Archief
Artikelen

Sommige mensen geloven in de Bijbel, anderen in de Koran, maar in de VS bestaat een groep van gelovigen, de Mormonen, die zich baseren op het Boek van Mormon. Deze religie is gesticht door Joseph Smith (1805-1844), een eenvoudige boerenzoon die een hemels visioen kreeg van gouden tabletten met antieke Egyptische teksten. Deze heeft hij “vertaald”, waardoor het Boek van Mormon ontstond.

Net als het Christendom en de Islam, is het Mormoonse geloof een bekeringsreligie. Mormonen zijn minstens zo fanatiek als de Jehova’s Getuigen, iedere gelovige moet andere mensen bekeren. Hun geloof is een mengeling van Christendom en bijgeloof. Mormonen zijn er van overtuigd dat we in de “eindtijd” leven, de wereld zal binnenkort vergaan en dan zal de Heer zijn Laatste Oordeel vellen.

De geschiedenis van deze religie begint in 1830, toen het Boek van Mormon werd gepubliceerd. Toen Joseph Smith in 1844 stierf, had hij reeds duizenden aanhangers, maar deze “Heiligen der Laatste Dagen” werden vervolgd door de “normale” Christenen in Amerika. Daarom stichtten ze de stad Nauvoo in Illinois, aan de overkant van de Mississippi, waar de macht van Joseph Smith toenam. Vervolgens wilde deze “profeet” president van de Verenigde Staten worden, maar hij werd in 1844 vermoord. Daarna werd de stad aangevallen, waarop Brigham Young de leiding nam. Onder zijn leiding trokken de Mormonen naar een onherbergzaam gebied in het Wilde Westen: Great Salt Lake Valley in de huidige staat Utah. Salt Lake City werd de hoofdstad van hun religieuze rijk.

Eenmaal in de Salt Lake Valley leidde een hernieuwde vervolging van hun “geloof” tot het bloedbad van Mountain Meadows. De Mormonen vermoordden daar een karavaan van onschuldige mensen, die naar Californië wilden trekken. Daarop volgde een cover-up, waarbij de schuld op de Peyote-Indianen werd geschoven.

Een ander heet hangijzer was het feit dat de mannen met meerdere vrouwen mochten trouwen. Joseph Smith geloofde in polygamie. In de Islam mag dat, in de Bijbel komt het ook regelmatig voor, maar in het Christendom is het verboden. De Mormonen werden dan ook vervolgd vanwege hun polygame huwelijken, maar eigenlijk was dat slechts een stok om de hond te slaan. De angst dat de Mormonen in Utah een theocratie zouden vestigen was veel groter. In 1890 werd polygamie verboden, maar de gelovige Mormonen hielden zich daar niet altijd aan. Ook in Nederland is polygamie verboden, het is typerend voor van de verwevenheid van de Christelijke moraal met de Nederlandse politiek. In 1896 werd Utah officieel een staat van de Verenigde Staten.

Op PBS staat een reportage van Frontline over de geschiedenis van de Mormonen. Deze geeft zowel een goed beeld van de godsdienstwaanzin in de 19e eeuw, als van het leven in het Wilde Westen. De “Exodus” van de Mormonen naar Utah was in hun eigen beleving een zoektocht naar het “Beloofde Land”. Ook hun huidige levenswijze is nog volledig gericht op God.

The Mormones duurt een uur en 50 minuten.

Er is nog een vervolg op deze documentaire, over het hedendaagse Mormonisme. Zelf ben ik daar minder in geïnteresseerd, maar voor de liefhebbers is hier de link naar de hele serie. Bij het laatste deel kan men rechts boven klikken op deel 2.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “De Mormonen of Heiligen der Laatste Dagen”

 • Meugelswierda:

  Deel een kun je in elk geval skippen . 8 minuten inleiding.
  Deel daarna pakt mijn computer niet.
  Jammer want het is wel een boeiend onderwerp.
  Helaas is me in de inleiding wel duidelijk hoe de toon van de docu is en die is hysterisch optimistisch.
  Het is best een leipe sekte die je best wat kritisch mag bekijken dunkt me.

  Er is een leuke southparkaflevering over gemaakt.
  http://www.videovat.com/videos/11116/mormonism-explained-by-south-park.aspx
  Maar goed.
  Kans bestaat dat ik er naast zit

 • mr. drs. BOU:

  Beste Meugelswierda,

  De link naar deel 2 blijkt inderdaad niet te werken. Dank voor de melding! Om in deel 2 te komen, moet je eerst de laatste episode van deel 1 aanklikken, dan staat er rechts boven in de kantlijn een link naar deel 2.

  Natuurlijk is het een lijpe sekte, dat vind ik ook. Maar ik vind het wel een bijzondere lijpe sekte, want vrijwel iedereen vindt het een lijpe sekte, terwijl men dat vaak niet vindt van de die lijpe sekte van de Paus of van Mohammed of Calvijn. 😉

  Dank voor de link naar South Park. Leuk, vooral als je de docu hebt gezien. Zonder die info had ik me nu niet slap gelachen! Dumb, dumb, dumb dumb dumb! 🙂

 • Meugelswierda:

  En nu werkt het wel.
  Genoodzaakt even te pauzeren want eigelijk is het best wel een saaie docu omdat tot dusver alles verteld wordt wat ik ook al in southpark gezien heb.
  (daarbij hoor ik toch steeds na elke zin in de docu “dumb dumb dumb dumb dumb”)
  Overigens is er nog een rare sekte uit de VS: De zevende dag adventisten. Marianne Thieme is lid daarvan.
  Hun ‘profeet’ heeft talloze keren het einde van de wereld belooft en daadwerkelijk met zijn volgelingen daar meerdere keren op zitten wachten maar hij had het elke keer weer mis.
  Desondanks is er nu nog steeds een aanhang van een meneer die er steeds naast zat (dumb dumb dumb dumb dumb)

 • mr. drs. Bou:

  De presidentskandidaat Mitt Romney blijkt een Mormoon!!! Zijn bezoek aan Israël heeft ook al wat stof doen opwaaien. Hij is een groot voorstander van de Derde Wereldoorlog, met name tegen Iran. Dumb, dumb, dumb dumb dumb!!!!


  People of the Book
  Why do Mormons Love Israel?

  BY OREN KESSLER

  July 30, 2012 — “FP” — TEL AVIV –

  Mitt Romney dropped by the Western Wall on Sunday, July 29, but one nearby landmark was conspicuously left off his Israel itinerary: the Jerusalem Center of Brigham Young University (BYU) — or as locals call it with typical directness, “Mormon University.”

  The presumptive U.S. Republican presidential nominee, in his campaign and throughout his political career, has sought to downplay the significance of his Mormon faith. But though his religion could be a liability for many U.S. evangelicals and other devout Christians (just half of Americans believe Mormons are Christian), it may yet prove a blessing in winning over another high-value constituency: Among all American faith groups, Mormons receive the highest favorability rating from Jews.

  “Mormons consider themselves to be latter-day Israelites and inheritors of the promises made to Abraham, so they have a natural affinity for Jews,” says Mark Paredes, a Mormon from Michigan who writes the blog Jews and Mormons for the Jewish Journal of Greater Los Angeles.

  “Because they’re a small community of outsiders, they’ve generally allied themselves with Jews,” adds Jonny Daniels, a Jerusalem-based Republican strategist well-connected in Mormon circles through his friendship with Glenn Beck. “They can relate to us in a way other Christians can’t.”

Laat een reactie achter