Archief
Artikelen

De Amerikaanse politiek van oorlog om olie is reeds begonnen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen was al duidelijk dat moderne legers alleen kunnen functioneren als ze kunnen beschikken over voldoende brandstof, oftewel aardolie. Omdat de eigen oliebronnen van de VS niet langer kunnen voorzien in de behoefte, doet de VS alles om het Midden Oosten te controleren en domineren. Dit is al heel lang zo, alleen de strategie wordt steeds agressiever.

Michael Klare is een grote autoriteit op het gebied van olie en de politiek van de VS. Een week na de aanslagen van 11 september, toen iedereen nog dacht dat het een aanslag van Al Qaida was, gaf Klare een uitleg aan de gebeurtenissen waarin hij zei dat de VS dergelijke aanslagen zelf had uitgelokt. De militaire machtspolitiek in het Midden Oosten had na de “bevrijding” van Koeweit tijdens de Eerste Golfoorlog geleid tot een permanente militaire aanwezigheid in Saoedi Arabië. Het verzet tegen de Amerikanen werd daardoor gevoed.
De volgende video bestaat uit vier delen, het laatste fragment is opgenomen op 2 januari 2004.

Michael Klare: The War on Terror duurt 14 minuten.

Anderhalf jaar na de inval in Irak, op 14 september 2004, sprak Michael Klare in Hampshire College over de reden van deze inval: aardolie. Hoewel de Amerikaanse regering dit in alle toonaarden bleef ontkennen, moge nu voor iedereen duidelijk zijn dat olie het enige motief was voor deze wrede verwoesting van Irak.

Michael Klare: Oil, Iraq & American Foreign Policy (4 delen) duurt 30 minuten.

Het nieuwste boek van Michael Klare, Blood and Oil, is bewerkt tot een documentaire die ik reeds eerder heb geplaatst, samen met een belangrijk artikel van Klare. Ik vond het echter een dusdanig verhelderende docu, dat ik hem nogmaals plaats.

BLOOD AND OIL MOVIE duurt 52 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Michael Klare: Aardolie en de Amerikaanse politiek”

 • Het is helemaal waar.
  Maar je kunt die oorlogen om grondstoffen niet los zien van de “petro-dollar” die in Bretton Woods in 1944 is opgelegd door de overwinnaar van WO II. Deze met de wapens afgedwongen manipulatie van een verder waardeloze valuta heeft de wereld tot slavernij gebracht.
  Stel je maar eens voor: we kappen wat bomen, maken er papier van, zetten er een tekst op en klaar is de Dollar. Vervolgens dwing je de hele wereld olie in te kopen met deze Dollar. Wie dat niet wil (Saddam Hussein) legt automatisch het loodje. Bijkomend voordeel is dat de prijs intact blijft, want oorlog is schaarste en schaarste is angst en angst is: Geldcreatie door het opkloppen van polarisatie.

  Wel razend knap gedaan van die Amerikanen, de laatste honderd jaar, dat moeten we ze toch nageven. Hoe lang nog?

Laat een reactie achter

Recente reacties