Archief
Artikelen

Deliver Us from Evil (2006) is een documentaire van Amy Berg, over seksueel misbruik in de katholieke Kerk. Zij vertelt het waar gebeurde verhaal over de Katholieke priester Oliver O’Grady, die mogelijk honderden kinderen seksueel misbruikte. De film kreeg in 2006 de Best Documentary Award op het Filmfestival van Los Angeles en werd genomineerd voor een Academy Award voor de beste documentaire. Omdat deze film gisteren werd uitgezonden op de TV, heeft het Katholiek Nieuwsblad er een recensie over geschreven.

In de documentaire komen niet alleen de slachtoffers aan het woord, maar ook de dader komt uitgebreid in beeld. Oliver O’Grady is nu een oude man en hij woont in Ierland, waar hij ook geboren is. In de jaren ’70 en ’80 werkte hij als parochiepriester in verscheidene steden in Centraal Californië. Daar misbruikte hij de kinderen, zowel jongens als meisjes. Een van zijn slachtoffers was pas 9 maanden oud.

O’Grady werd ten slotte veroordeeld en uit het priester-ambt ontzet. Nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten, werd hij naar Ierland uitgezet. Het contrast tussen zijn huidige beminnelijke voorkomen en zijn vroegere misdaden is griezelig. Wanneer hij herinneringen ophaalt, dan glimlacht hij, alsof het zou gaan om kleine vergissingen en niet om ernstige misdrijven. Hij voelt zich volstrekt niet schuldig en hoewel hij niets ontkent, zegt hij eufemistisch dat hij soms “overdreven hartelijk” met zijn jonge parochianen omging en hij verontschuldigt zich dat hij hen “heeft beledigd“. Deze man is alleen begaan met zichzelf, zonder enig begrip voor de gevoelens van anderen.

Zijn vriendelijke uitstraling staat in bitter contrast tot het verdriet van de ouders van de slachtoffers, zoals Bob en Maria Jyono. Hun dochter Ann was een van de slachtoffers van O’Grady. Dhr. Jyono, een Japans-Amerikaanse Boeddhist, ging over tot het Katholicisme toen hij trouwde met zijn vrouw, die hij in Ierland had leren kennen. Pater O’Grady werd een huisvriend, die vaak bij hen logeerde, terwijl hij hun dochter lastig viel. Bob Jyono, een rustige, beschouwende man, schreeuwt het op dat punt uit: “Lastig vallen? Hij verkrachtte haar!” Zijn vertrouwen en zijn geloof zijn ernstig geschonden.

De documentaire gaat ook dieper in op de oorzaken van het pedofiele gedrag van de Roomse priesters. Zij worden gedwongen tot een volledige onthouding van iedere vorm van seksualiteit. Ook staat de Kerk van Rome voor de gelovigen slechts seksualiteit toe binnen het huwelijk en deze moet gericht zijn op de voortplanting. Vrijwel alle uitingen van seksualiteit worden aldus beschouwd als zondig. Het celibaat voor priesters werd omstreeks 600 AD verplicht gesteld, niet zozeer omdat seks werd beschouwd als zondig, maar vooral omwille van het erfrecht. De nalatenschap van priesters ging dan niet naar hun kinderen, maar naar de kerk. Vandaar dat de Roomse kerk en vooral het Vaticaan zo stinkend rijk is!

Belangrijk is ook de reactie van de Katholieke kerk. Het beleid inzake pedofilie is een doofpot. Niet alleen O’Grady is daarom schuldig, maar ook zijn superieuren, die hem overplaatsten van de ene parochie naar de andere, waardoor hij steeds nieuwe slachtoffers kon maken. In beeld komt kardinaal Roger Mahony, de huidige aartsbisschop van Los Angeles. Amy Berg heeft daarbij de beelden verwerkt van het verhoor van Mahony voor de rechtbank. Daaruit blijkt dat hij wist wat er gaande was, maar niet ingreep. Volgens het Katholiek Nieuwsblad is dat echter volstrekt niet waar:

De documentaire richt zijn pijlen vreemd genoeg op kardinaal Mahony, die van 1980 tot 1985 O’Grady’s bisschop was en niet wist dat er onder zijn voorganger al iets was voorgevallen. Hij stuurde de priester onmiddellijk in therapie toen deze zich met pedofiele verlangens meldde, daartoe gedwongen door zijn pastoor. Zijn therapeut vermoedde misbruik en deed aangifte, maar de politie vond geen bewijs van seksueel misbruik. Twee andere therapeuten, beiden niet gehoord, achtten O’Grady toch geschikt voor het pastoraat. Daarop gaf de bisschop hem weliswaar een eenmanspost in San Andreas, maar onder het toeziend oog van twee gepensioneerde priesters. Desondanks zou het ook daar helemaal misgaan.

We zien een ontspannen Mahony tijdens een voortdurend door “objection” onderbroken kruisverhoor onbegrijpelijke antwoorden geven. We horen niet dat hij een van de eersten was die concrete maatregelen trof om misbruik aan te pakken, tot en met aangifte bij de politie. Ook niet dat hij probeert slachtoffers zoveel mogelijk tegemoet te komen. En dat het logisch is dat wie het toch liever via de civiele rechter wil uitvechten, gehaaide advocaten tegenover zich vindt.

Wie in deze tijd van pedo-schandalen door priesters nog Rooms Katholiek wil blijven, kan kennelijk slechts kiezen tussen oogkleppen, een blinddoek of de meest wonderlijke gedachtekronkels. Maar laten we één ding niet uit het oog verliezen: seksueel misbruik gebeurt niet alleen door Katholieke priesters, maar het komt in de beste kringen voor!

Deliver Us From Evil is Spaans ondertiteld en duurt een uur en 43 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

12 Reacties op “… en verlos ons van het kwade…”

 • mr. drs. BOU:

  Irish Times:

  Church in worst credibility crisis since Reformation, theologian tells bishops

 • petje:

  Dit bericht over “vrijwwilliger” Oliver O’Grady in de Heiligwe Hartkerk in Rotterdam die twintig kinderen misbruikt na zijn jarenlange onbestrafte misbruikgeschiedenis die stelselmatig werd toegedekt door de RK superieuren – is echt far and far beyond the limit.
  De RK kerk is al eeuwen een vrijhaven voor pedo’s en criminele kindermisbruikers.
  De RK kerk moet echt ten ondergaan, dit kan dus echt niet..!?

  Pedopriester werkte met kinderen in Rotterdam

  SCHIEDAM – Een Ierse priester die meer dan twintig jongens en meisjes seksueel heeft misbruikt, is van 2008 tot februari dit jaar vrijwilliger geweest in de Heilig Hartkerk in Schiedam. Dat heeft de Ierse krant Sunday Tribune zondag bekendgemaakt.
  (..)

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6608292/__Pedopriester_werkte_in_R_dam__.html?p=3,1

 • petje:

  Even rechtzetten dat O’Grady in de Heilige Hartkerk geen 20 kinderen – aantoonbaar – heeft misbruikt maar dat dit in zijn hele leven betreft.
  Feit blijft dat het onbestaanbaar is dat een in de VS veroordeelde priester niet bestraft is maar – als vrij man – naar Ierland is uitgezet. En vervolgens – oder valse naam – als vrijwilliger in de Heilig Hartkerk is ingezet om te werken met kinderen.

 • Groene Wolf:

  Column van Joep van het Hek in NRC Handelsblad 24/4: Aarsbisschoppen
  Bou help me even met de link. Bij voorbaat dank.

 • mr. drs. BOU:

  @ Groene Wolf,

  Gewoon de adres-balk kopiëren:

  http://weblogs.nrc.nl/youp/2010/04/24/aarsbisschoppen/

  Mooi citaat:

  „Die Duitse kutpaus met zijn schijnheilige kardinalen en aartsbisschoppen. Aarsbisschoppen zal je bedoelen. Als ze maar weten dat ik me terugtrek. Ik wil met die pedofiele rukrakkers geen fuck meer te maken hebben. Opzouten. Wegwezen. En geen slappe excuses. Geen bibberig geneuzel. Gewoon de regels veranderen. Alle religieuzen minimaal een keer per week aan elkaar zitten. Goed en stevig! Anders laat ik alle vulkanen tegelijk op ze los!”

  Even Googelen levert trouwens een prachtige verzameling commentaar op. Ter leering ende vermaeck. 🙂

  De term aarsbisschop blijkt al langer te circuleren, zie ook deze column op een Belgische site.

  Om de link ergens onder te stoppen, selecteer je de woorden waar je hem onder wil stoppen. Klik dan op “link” boven het reactieformulier. Dan krijg je een bord voor je kop. Daarin vul je de link in en dan klik je op OK. 😉

 • mr. drs. BOU:

  Dit was gisterenavond in Netwerk:

  De Ierse krant Sunday Tribune berichtte zondag dat Oliver O’Grady onder de naam ‘brother Francis’ van 2008 tot februari dit jaar vrijwilliger geweest bij de Heilige Hartkerk in Schiedam. Ook zou hij kinderfeestjes georganiseerd hebben voor een fastfoodketen in Rotterdam en deed hij vrijwilligerswerk bij welzijnsinstantie ‘Missionaries of Charity’ die onder meer opvang voor vrouwen en kinderen verzorgt.

  Het nieuws kwam aan het licht toen collega’s van de Schiedamse communiteit ‘Christus onze Verlosser’, O’Grady herkenden in de documentaire ‘Deliver us from Evil’ die twee weken geleden op de Nederlandse televisie werd uitgezonden.

  Get Microsoft Silverlight
  Bekijk de video in andere formaten.

 • mr. drs. BOU:

  Pope begs forgiveness over abuse

  En nu Joris Demmink nog…

 • mr. drs. BOU:

  More than half of the Catholic clergy jailed for paedophile activity in England and Wales remain in the priesthood – with several receiving financial support from church authorities, raising serious questions about depth of church commitment to child protection and overshadowing the start of the papal visit.

  Lees verder: Sott Nett

 • mr. drs. BOU:

  Petje, ik zet hier ook even de link neer die jij ons gaf naar dat rapport van Adriaanssens:

  http://www.demorgen.be/static/nmc/nmc/varia/redactie/eindrapport_adriaenssens.pdf

  Te smerig voor woorden, die Katholieke priesters!

 • mr. drs. BOU:

  Ik zet het maar even hier neer. Want iemand stuurde me per e-mail een link en ik weet ook niet waar dit bij hoort. Misschien moet ik een aparte categorie maken: Seksuele perversie. Dit gaat over seksueel misbruik bij Jeugdzorg!

  En verlos ons van het kwade… !!!

 • mr. drs. BOU:

  Dit was gisteravond in EenVandaag:

  Paus aangeklaagd door Nederlandse advocaat

  Stichting Mea Culpa, die meer dan 600 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk vertegenwoordigt, roept de paus ter verantwoording. Advocaat Bob van der Goen die de stichting bijstaat sleept het Vaticaan voor de rechter.

  sitestat

 • mr. drs. BOU:

  Pauselijk vermaak! 🙂 🙂 😉

  Met dank aan Ness op NuJij! Wie klikt die even omhoog?

Laat een reactie achter