Archief
Artikelen

Malalai Joya is een bekende Afghaanse politica en activiste die al verscheidene vredesprijzen heeft gewonnen. Als jongste afgevaardigde in de Loya Jirga (ze was pas 23) uitte ze kritiek op de samenstelling van deze vergadering, omdat ook de misdadige krijgsheren daar zitting in hadden. Bij de verkiezingen van 2004 werd ze verkozen tot parlementslid, maar omdat ze kritiek bleef uiten op de aanwezigheid van misdadige krijgsheren in het parlement en zelfs in de regering, werd ze op onrechtmatige wijze geschorst.

Malalai had geen enkele verwachting van de verkiezingen van 2009, waarin Abdullah Abdullah zich ten slotte terugtrok, zodat Hamid Karzai als enige kandidaat overbleef en opnieuw president werd. Er zou nog een tweede verkiezingsronde komen, maar deze werd afgelast, omdat Karzai nog de enig overgebleven kandidaat was. Zo democratisch gaat het er nu aan toe in Afghanistan.

De bekroonde documentaire Enemies of Happiness, waarin Malalai Joya van 2003 tot 2007 werd gevolgd, is helaas onvindbaar op internet. In 2007 heeft de VPRO deze documentaire uitgezonden, maar ook deze aflevering van Tegenlicht staat niet online. De volgende 10 minuten tonen slechts het begin van deze docu.

Inmiddels heb ik haar autobiografie gelezen: Malalai Joya, een vrouw tussen krijgsheren. Het bleek een sober en ontnuchterend verhaal over haar moedige strijd tegen de corruptie die het gevolg is van de bezetting van Afghanistan. Niets is nog wat het lijkt, alleen de honger, de armoede en de modder in de vluchtelingenkampen zijn echt.

Dit zijn de mensen waar Malalai voor vecht, vaak met gevaar voor eigen leven. De krijgsheren zouden haar graag dood zien, maar ze is vast besloten om door te gaan. Ze wordt daarbij gesteund door talloze mensen, niet alleen in Afghanistan, maar ook uit andere landen. Het Malalai Joya Defence Committee is een voorbeeld van dergelijke internationale steun. Donaties zijn daar ook welkom, ze worden besteed aan projecten die de bevolking rechtstreeks ten goede komen. Van alle internationale hulp en geld voor wederopbouw blijft het grootste gedeelte namelijk aan de strijkstok hangen. In Afghanistan hebben de oorlogsprofiteurs, de opiumhandelaren en de krijgsheren de macht nu in handen!

De corruptie en de macht van deze krijgsheren, opiumdealers en duur betaalde regeringsfunctionarissen zijn goed zichtbaar in Shirpur, een voormalige volkswijk vlak buiten het centrum van Kabul. Daar zijn de bewoners verjaagd en hun huizen zijn gesloopt, zodat de elite er villa’s kon bouwen. Men noemt deze stadswijk nu “Golden City”, maar volgens Malalai noemen de Afghanen het Shirchoor, wat betekent: “door leeuwen geplunderd.” De protserige architectuur wordt smalend aangeduid als narcotectuur.

De volgende (must see!) docu van de franse journalist en filmer Paul Moreira gaat over de financiële corruptie in Afghanistan. De 18 miljard dollar die het “vrije westen” heeft geschonken aan Afghanistan, was bestemd voor scholen, ziekenhuizen, wegen en schoon drinkwater. Maar waar zijn die scholen en ziekenhuizen? De leerlingen krijgen les in de open lucht, de scholen zijn nooit gebouwd. Maar Golden City verrees moeiteloos!

Afghanistan, on the Dollar Trail duurt 57 minuten.

Afghanistan, on the Dollar Trail (English version) from Wahid Nabi on Vimeo.

Niet alleen in Kabul is landroof een probleem, overal worden mensen van hun land verjaagd ten behoeve van de gebiedsuitbreiding van de krijgsheren, die beschikken over hun eigen, zwaar bewapende privé-legers. Hun beveiligingsdiensten kunnen ook straffeloos iedere vrouw verkrachten. Ook kleine meisjes worden daarbij niet gespaard. Verkrachting van vrouwen en meisjes en prostitutie uit economische noodzaak zijn sinds de komst van de NAVO-bezetters alleen maar toegenomen. Ook jongens worden misbruikt als seksslaven. En intussen probeert de CIA de bezetting Afghanistan te legitimeren, door zich te beroepen op de bevrijding van vrouwen.

Natuurlijk verzetten de vrouwen zich tegen deze onderdrukking, die sinds de komst van de NAVO-troepen niet alleen niet verbeterd is, maar eigenlijk alleen maar erger werd. De Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA) strijdt al sinds 1977 voor de rechten van vrouwen. Malalai maakte zelf al vroeg deel uit van de Organization for Promoting Afghan Women’s Capabilities (OPAWC), die onderwijs organiseert voor vrouwen. Ze begon als jong meisje de vrouwen in het vluchtelingenkamp waar ze woonde les te geven. Ze ging daar ook mee door tijdens het regime van de Taliban, hoewel op onderwijs aan meisjes de doodstraf stond!

In haar boek wijst Malalai ook op de talloze doden onder de burgerbevolking, die anoniem dreigen te blijven. Het Afghan Victims Memorial Project probeert deze slachtoffers te tellen en onder de aandacht te brengen. Toch geeft deze website ook een vertekend beeld, want de meeste slachtoffers van deze meedogenloze oorlog worden niet meegeteld. Zij zijn misschien gewond geraakt en pas later overleden, of ze zijn roemloos gestorven van de armoede, die gepaard gaat met honger, ondervoeding en ziekte…

Uit alle presentaties die Malalai Joya rond de verschijning van haar autobiografie heeft gegeven, heb ik haar toespraak in Victoria geselecteerd. Als u wilt weten wat haar bezielt, dan geeft deze toespraak wel een helder beeld. Maar u kunt natuurlijk ook haar boek lezen.

Malalai Joya in Victoria duurt

Malalai Joya: A Woman Among Warlords Book Tour from ICTV Victoria on Vimeo.

Bekijk deze presentatie op Vimeo.

Michael Moore: Get Out of Afghanistan and Apologize

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Malalai Joya: een vrouw tussen krijgsheren”

 • mr. drs. BOU:

  Een artikel van Malalai Joya in Information Clearing House:

  Any hope I had in the ballot box bringing change in Afghanistan is gone

  It’s important to say that these so-called elections haven’t damaged Afghanistan as much as the US and its Nato allies have, with their bombing and occupation. Wikileaks has exposed some of the truth about the civilian toll of this war against the Afghan and Iraqi peoples. Afghans hold the US and Nato, and their puppet Karzai, responsible for these war crimes. They claim to fight terrorism, but in fact they are the biggest terrorists in the eyes of our people because of their crimes and brutalities.

  Moge de VS spoedig failliet gaan, zodat ze moeten vertrekken uit Afghanistan en Irak.

Laat een reactie achter