Archief
Artikelen

Alles moet weg!

Op 3 april zal er in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Turkije en Groot Brittanië actie gevoerd worden bij elke NAVO kernwapenbasis. In Nederland organiseren Ontwapen! en Akties tegen Kernwapens een actie bij de Nederlandse kernwapenbasis Volkel in Noord Brabant. De jaarlijkse Paasmars voor Vrede en Ontwapening sluit zich bij de actie aan. De manifestatie start om 12:30 bij de hoofdpoort van de vliegbasis, Zeelandsedijk 10, Volkel.

Secretaris-Generaal Rasmussen van de NAVO heeft onlangs aangekondigd dat de NAVO vast blijft houden aan de mogelijke inzet van kernwapens. Des te meer reden om zaterdag 3 april naar de manifestatie en opruimingsactie bij Volkel te komen.

In de jaren ’80 was het grote publiek zich zeer wel bewust van de gevaren van een kernoorlog. Tegenwoordig lijkt men te leven in een vals gevoel van veiligheid. Toch gaat de wapenwedloop gewoon door, al doet niet ieder land hier aan mee. Iran heeft geen kernwapens, maar dat land zou toch de grote boosdoener zijn. Iran is echter omringd door kernmachten, zowel “legaal” als illegaal. Israël, India en Pakistan zijn illegale kernmachten, Turkije, Rusland, en Noord Korea beschikken eveneens over kernwapens. China heeft eveneens kernwapens. De grootste kernmacht is uiteraard de VS, dat deze wapens gestationeerd heeft in talloze landen, ook in Europa. Verder varen er atoomonderzeeërs de wereld rond, met aan boord meestal ook kernwapens.

Er zijn op deze wereld voldoende kernwapens om voorgoed een einde te maken aan iedere beschaving. Toch blijken sommige mensen nog te denken dat ze daarmee een oorlog kunnen winnen. Er hoeft er echter maar één af te gaan en de rest begint ook te schieten. Belangrijke doelwitten zijn dan natuurlijk de kernwapens van de tegenstander. De Amerikaanse kernkoppen op Volkel maken Nederland daarom niet veilig, maar kwetsbaar voor een atoomaanval.

Threads – Nuclear War, 1984 is een Engelse speelfilm uit de jaren ’80, over de gevolgen van een kernoorlog tussen de VS plus Europa en Rusland plus Iran. Het begint met een tijdsbeeld uit de jaren ’80 in de Engelse industriestad Sheffield. In Iran was de Islamitische revolutie reeds een feit. Vandaar dat Iran, samen met Rusland, de vijand is. De koude oorlog loopt uit de hand, de dreiging neemt toe, Engeland bereidt zich voor op een nucleaire aanval, de autoriteiten verzamelen zich in de schuilkelders. Dan valt de bom. De rest van de film is zowel krankzinnig als verschrikkelijk. Een kernoorlog valt niet te winnen, er zullen alleen maar verliezers zijn!

Waarschuwing: Deze speelfilm bevat zeer indringende beelden. Kinderen en gevoelige personen zouden er nachtmerries van kunnen krijgen. Bekijk hem vooral met gevoel voor humor en begrijp dat een kernoorlog de absolute dwaasheid is!

Threads – Nuclear War, 1984 duurt een uur en 52 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter