Archief
Artikelen

Peak Oil gaat eindelijk main stream! Tot voor kort kon men op Tegenlicht, een programma van de VPRO, nog kijken naar documentaires die werden uitgezonden onder het motto: Energie in Overvloed. Ook heeft Tegenlicht een dossier Duurzaamheid, met reportages over alternatieve energie. Maar hoewel internet al jaren gonst van de Peak Oil “complottheorie”, kwam deze problematiek in de media niet aan de orde.

Peak Oil blijkt nu echter ook doorgedrongen tot onze meest progressieve omroep. Op maandag 22 maart zond Tegenlicht een reportage uit onder de titel Engergy Risk. Wat doen we straks als onze fossiele brandstoffen op zijn?

In de loop van de 21e eeuw zullen fossiele brandstoffen opraken. Zwartkijkers geven ons, gezien de explosieve groei in China en India, nog maar 25 jaar om op duurzame energie over te schakelen.

Zullen Europa (en Nederland) wel tijdig hun transitie hebben afgerond, vóórdat olie en gas schaars en/of te duur en/of moeilijk bereikbaar worden? Zullen onze energieafhankelijke economieën nog wel gewoon door kunnen draaien? Dat zijn belangrijke vragen in een wereld waarin nieuwe machtsblokken en politieke allianties ontstaan op basis van verschillen in energiesituatie.

‘Bij “energietransitie” gaat iedereen graag uit van een harmonieuze ontwikkeling’, zegt Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme (CIEP), ‘maar als je kijkt naar de geschiedenis dan zie je dat dit soort grote veranderingen vaker met conflict gepaard gaan’.

Van der Linde ontwikkelde een toekomstscenario dat Tegenlicht voorlegde aan buitenlandse deskundigen. Samen schetsen zij een verontrustend beeld van geopolitieke conflicten die ons mogelijk te wachten staan. Met Michael Klare (o.a. ‘Resource Wars’ en ‘Rising Powers, Shrinking Planet, the new geopoliticis of energy’), oud-admiraal William Fallon (voormalig gezagvoerder van CentCom), politiek econoom Mikhail Deliagin (Moskou), Edward Lucas (‘The New Cold War’), Youssef Ibrahim (columnist en ‘political risk consultant’) en Ariel Cohen (senior research fellow The Heritage Foundation).

Simultaan met de uitzending wordt Collapsus, de Energy Risk conspiracy gelanceerd, een coproductie met crossmediaal produktiebedrijf Submarine: 10 personages uit verschillende delen van de wereld raken verzeild in een spannende thriller over energie. Een interactieve online ‘ervaring’ over energietransitie.

Van Collapsus heb ik niet veel begrepen, of misschien heeft de maker van het spel ook niet helemaal begrepen waar Peak Oil werkelijk om draait. John Pilger begrijpt het wel, hij schreef eergisteren: Have a Nice World War, Folks

Here is news of the Third World War. The United States has invaded Africa. US troops have entered Somalia, extending their war front from Afghanistan and Pakistan to Yemen and now the Horn of Africa. In preparation for an attack on Iran, American missiles have been placed in four Persian Gulf states, and “bunker-buster” bombs are said to be arriving at the US base on the British island of Diego Garcia in the Indian Ocean.

In Gaza, the sick and abandoned population, mostly children, is being entombed behind underground American-supplied walls in order to reinforce a criminal siege. In Latin America, the Obama administration has secured seven bases in Colombia, from which to wage a war of attrition against the popular democracies in Venezuela, Bolivia, Ecuador and Paraguay. Meanwhile, the secretary of “defence” Robert Gates complains that “the general [European] public and the political class” are so opposed to war they are an “impediment” to peace. Remember this is the month of the March Hare.

Lees hier verder…

Dank zij Michael Klare begrijpen we dat deze Oorlog tegen de Derde Wereld gaat om aardolie, of om aardgas. Uranium mag ook… Het is een energie-politiek die de VS al sinds de 2e Wereldoorlog voert en daar zullen ze niet mee stoppen, ook al is het een immorele dwaasheid die gepaard gaat met verspilling van mensenlevens en energie. De uitzending van Tegenlicht was echter toch wel de moeite waard. Aanstaande maandag komt Tegenlicht met een documentaire over de oliestrijd in Equatoriaal-Guinea: Vuil Spel om Olie. Welcome to the real world…

Tegenlicht: Energy Risk duurt 50 minuten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “VPRO-Tegenlicht: Peak Oil gaat main stream”

 • petje:

  De Nederlandse mainstream media zijn ook wakker geworden inzake de opslag van CO2 in het dichtbevolkte Barendrecht. Duidelijk is dat de overheid de oren volledig naar de eisen en wensen van een multinational heeft laten hangen. De veiligheid van de bevolking staat op de laatste plaats. Onafhankelijke wetenschappers zeggen dat de veiligheidrisico’s onverantwoord zijn..

  CO2 BOM ONDER BARENDRECHT – ZEMBLA – 28 MRT. 2010

  Kritisch rapport bereikte kamer nooit

  De overheid en Shell willen een proef doen met het opslaan van CO2 in een dicht bevolkte woonwijk in Barendrecht. De bewoners zijn bang omdat niemand ze kan garanderen dat het veilg is. In ZEMBLA legt een woordvoerder van Shell uit dat men wil testen hoe de bevolking reageert. Verschillende deskundigen komen aan het woord die vraagtekens zetten bij de locatie. Volgens chemicus professor Krijn de Jong is niet voldoende onderzocht hoe veilig de opslag van CO2 onder Barendrecht is. Onderzoekster naar CO2 dr. Heleen de Coninck verwijt haar collega’s tunnelvisie: kritiek op de opslag van CO2 is taboe. Het onderzoek van ir. Peter van der Gaag, waarin staat dat de locatie Barendrecht alleen gebruikt zou moeten worden voor een kleine proef, heeft de Tweede Kamer zelfs nooit bereikt.

  In Barendrecht ging de vlag uit toen het kabinet Balkenende IV viel. Bewoners verwachtten dat daarmee ook het plan verdween om CO2 onder de gemeente op te slaan. Maar de opslag van CO2 onder Barendrecht gaat door. Ondanks protesterende bewoners en ondanks de vele deskundigen die waarschuwen voor de gevaren. Waarom het experiment in Barendrecht toch wordt doorgezet, is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘CO2 bom onder Barendrecht’ op zondag 28 maart om 21.50 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.

  De klimaattop in Kopenhagen mag mislukt zijn, vriend en vijand zijn ervan overtuigd dat de uitstoot van CO2 moet verminderen. Volgens afspraken met de EU in Brussel moet de uitstoot van CO2 in 2020 met 20 procent verminderen. En dat terwijl onze behoefte aan energie alleen maar toeneemt. De vervuilende kolengestookte elektriciteitscentrales vervangen door zonne- en windenergie zou de oplossing zijn. Maar de ontwikkeling daarvan gaat niet snel genoeg, reden waarom we volgens deskundigen voorlopig niet zonder fossiele brandstoffen kunnen. De daarbij vrijkomende CO2 zou moeten worden afgevangen en opgeslagen onder de grond. Nederland is daarvoor zelfs bijzonder geschikt, vinden lobbyisten als voormalig minister-president Ruud Lubbers. We bezitten tientallen gasvelden die leeg zijn of die in de toekomst leeg komen.

  Eén van die gasvelden ligt in Barendrecht onder Vinex-wijk Carnisselande. De bewoners vrezen het broeikasgas onder hun huizen en de complete gemeenteraad heeft tegengestemd, net als een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

  Opslag van CO2 verkeert in een experimentele fase en onder woonwijken is het nog nergens ter wereld gedaan. Een TNO-rapport betitelt de geschiktheid van de locatie zelfs als slecht. Voordeel van Barendrecht is wel dat het dicht bij Pernis ligt, bij de fabriek van Shell waar de CO2 vandaan moet komen. De locatie is daardoor goedkoop, maar dat is niet de enige reden waarom Den Haag blijft vasthouden aan Barendrecht.

  http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=23473&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1974&cHash=89a9df4a16

Laat een reactie achter

Recente reacties