Archief
Artikelen

Gisteren stond er op BOUblog een documentaire uit 1983 van Gwynne Dyer. Deze maakt deel uit van een serie over de manier waarop oorlogen worden gevoerd. Deel twee en drie gaan over de mensen die uit hoofde van hun professie rechtstreeks bij de oorlog betrokken zijn: de beroepsmilitairen. Samen geven deze delen een goed beeld van de cultuur van de militaire organisatie.

Het tweede deel gaat over de soldaten en hoe ze worden voorbereid op het voeren van een oorlog. Iedere vorm van individualiteit wordt systematisch uitgeschakeld en dat vaak op een schokkend perverse manier. De rekruten mogen slechts op één manier reageren op de vernederende scheldpartijen van hun meerderen: “Yes, sir!” Ook moeten ze ieder bevel onmiddellijk opvolgen, zonder aarzeling, zonder nadenken, zonder enig eigen initiatief. Wie dit net doet, wordt ongeschikt bevonden en weggestuurd met het gevoel dat hij of zij een totale mislukkeling is.

Anybody’s Son Will Do (6 delen) duurt 57 minuten.

Het derde deel gaat over de beroepsmilitairen, de manier waarop ze denken over de oorlog en over zichzelf. Dit deel werd genomineerd voor een Academy Award. Verontrustend is vooral de onpersoonlijke manier waarop de oorlog tegenwoordig wordt gevoerd: high tech en op grote afstand van de slachtoffers. De mentaliteit van de beroepsmilitairen is eveneens verontrustend, ze geloven eenvoudig niet dat ze zelf zullen sneuvelen. Ook denken ze over het doden van de tegenstander alsof het gaat om een taak die ze verrichten, een normaal deel van hun werk. Door de moderne oorlogsvoering worden ze meestal ook niet geconfronteerd met hun slachtoffers.

Het meest verontrustend is echter dat het leger een aparte maatschappij binnen de maatschappij vormt. Binnen het leger gelden normen en waarden die in de normale burgermaatschappij zouden worden beschouwd als archaïsch en misdadig! Maar de hoge militairen beschouwen deze als eervol en heldhaftig.

The Profession of Arms (6 delen) duurt 57 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter