ziek werden.

Een Italiaanse journaliste, Ilaria Alpi, was op het spoor van deze gifzaak, maar zij werd in maart 1994 in Mogadishu vermoord, samen met haar cameraman, Miran Hrovatin. In 1998 had het Italiaanse parlement de Somaliër Hashi Omar Hassan uitgenodigd om naar Italië te komen om daar te getuigen over gewelddaden door Italiaanse vredestroepen in Somalië. In Italië werd hij echter gearresteerd en veroordeeld tot 26 jaar voor de moord op Alpi, maar hij is hoogst waarschijnlijk onschuldig. Op het moment van de moord bevond hij zich namelijk niet in Mogadishu. Zijn veroordeling diende dan slechts om verder onderzoek naar de moord op Alpi te voorkomen. (Vergelijkbaar met de Deventer Moordzaak en de veroordeling van Ernest Louwes.) De zaak van de gifschepen wordt sinds 2009 in Italië onderzocht, naar aanleiding van de verklaring van spijtoptanten van de ‘Ndrangheta. door een Parlementaire Commissie. Ook de spijtoptant Francesco Fonti verklaarde dat Hassan onschuldig is en dat Alpi werd vermoord omdat ze wist van die gifschepen.

Ilaria Alpi deed zowel verslag van wapenhandel als van de illegale stort van afval buiten de kust van Somalië. Daarbij zouden Italiaanse en Somalische zakenlieden betrokken zijn, als mede offshore bedrijven en agenten van geheime diensten. Na de dood van Alpi ging deze gang van zaken gewoon door. De ouders van Iliana Alpi vechten al jaren om de waarheid boven tafel te krijgen omtrent de dood van hun dochter. Zij willen dat het onderzoek wordt voortgezet. In Nederland is Theo Cranendonk nog steeds op vrije voeten. Kennelijk wil men in Nederland, het thuisland van Smit-Tak, liever niet dat het onderzoek wordt voortgezet…

People & Power – The toxic truth (2 delen) werd uitgezonden op 17 januari 2009 en duurt 24 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

40 Reacties op “Italiaanse Maffia dumpt gif in Italië en Somalië”

 • petje:

  De man van Smit Tak zegt in de Netwerk reportage wat hij moet zeggen volgens de officiele lezing over de Jolly Rosso. De eigenaar van de rederij (Andrea Gais, CEO of Ignazio Messina SpA)heeft anderhalve week geleden ook gezegd voor de parlementaire commissie van gifafval in Rome dat de Jolly Rosso helemaal NIETS te maken heeft met de gifwrakken.
  De Jolly Rosso was – zoals al aan het eind van de jaren 80 al algemeen bekend was – een schip met nucleair en mogelijk ander giftig afval dat strandde nadat de pogingen om het schip te laten zinken mislukten. Smit Tak werd juist ingeschakeld voor de berging van de Jolly Rosso vanwege de excellente expertise bij het bergen van vaartuigen met nucleaire lading.
  Blijkbaar heeft de geheime dienst SISMI er uiteindelijk voor gekozen het nucleair afval op land te dumpen waardoor Smit Tak onverrichterzake kon vertrekken.
  Maar dit gaat Smit Tak natuurlijk niet vertellen aan een journalist..

 • petje:

  De kans is aanwezig dat de Europese Commissie zich snel gaat bezighouden met het onderzoek naar de gifwrakken in de MIddellandse Zee nu Barosso aan een aantal leden van het Europees Parlement heeft laten weten dat het moedwillig laten zinken van schepen een schending van het Europees Verdrag, aldus de Italiaanse krant Citta della Spezia

  Today in Brussels Jose Manuel Durao Barroso said that”the Commission will seek further clarification on the alleged sinking of ships off the Italian coast and, if necessary, will make use of the powers conferred by the Treaty to take measures against violations of EU regulations’ ‘. So the President of the European Commission responds to the letter, sent on February 3 last year, MEPs by group D & D-Pd Gianni Pittella, Deputy Chairman of the European Parliament, and Mario Pirillo, a member of the Environment Committee.
  The two had also mentioned the European Parliament from each of the ship Rigel,”for which there already exists a conviction for intentional wreck, issued by the court in La Spezia, upheld on appeal by the Tribunal of Genoa, 10 November 1999 and finalized in the Supreme Court on May 10 2001. Hence the letter to President Barroso and his current response.
  (..)

  http://www.cittadellaspezia.com/Cronaca/La-Spezia/Navi-dei-veleni-Barroso-chiede-60989.aspx

 • petje:

  Voorzitter van de EC Jose Barroso was gisteren aanwezig op een conferentie over “geintegreerd management van de cyclus van vuilverwerking door de industrie en ecomaffia” in Bologna.

  Barroso replied: “Last year the European Commissioner in charge of the Environment has requested information in this regard the Minister’s correspondent in Italy without getting clear indications of violations of environmental regulations in Europe and then by the Commission was not initiated any legal action, but given the information you send, it would be appropriate to continue investigations. ” The President of the European Commission stresses that “The sinking of ships containing waste within a Member State is forbidden as” illegal dumping “.
  Pittella and Pirillo are satisfied with the commitment made by the Commission “consider valid the position of President Barroso to address a delicate matter, such as that relating to so-called” toxic ships “, which continue to cause much concern among the resident population, not only in Calabria. Our hope is that we can soon shed light on this incident that severely damaged our territories for the negative effects on public health and the entire economy of the South. ”
  The MEPs , Barroso President of the Parliamentary Commission of Inquiry Gaetano Pecorella and national anti-mafia prosecutor Pietro Grasso meet in Bologna for a conference on “Integrated management of cycle of waste from industrial and ecomafia”. According to them “Currently there is no concrete fact that proves the presence of hazardous wastes in the seas of Calabria.
  As of Grasso: ‘We turn the problem in the sense that we must first determine the existence of pollution and danger to public health and then get to the source. Conversely, if this path is reversed, the problem becomes insoluble and create damage to tourism and the economy. ‘

  http://www.greenreport.it/_new/index.php?page=default&id=4623

 • petje:

  Ook anno 2009/2010 wordt er nog (industrieel) gif gedumpt (m.n. door Italiaanse reders) voor de Somalische kust terwijl de regering(en) dit blijven ontkennen zoals de onderstaande berichten bevestigen:

  T/B BUCCANEER – Held near Ga’an (28 miles from Lasqoray) but due to the barges at offshore location (N 1127 / E 04737) near Cadcado. All 16 crew (10 Italians, 1 Croatian, 5 Romanians) are ok, but part of the crew still held on land. The Italian-flagged and UAE operated tugboat owned by Micoperi Marine Contractors from Italy is now said to have been detained for attempted dumping of toxic waste. International organizations, experts and the UN have been invited to inspect the content of the two barges. The validity of the claim could not yet be established, since the company didn’t respond to questions requesting a declaration of the content.

  http://www.buzzle.com/articles/ecoterra-somali-marine-coastal-monitor-part-xviii-toward-the-countdown.html

  High-flying rumors that the Italian tugboat T/B BUCCANEER had been freed in a military operation were not confirmed. It has, however, been reported by numerous observers that the two barges are not “empty” as stated by the Italian Foreign Affairs Minister Franco Frattini. They might no longer contain whatever was loaded before the vessel was captured, but one barge lays deep and the other half-loaded in the water. It will have to be established if this is only ballast water or still some other load. Official requests to declare the last loading and off-loading of the barges have yet to be answered by the owner-manager of the vessel -LEADERSHIP MANAGEMENT of Ravenna – or the operator SEACOR OFFSHORE DUBAI LLC of Dubai or Micoperi Marine Contractors also based in the Italian city of Ravenna. The 16 crew (10 Italians, 1 Croatian, 5 Romanians) are said to be all right, given the circumstances. After she had come empty-handed back from her Puntland trip, Margeritha Bonvier, Frattini’s special envoy for humanitarian emergencies, stated that she had hope for a quick release after she spoke with the Puntland government and in Nairobi with Vicepremier Sharif Hassan Sheikh Aden as well as Foreign Minister Abdullahi Omar and was contacted over the phone by the Somali Primeminister. She stated that Italy’s ties with Somalia had been reinstated after 18 years of absolute chaos. This all seems to have left the buccaneers of the BUCANNER unimpressed.

  http://government-auctions.governmentgrantsforall.com/government-auctions/ecoterra-somali-marine-coastal-monitor-xxxii-reconnaissance-flights-over-somalia.html

  MT ST JAMES PARK: Seized December 28, 2009 at position 12°58’4N-48°34’1E which is in the Gulf of Aden International Recognised Transit Corridor (IRTC), while on voyage from Tarragona, Spain to Tha Phut, Thailand. The registered owner PHILBOX Ltd. is fronting for the management company ZODIAC MARITIME AGENCIES LTD in London, while the beneficial owners are the Ofer Brothers – the Israeli brothers Sammy and Yehuda (Yuli) Ofer . There are 26 crew members on board including the Russian captain and their nationalities are: 6 Indian, 5 Bulgarian, 3 Russian, 3 Filipinos, 3 Turkish, 2 Romanian, 2 Ukrainian, 1 Polish, 1 Georgian. The ship was registred with MSC HOA and was transiting north west towards the International Recommended Transiting Corridor that she was expected to enter 3 Jan. The UK-flagged chemical tanker sent a security alert 14:20 GMT (17:20 Local Time) she also sent an unspecified distress message which was received by RCC Piraeus. The St James Park loaded at Assemini and Tarragona her cargo of 13,175 tonnes of 1,2-dichloroethane – commonly known by its old name of ethylene dichloride (EDC) and used in the manufacturing of plastics and not dangerous in normal carriage conditions. However, 1,2-dichloroethane is toxic (especially by inhalation due to its high vapour pressure), corrosive, highly flammable, and possibly carcinogenic. Its high solubility and 50-year half-life in anoxic aquifers make it a perennial pollutant and health risk that is very expensive to treat conventionally, requiring a method of bioremediation. The vessel’s last port of call was Jeddah, where she stopped for Bunkers on 24th December 2009. The tanker was held near Garacad at the North-Eastern Somali coast. During the night of 16./17. February a naval vessel came close and provoked heavy gun-fire from the pirates of MV ST JAMES PARK as well as from neighbouring MV RIM. After the incident, in which the naval vessel didn’t return fire and left, MV ST JAMES PARK changed position first to Kulub and is now held off Dhinoowda Qoryaweyn. Negotiations have become difficult and are said to have not been finalized, but are ongoing.

  http://www.closeprotectionworld.co.uk/maritime-security-forum/29503-status-seized-vessels-crews-somalia-indian-ocean-29-march.html

 • petje:

  Enkele dagen terug zijn door een italiaans Greenpeacelid zes schokkende nooit gepubliceerde foto’s uit 1997 van de uiterst illegale massa-op/overslag van gifcontainers gepubliceerd. Kijk en huiver..:
  http://www.flickr.com/photos/greenpeace_italia/4711433462/in/set-72157624300737354/

 • petje:

  Hoera!!
  Greenpeace heeft juist een gloednieuw rapport over de gifshepen in de Middellandse Zee en in/voor de kust van Somalie
  gepubliceerd met daarin de schokkende foto’s.

  The toxic ships
  The Italian hub, the Mediterranean area and Africa
  A Greenpeace report
  June 2010

  http://www.greenpeace.it/Report-The-toxic-ship.pdf

 • petje:

  Een stroom berichten over wereldwijde acties van Greenpeace tegen gifschepen die de pagina’s van de MSM media niet of nauwelijks bereiken. Wat een hemeltergende hypocrisie over een wereldwijd probleem wat maar voort blijft duren omdat het gif afval zo goedkoop mogelijk gedumpt moet kunnen blijven worden..:
  http://www.google.co.uk/search?q=toxic+ships+greenpeace&hl=en&ei=KD0hTJz0FaKjONrH6BA&start=10&sa=N

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje,
  Dank voor de link naar het Greenpeace rapport en je hebt gelijk. De media doen hier niets mee!
  Soms voelt bloggen een beetje als roeptoeteren in de woestijn!

 • petje:

  De in het begin van de jaren 90 door Italianen gebouwde overslaghaven Eel Ma’aan (voor VN hulpgoederen) is zo goed als zeker gebouwd MET en BOVEN (ingegraven)honderden containers met chemisch en nucleair afval gebouwd zo blijkt uit het nieuwe rapport van Greenpeace over de dumping van gifschepen vanaf de jaren 80..
  Is het vreemd dat de VN, EU en Italie zich in stilzwijgen blijven hullen? Of dit voortduurt na dit alarmerende Greenpeace rapport is zeer de vraag..

  Onderstaand een vertaald Italiaans webartikel over het nieuwe GP rapport:

  http://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=it&u=http://www.blogeko.it/2010/navi-dei-veleni-i-container-interrati-nel-porto-somalo-di-eel-ma%25E2%2580%2599aan-costruito-da-italiani/&ei=wMchTJ3qH9WTOLrI_Bc&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=6&ved=0CCoQ7gEwBQ&prev=/search%3Fq%3Deel%2Bma%2527aan%26hl%3Den

 • petje:

  Uit het GP rapport blijkt dat het Britse ministerie van Defensie voor minder geld het onderwateronderzoek naar het wrak van de Cunsky voor de Calabrische kust wilde uitvoeren dan het Italiaanse bedrijf van de Napolitaanse reder Diego Attanasio die nadrukkelijk in verband staat met de corruptiezaak Silvio Berlusconi-David Mills.
  Het WWF wil nu dat de diametraal verschillende uitkomsten van het onderwateronderzoek (najaar 2009) van de Calabrische justitie (wrak= waarschijnlijk Cunsky; afvalvaten zichtbaar) en de Italiaanse centrale regering (wrak WO1 passagierschip Catania)verder wordt onnderzocht.
  Het is duidelijk dat de zaak van de gifschepen in de Middelllandse Zee en de massadumping van gif in Somalie van Berlusconi in een diepe doofpot moet blijven.
  De EU en VN zullen niet anders kunnen dan een diepgaand onderzoek te starten..

 • petje:

  EU urged to act on toxic waste dumping
  By Guy Dinmore in Rome

  Published: June 18 2010 05:07 | Last updated: June 18 2010 05:07

  Greenpeace is calling on the European Union to implement its own toxic waste prevention measures and wants the United Nations to investigate suspected dumping of toxic and radioactive materials in Somalia.

  In a report called “Toxic Ships” released on Friday, the international environment group is showing previously unpublished documents and photographs from an inconclusive investigation by the Italian authorities into the suspected burying of shipping containers filled with toxic waste inside the foundations of a Somali port at Eel Ma’aan, north of Mogadishu, in the 1990s.

  EDITOR’S CHOICE
  Analysis: The environment: Further clouded – Jun-13.Copenhagen’s chilling effect fails to cool low carbon fever – Jun-06.Debt crisis hits climate change battle – May-26.In depth: Climate change – Mar-08.Brussels blog: barriers to raising climate change target – May-26.Costa Rican to lead UN talks on climate change – May-18..“Banning shipments of hazardous waste for disposal to poorest countries is a laudable achievement,” Greenpeace said, referring to EU adoption of the 1989 Basel Convention, which was ratified by most EU states by 1998. “Yet large amounts of waste are shipped from Europe and the US to Africa and Asia on a daily basis,” it said, noting that most are illegal shipments of electronic or e-waste, such as computers, cell phones and television sets.

  The EU adopted tough regulations on e-waste in 2003 yet almost 70 per cent is unaccounted for, Greenpeace said, citing figures from the European Commission.

  “Waste management is extremely lucrative,” the group said, citing a sector turnover of €100bn ($124bn), providing up to 1.5m jobs. Europe generates some 1.3bn tonnes of household and industrial waste a year, plus 700m tonnes of agricultural waste, according to the European Environment Agency. Of this, 40m tonnes is hazardous.

  The UN Office on Drugs and Crime has estimated that the EU generates 8.7 m tonnes of e-waste a year and that African countries, primarily Nigeria and Ghana, “run the risk of becoming the rubbish dumps of the planet”.

  “Lack of enforcement, control and data collection on EU waste exports is common in all member states for the very simple reason that illegal waste shipments to poor countries save a lot of money to both business and governmental agencies in charge of monitoring the implementation of EU waste legislation,” Greenpeace said.

  It urged the EU to implement its own toxic waste prevention measures.

  A chapter of the 37-page report is devoted to Somalia and the release to Greenpeace of an Italian investigation into the suspected dumping of radioactive and other toxic waste at Eel Ma’an from 1990 to 1997 in an alleged deal between Italian businesses and local warlords. The inquiry was eventually dropped for lack of evidence because the authorities were unable to inspect the site.

  In 2005, Giancarlo Marocchino, a businessman at the centre of the investigation, testified before a parliamentary inquiry into the deaths of two Italian journalists in Mogadishu and denied involvement in waste dumping. He said the containers were filled with rocks.

  Greenpeace urged the UN to carry out an independent assessment into the alleged dumping of toxic and radioactive waste in Somalia.

  Francesco Fonti, a former Mafia boss who is collaborating with investigators, told the Financial Times in 2009 that he had personally dumped 3,000 barrels of toxic waste in or off Somalia. He alleged that secret services of various countries supplying weapons to Somali regimes were complicit.

  Gaetano Pecorella, a senator and head of an Italian commission on illegal dumping, was reported this month to have voiced suspicions that Italian secret services had been involved in illegal waste disposal and requested the assistance of parliament’s security committee.

  Separately, Donato Ceglie, a veteran “eco-mafia” prosecutor covering what is known as the “Triangle of Death” – the area around Naples where high cancer rates have been linked to toxic waste dumped by the mafia – told reporters in Rome this week that investigators recently seized containers of waste being shipped illegally to China, India and Pakistan.
  .

  Copyright The Financial Times Limited 2010.

  http://www.ft.com/cms/s/0/ea1ae184-79df-11df-9871-00144feabdc0.html

 • mr. drs. BOU:

  Even een update van Kleintje Muurkrant:

  Herinnert u zich deze nog? (3)

  vrijdag 22 oktober 2010
  Soms vind je nog eens wat. Begin deze maand trof de smurfbrigade van Reggio di Calabria vlakbij het gerechtsgebouw een bazooka aan. Na een telefonische tip. Nou is dat geen wapen dat je dagelijks tegenkomt bij gevonden voorwerpen of op de zuivelafdeling. Bommetjes, automatisch schiettuig, slagerijattributen, pepperspray, tasers, honkbalknuppels en deegrollers bij bosjes. Maar een bazooka? Nou nee. Het is nog onbekend tegen wie deze plofbuis in het geweer zou worden gebracht. Wel stond al snel vast dat hij niet van de bakker om de hoek was. Hij behoorde toe aan een lokale sectie van de ‘Ndrangetha, het Calabrisch collectief tot verbreiding van hardhandig zakendoen.
  Inmiddels zijn in deze zaak twee luitjes gearresteerd van wie één ernstig. Dat was Antonio Cortese die al eerder een brandbom bij het gerechtsgebouw had afgestoken om blijk te geven van zijn ongenoegen. Hem wacht een aanzienlijke periode van behelpen in een kruipruimte. Tenzij hij de poten weet te nemen naar Rotterdam en een stil appartementje vindt waar ie de zaak kan laten verjaren. Onder wakend oog van de ook al op verjaring wachtende kindervriend Joris Demmink, minister Ivo Opstelten (aka commissaris Bulle Bas) en diens rechterhand Fred Teeven (aka brigadier Snuf). Net als oompje Theo Cranendonk. Leverancier van DERTIG bazooka’s aan de ‘Ndrangetha en levend als Dio in Olanda, het land van de Vrijheid (1).

  (1) Zie de serie “Ship Ahoy” op onze Followup-site.

 • petje:

  Het bewijs is nu geleverd dat Licio Gelli en zijn P2 loge betrokken waren bij de illegale handel en dumping van nucleair afval en industrieel gifafval.
  In juli van dit jaar berichtte het Italiaanse peersburau ANSA dat Giorgio Comerio -de ongekroonde koning van de illegale international handel in nucleair afval en gif in de jaren 80 en 90- Licio Gelli na zijn ontsnapping uit zijn huisarrest in Lugano (via een “Cranendonkje” zullen we maar zeggen..) in zijn kapitale villa bij Monaco heeft schuilgehouden. Dit heeft Nicolo’ Moschitta, de voormalige rechterhand van Comerio, begin juli van dit jaar tegen de Italiaanse parlementaire Ecomaffia commissie gezegd. Hij gelooft dat Comerio die ook gezocht wordt in de moordzaak van journaliste Ilaria Alpi en haar cameraman in een villa in Tunesie woont en nog steeds actief is in het illegale afvalwereldje:

  Comerio Hid Licio Gelli in his House

  [Google translation]
  And ‘the engineer sued for death of Ilaria Alpi
  July 2, 2010

  (ANSA) – Rome, July 2 – Giorgio Comerio, an international trafficker in nuclear materials, hid Licio Gelli in his Monaco home in the 1980s.

  The news was revealed by former sergeant Nicolo’ Moschitta during a recent hearing before the Commission of Inquiry on Economics. At that time, Gelli had just escaped from a Swiss prison. Moschitta said the source of that news was ’various documents.

  http://www.ansa.it/web/notizie/rubriche/topnews/2010/07/02/visualizza_new.html_1849269687.html

  http://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=it&u=http://www.gliitaliani.it/2010/07/giorgio-comerio-oltre-a-trafficar-rifiuti-nascondeva-gelli-a-montecarlo/&ei=jkvNTOPhOYftObfUzbYB&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=4&ved=0CCMQ7gEwAw&prev=/search%3Fq%3DComerio%2BLicio%2BGelli%26hl%3Den%26prmd%3Do

  (Theo Cranendonk, de veroordeelde Nederlandse wapenhandelaar die de Ndrangheta een dertigtal bazooka’s leverde, is inmiddels ook uiterst zorgvuldig buiten de publiciteit gemanouvreerd. De lezers van de zogenaamde Nederlandse kwalitietskranten hebben er zelfs geen letter over gelezen tenzij ze abonnement hadden op Vrij Nederland. Een puike prestatie van deze “kwaliteitsmedia”..!)

  Lees ook: http://www.villamedia.nl/opinie/bericht/scoop-maar-niemand-wil-hem/50708/

 • petje:

  Het afvalprobleem in Napels en de opstand van de inwoners van het stadje Terzigno (ten oosten van de Vesuvius) heeft de systematische vervuiling – in eendrachtige samenwerking met de Camorra, de Ndrangheta en de andere maffiaclans – van Zuid-Italie 0p de wereldkaart gezet. Ook Brussel heeft zich eindelijk met dit milieuschandaal bemoeit.

  Er is meer nieuws – natuurlijk niet/nauwelijks te vinden in de zogenoemde “kwaliteitskranten” – over de uikomsten van een grootschalig onderzoek door het plaatselijk Openbaar Ministerie naar de zeer zware vervuiling van het riviertje Oliva dat bij Amantea (Calabrie) in de Middellandse Zee stroomt.
  Voor de kust van Amantea strandde het schip (Jolly) Rosso in december 1990 (na terugkomst uit Libanon waar het haar gifafval probeerde te dumpen ) en na een mislukte poging het te laten zinken op de bodem van de Middellandse Zee. In de weken erna vond een grootscheepse operatie plaats om het (nucleaire) industrie afval te bergen en te verwijderen. Gezien de ultieme geheimzinnigheid van deze bergingsoperatie (met medewerking van het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak) zal het niet verbazen dat het gifafval strikt illegaal en met volledig medeweten van de Italiaanse overheid linea recta enkele tientallen kilometers verderop op land gedumpt is in de vallei van het riviertje de Oliva..
  Binnenkort meer hierover.

 • petje:

  Dit was mij ontgaan omdat het niet in de Nederlandse kranten heeft gestaan..: zelfs radio-actief afval wordt en werd ILLEGAAL gedumpt bij het stadje Terzigno – net ten oosten van het natuurpark van de Vesuvius – waar de stank al jaren niet te harden was en de burgers in opstand zijn gekomen:

  Op 2 oktober maakte het radiojournaal van de Italiaanse Rai-1 staatsradio bekend dat bij Terzigno een vrachtwagen was onderschept waarvan de lading ook radioactief afval bevatte.

  Terzigno ligt onder Napels. Ten Noorden van Napels kwam de bevolking in de afgelopen jaren al meerdere malen in opstand tegen het gevoerde afvalbeleid van Berlusconi&Co.

  De protesten in Terzigno worden gevolgd door de lokale ‘microtelevisie’ Insu^TV
  (..)

  http://lacile.wordpress.com/2010/10/24/terzigno-napoli/

 • petje:

  Een uitgebreide docu van Current TV (internet tv organisatie) van 20 minuten (deel 1 en 2) over de gifschepen in de Italiaanse wateren met veel interessante info over actuele ontwikkelingen die ik binnenkort in het Engels wil vertalen en ondertitelen:

  http://www.youtube.com/watch?v=wRJVF2Z5rNE
  http://www.youtube.com/watch?v=T9bhUU2KLnQ&feature=related

 • petje:

  Beste Eheu en BOu,
  Ik heb eindelijk de door Eheu vertaalde video docu Biutiful Cauntry – na veel inwerkproblemen en een baan van 4 dagen – (bijna) van engelse ondertitels voorzien. Ik moet nog circa 8 minuten ondertitelen en wil de video nog even bekijken op onvolkomenheden bij de ondertiteling. Ik stuur Bou de ondertitelbestanden morgen of woensdag op.
  Ik ga ervan uit dat ze bij JDTV een en ander uitzendklaar voor youtube kunnen maken.

 • Eheu:

  Geweldig beste Petje, ik had de hoop al bijna opgegeven. Bou zal hem zelf wrschl. ook wel embedden met een mooi commentaar. Goed om iemand te kennen die zijn beloften waar maakt, dat geeft hoop.
  Groeten
  Eheu

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje,

  Fantastisch, goed werk! En natuurlijk zal ik JDTV vragen om hem op YouTube te plaatsen. Daarna komt hij op BOUblog, met een pittige tekst.

  Schandalig dat de Nederlandse media blijft zwijgen over die gifschandalen. Ik zit nu even te kijken naar Le navi dei veleni, maar zonder ondertiteling ontgaat me toch meer dan de helft. Dank zij de ondertitels van Biutiful Cauntry, die ik heb gelezen, weet ik nu hoe erg dit is.

 • petje:

  Ik heb nu net de hele docu Biutiful Cauntry ondertiteld met de fantastisch vertaalde ondertiteling van Eheu.
  Ik ga morgenavond nog even de hele docu afkijken of alle tekst op de juiste plaats staat en ook volledig is.
  Ik zit even met het probleem dat ik nu via het wifinet van de stad Groningen aan het internetten ben omdat ik nog steeds wacht op een nieuwe (werkende) modem van mijn provider. Ik probeer een nieuw emailadres via gmail aan te maken of anders via mijn werk de bestanden te versturen als Telfort niet deze week met die modem komt..
  Maar dat gaat wel lukken someway somehow.

Laat een reactie achter