Archief
Artikelen

Wanneer we denken aan Colombia, dan is de eerste associatie meestal cocaïne. De “strijd tegen drugs” heeft in Colombia gezorgd voor een vrijwel permanente burgeroorlog. Enerzijds is daar de regering die wordt gesteund en bewapend door de VS, daarnaast bestaan er paramilitaire organisaties die samenwerken met criminele drugskartels en die vaak worden gesteund door het reguliere leger. Zij worden bestreden door guerrillagroepen, zoals de FARC, die hun wapens vaak ook kopen met drugsgeld. Het hoeft geen betoog dat de burgerbevolking van deze toestand het slachtoffer is.

Global Research berichtte vandaag over een massagraf van 2000 burgers in Colombia, maar dit is uiteraard slechts het topje van de beerput. Colombia hangt aan elkaar van corruptie, drugsgeld, geweld en omkoping. Tussen de 10.000 en 30.000 burgers zijn dood of vermist in Colombia als gevolg van de paramilitaire acties gedurende de laatste acht jaar. Op de website Noticias staat een reeks van artikelen over Colombia. Helaas staat er geen artikel bij dat gaat over de aardolie.

Toch lijkt aardolie de prijs die de VS in Colombia probeert te verwerven. Weliswaar bedraagt de import van aardolie uit Colombia slechts 1,7% van de totale import in de VS, maar het land ligt niet in het verre Midden-Oosten en het beschikt nog over voldoende reserves. Dit buurland van Venezuela mag daarom vooral niet in handen vallen van een “communistische” leider zoals Hugo Chavez. Om te voorkomen dat de bevolking het lot in eigen handen neemt, doet de VS alsof zij Colombia wil helpen in de strijd tegen drugs. Het doneert miljarden aan militaire steun, in het kader van het Plan Colombia. Maar het ABC van Plan Colombia is in werkelijkheid: Aardolie, Burgeroorlog en Cocaïne.

De volgende documentaire werd in 2003 gemaakt door de Franse filmers Gerard Ungerman en Audrey Brohy. Dit duo is beroemd geworden met documentaires als The Hidden Wars of Desert Storm (2001) en The Oil Factor: Behind the War on Terror (2005). Hun nieuwste documentaire heet Belonging (2008) en gaat over Global Warming.

Plan Colombia-Cashing In on the Drug War Failure duurt 56 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

17 Reacties op “Colombia, cocaïne, burgeroorlog en aardolie”

 • Meugelswierda:

  Hulde

 • petje:

  In de IKON docu van vanavond over Tanja Nijmeier stoort het enorm dat de zelfbenoemde en door de Columbiaanse overheid betaalde “mensenrechtenactiviste” Liduin Zumpolle steeds aan het woord is. Deze mevrouw heeft het leven van Tanja in gevaar gebracht door haar dagboek op straat te gooien. Liduin is een gefrustreerde linkse activiste die nu tegen betaling de Columbiaanse overheidspropaganda dient die beweert dat er geen burgeroorlog is, er geen rechtse doodseskaders zijn die vakbondsmensen, kritische boeren en werknemers vermoorden en de war on drugs een succes is.. Ooit gedacht dat de IKON waarde hecht aan rechtse overheidspropaganda? De tijden voor de IKON zijn blijkbaar veranderd.. Nee, de FARC is het grote kwaad in Colombia. Ja toch..? IKON behoort nu echt tot de oude media die de westerse persbureaus napraten.
  Lees ook even wat Stan van Houcke over deze gefrustreerde ex Pax Christi mevrouw schrijft..

 • petje:

  Gelukkig weten we nu tenminste dat Tanja gezond en wel is en er ook met bril geweldig uitziet.
  Hopelijk eindigt ze niet zoals die omgekochte pot Zumpolle ..

 • petje:

  U.S. and Colombia Cover Up Atrocities Through Mass Graves

  The biggest human rights scandal in years is developing in Colombia, though you wouldn’t notice it from the total lack of media coverage here. The largest mass grave unearthed in Colombia was discovered by accident last year just outside a Colombian Army base in La Macarena, a rural municipality located in the Department of Meta just south of Bogota. The grave was discovered when children drank from a nearby stream and started to become seriously ill. These illnesses were traced to runoff from what was discovered to be a mass grave — a grave marked only with small flags showing the dates (between 2002 and 2009) on which the bodies were buried. (..)

  http://www.huffingtonpost.com/dan-kovalik/us-colombia-cover-up-atro_b_521402.html

 • petje:

  Liduine Zumpolle is de moderne variant van het aloude kolonialisme, verpakt niet langer in de doctrine van het Vaticaan, maar in die van ‘de mensenrechten’. Het spreekt voor zich dat daarmee de ware machtsverhoudingen veilig worden gesteld, de 3 procent Colombiaanse schatrijken die achter Zumpolle’s streven staat, steunt haar volledig bij monde van hun eigen president, de corrupte Uribe.

  http://stanvanhoucke.blogspot.com/2009/02/liduine-zumpolle-6.html

 • petje:

  Colombia op straat tegen paramilitairen
  BOGOTÁ, 20 februari 2008 (IPS) – Actiegroepen in Colombia willen op 6 maart massaal manifesteren tegen de aanhoudende moordpartijen door extreemrechtse paramilitairen. In de hele wereld gaan ook vakbonden actie voeren.
  (..)

  Bij het Colombiaanse gerecht staan 90.000 slachtoffers van paramilitair geweld geregistreerd, maar het werkelijke cijfer overschrijdt de 4 miljoen, merendeels boeren die van hun grond verdreven zijn. Meer dan 1.700 inheemse inwoners werden vermoord.

  De paramilitairen lieten 15.000 mensen verdwijnen, al dan niet met de hulp van de officiële ordediensten. Van 1982 tot 2005 richtten ze meer dan 3.500 bloedbaden aan. Vier op vijf mensenrechtenschendingen van de afgelopen jaren werden door paramilitairen gepleegd.

  In 2002 leidden onderhandelingen met de regering tot een staakt-het-vuren. De paramilitairen ontwapenden gedeeltelijk maar sindsdien doodden ze jaarlijks nog 600 personen, zegt Movice.

  De paramilitaire leiders zelf beweren dat ze een derde van het parlement controleren. Justitie verdenkt zo’n 75 politici, de meeste regeringsgezind, ervan banden te hebben met deze illegale groepen, onder hen de neef van de president, Mario Uribe. Onderzoekers naar dit schandaal van de zogeheten parapolitiek worden bedreigd. De voorbije twintig jaar werden 345 ambtenaren van het departement justitie vermoord.

  http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=20371&cHash=9a9194a055

 • petje:

  Corporate media silent on Colombian paramilitaries’ confession to 30,000 murders. Les Blough, Editor. Friday, Feb 26, 2010

  Apparently, the corporate media doesn’t consider it to be newsworthy: the confession to a Colombian prosecutor of 30,000 murders by paramilitaries who are linked to the Alvaro Uribe regime. To date, Associated Press, Reuters and their contracted media outlets remain silent on this latest news. If it had taken place in Somalia, China, Syria, North Korea, Iran or any of Washington’s perceived enemies, we would be seeing it on a CNN special report, backed up on the front pages of the New York Times and Washington Post. The last prominent NYT article reporting in January, 2007 on Colombian paramilitary death squads provided President Uribe with cover, stating:

  “Senior members of Mr. Uribe’s government and Mr. Uribe himself have said that anyone shown to have had illegal ties to the paramilitaries, which terrorized Colombian cities and the countryside in the nation’s internal war, which has gone on for decades, and made fortunes in cocaine trafficking, should be prosecuted in courts of law…

  “Many Colombians credit Mr. Uribe for declining levels of murders and kidnappings and robust economic growth.”
  (..)

  http://axisoflogic.com/artman/publish/Article_58654.shtml

 • Pablo:

  Pas nu gelezen maar…..heel helder. Mijn complimenten!

 • petje:

  De FARC en Tanja Nijmeijer bashen als enkel terroristen door de Nederlandse MSM media is weer begonnen nu er (beelden van) een interview met Tanja door de Wereldomroep in de publiciteit is gebracht. Pseudo-deskundigen als Leo de Boer en Liduine Zumpolle krijgen weer alle ruimte om hun leugens over de Farc te spuien als zijnde de waarheid en niets dan dat..
  Lees onderstaande link die een hoop verduidelijkt over het gewelddadige Colombia, de zeer vuile Amerikaanse oorlog in Zuid Amerika en de vrijheidsstrijd van de Farc:

  FARC is first and foremost a political movement and the central point for the popular movements’ opposition against the authoritarian rule in Colombia. In the remote parts of the big country the guerrilla is the only institution that attempts to take care of a state’s obligations to the people.
  FARC contributes to creating a framework for the local democracy in the form of local councils and actively contributes to a well developed local judicial system based on mediation and conflict resolution. FARC provides for health care and schools and builds roads and bridges. FARC is also an important promoter of culture and runs a network of radio stations all over Colombia. FARC has also released 23 albums with new and traditional Colombian music as cumbia, salsa and vallenato. More information about FARC at farcep.org.

  http://www.fightersandlovers.org/IMG/pdf/FARC_and_the_war_in_Colombia.pdf

 • petje:

  De haat tegen de Nederlandse Tanja Nijmeijer die in 2002 de gelederen van de bevrijdingsorganisatie FARC doet in zekere zin denken aan de haatreakties tegen een andere enfant terrible Poncke Princen die meer dan 50 jaar geleden tot de gelederen van het Indonesische (bevrijdings)leger TNI toetrad:

  Poncke Princen, Johan Cornelis Princen, werd vooral bekend omdat hij als Nederlands soldaat deserteerde uit het Nederlandse leger. Op 13 september 1947 liep hij over naar het Indonesische leger TNI (Tentara National Indonesia). Hij werd later ook bekend omdat hij in het onafhankelijke Indonesië voortdurend met de Indonesische regering overhoop lag over mensenrechten. Hij ontdook tewerkstelling (arbeitseinsatz) in Duitsland en werd door de Duitsers gevangen gezet. De bijnaam Poncke Princen kreeg hij in de Duitse gevangenis waar hij met veel gevoel voor theater voorlas uit het boek Pastoor Poncke van Jan Eekhout.

  http://members.chello.nl/pscheele/ponckeprincen.html

 • petje:

  Extreem rechtse milities terug van weggeweest (?) in Colombia anno 2010..

  Right-wing paramilitaries, the heirs of the infamous death squads, have started to re-emerge in Colombia

  by Teresa Bo

  Global Research, September 13, 2010
  Al Jazeera – 2010-09-09

  In recent years, the image of Colombia has changed – particularly since Alvaro Uribe, the country’s former president, took office in 2002. The notorious left-wing group, the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC), has been weakened, paramilitary groups have been disarmed and cocaine production has dropped.

  But this new image does not reflect the reality in rural villages and towns, where people continue to live at war and the FARC are just one of many threats they face.

  It is in these places – far away from the improved security seen in Colombia’s main cities – where the former paramilitary group, the Self Defense Units of Colombia, also known as the AUC, have been replaced by smaller but equally dangerous groups.

  These groups are referred to as the heirs of the AUC, which was tasked with fighting left-wing rebels. Their method, known as ‘draining the water to kill the fish’, involved carrying out massacres of innocent civilians and provoking mass displacement. Human rights groups say they may have been responsible for the deaths and disappearances of at least 120,000 people. (..)

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=21033

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje, dank je wel voor de links. Op Al Jazeera was laatst een uitzending over Colombia, met daaronder een zelfde soort tekst als Global Research.

  In recent years, the image of Colombia has changed – particularly since Alvaro Uribe, the country’s former president, took office in 2002. The notorious left-wing group, the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC), has been weakened, paramilitary groups have been disarmed and cocaine production has dropped.

  But this new image does not reflect the reality in rural villages and towns, where people continue to live at war and the FARC are just one of many threats they face.

  It is in these places – far away from the improved security seen in Colombia’s main cities – where the former paramilitary group, the Self Defense Units of Colombia, also known as the AUC, have been replaced by smaller but equally dangerous groups.

  These groups are referred to as the heirs of the AUC, which was tasked with fighting left-wing rebels. Their method, known as ‘draining the water to kill the fish’, involved carrying out massacres of innocent civilians and provoking mass displacement. Human rights groups say they may have been responsible for the deaths and disappearances of at least 120,000 people.

  Lees verder op Al Jazeera

  The Heirs duurt 45 minuten.

 • petje:

  Engels ondertitelde documentaire over Tanja Nijmeijer die gisteren is uitgezonden. Uit de docu blijkt dat mevrouw Zumpolle (FARC “expert”) voortrdurend leugens heeft verteld over Tanja. Een dagboek vertalen en publiceren voor propaganda doeleinden is sowieso not done. Tanja heeft gekozen voor de armen en wil desnoods sterven voor haar idealen. Niks mis mee. Erg indrukwekende docu over een indrukwekkende jonge vrouw. Hopelijk overleeft ze de precisiebombardementen van door Amerikaase en Israelische trainers getraindse Colombiaanse piloten en soldaten:
  http://www.rnw.nl/english/video/tanja-nijmeijer-her-own-words-full-interview

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel, Petje. Geweldige reportage! Morgen zal ik hem plaatsen, met voorrang. Bekijken kostte me niet zoveel tijd, maar ik wil altijd ook de achtergronden een beetje weten. Morgen dus meer, met mijn dank! Nu ga ik eten… 😉

 • petje:

  De Nederlandse bioloog Roelant Jonker die in 2001-2002 8 maanden gegijzeld werd door de FARC en in 2007 vrijwel zeker wist dat Tanja tegen de muur was gezet wegens desertie laat in Vrij Nederland weten dat de docu Tanja, mijn verhaal pure propaganda is. Volgens hem was er ook geen arts of tandarts in het kamp en liepen de strijders er veel havelozer bij..

  http://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/Oudgijzelaar-boos-over-Tanjafilm.htm

  Leidse ex-gijzelaar: ‘Tanja waarschijnlijk al dood’
  Gepubliceerd op 04 september 2007, 16:09
  Laatst bijgewerkt op 04 september 2007, 16:23
  leiden –
  Toen Tanja Nijmeijer in 2002 toetrad tot het Farc, liet die Colombiaanse guerilla net de Leidse bioloog Roelant Jonker vrij. Jonker, die acht maanden gegijzeld was, vermoedt dat Nijmeijer al dood is. ,,Als iemand wegliep, ging-ie tegen de muur. Iedereen wist dat.” Jonker (33) werd ontvoerd toen voor de Universiteit Leiden exotische papegaaien onderzocht in de jungle. Hij maakt zich geen illusies over het lot van de Groningse.

  ,,Als je ideeën had om er vandoor te gaan en dat lekt uit -sterker nog, het staat in de krant- dan is het wat het Farc betreft poef poef. Als iemand wegliep, lachte iedereen omdat ze wisten wat er mee zou gaan gebeuren. Iedereen is gegijzeld in die smerige criminele bende. Niet alleen de gevangenen.”

  Colombia is natuurlijk niet te vergelijken met Nederland qua levensomstandigheden. En de Colombiaanse overheid voert natuurlijk geen propaganda oorlog..

 • […] Zie ook dit artikel op BOUblog. Stem of voeg toe aan :   Auteur: mr. drs. BOU | 18 november, 2010 | Categorie: Terrorisme, Zuid Amerika | Reageer  Home  Robert van Vessum, Hörchner en Baybasin » […]

Laat een reactie achter