Archief
Artikelen

Vandaag bracht Al Jazeera een korte nieuws-aflevering over de Komodovaraan, een reusachtige hagedis die voorkomt op het eiland Komodo, ten Zuidoosten van Indonesië. Het hele eiland is een natuurpark, dat in 1986 door de UNESCO werd erkend als werelderfgoed. De bescherming van de Komodovaraan, waarvan het bestaan pas in 1911 werd ontdekt, gaat boven de bescherming van de mensen die op Komodo wonen.

Meeting Komodo’s deadly dragon duurt 3 minuten.

De Komodovaraan is wel een wonderlijk dier! Hij ruikt met zijn gespleten tong, in stereo, en hij kan een rottend kadaver op 8 kilometer afstand detecteren. Een mannetje is ongeveer 2,5 tot 3 meter lang, het vrouwtje is kleiner. Een volwassen mannetje is in staat om een buffel te doden. Hij doet dat niet door zijn prooi te bespringen en verscheuren, maar hij bijt de buffel slechts in zijn poot, waarna de wond vreselijk gaat ontsteken. Na een aantal dagen is die manke buffel aan bloedvergiftiging bezweken. Daarna kan de Komodovaraan zijn buik vullen met vlees. De andere Komodovaranen komen op het kadaver af en eten mee.

De Komodovaraan eet vlees en kadavers, of soms ook eieren of vis. De jongen van de Komodovaraan zijn ook al niet veilig, de ouderen lusten ook graag een jonge varaan. Mensen vinden ze kennelijk minder lekker, ze laten de mensen op Komodo meestal met rust. De oorspronkelijke bewoners van Komodo offerden echter ook vlees aan de “draken”, waardoor een een soort symbiotische relatie kan zijn ontstaan. In elk geval vallen ze slechts zelden mensen aan.

Komodovaranen kunnen zwemmen, vandaar dat ze ook voorkomen op de omringende eilanden. Ze stammen waarschijnlijk (edit: niet!, zie ook de discussie) af van de dinosauriërs, die 65 miljoen jaar geleden uitstierven. Hoewel het echte griezels zijn, maken zij nog altijd deel uit van de schepping. Ze zijn spannender dan de film “Jurassic Park”, want ze zijn wel echt!

Komodo dragons duurt 55 minuten, na een intro van 2 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

12 Reacties op “De Komodovaraan, een prehistorisch monster”

 • Dovstojevski:

  Prachtig verhaal, mooie video.

 • Excellentie Zwembad:

  De Komodovaraan stamt niet af van de dinosauriërs.
  Het is een reptiel uit de hagedissenfamilie.
  Waarschijnlijk is het een dwergvariant van de http://nl.wikipedia.org/wiki/Megalania

 • mr. drs. BOU:

  Geachte Excellentie,
  Dank voor de informatie. De megalania was een reusachtige hagedis die tijdens het Pleistoceen leefde in Australië en omstreken. Het Pleistoceen is de periode van de ijstijden, van ruim 2 miljoen jaar geleden tot ongeveer 11.700 jaar geleden.

  De dino’s waren hagedissen die leefden tijdens de Jura en het Krijt. Zij stierven 65 miljoen jaar geleden uit, maar misschien ook weer niet helemaal. Misschien stamt de Komodovaraan dus inderdaad af van een dino.

  Het een sluit het ander niet uit. 😉

 • Excellentie Zwembad:

  Nee de definitie van een dino is niet van toepassing op reptielen
  heeft te maken met botjes en ik ben geen paleontoloog.
  Bovendien is de consensus tegenwoordig dat dino’s warmbloedig waren.
  Verder hebben dino’s hun poten onder de romp en niet naast de romp.
  Er is geen wetenschapper die nu nog zegt dat een varaan een dinosaurusnakomeling is.
  Men ziet vogels als hun enige nakomelingen.
  Verdiep je eens in http://nl.wikipedia.org/wiki/Krijt-Paleogeen-massa-extinctie
  Boeiend onderwerp

 • mr. drs. BOU:

  Beste Zwembad Excellentie,

  Ook ik ben geen paleontoloog, maar wel geïnteresseerd. Dank je daarom voor de link.

  Die rare Komodovaranen blijken mensenvlees niet zo lekker te vinden. Dat maakt hen in mijn optiek zo boeiend! Midden in de docu gaat het opeens over een oude mythe. De varaan zou het manke broertje zijn en zijn zuster gaf hem te eten. Een manier uiteraard om deze beesten te pacificeren.

  Lang geleden zag ik op TV eens een docu over een bloed-mooie dame, met blonde lokken waar BB een puntje aan zou zuigen, die gezellig omging met deze Komodo-varanen. Ze gaf hen water, ze maakte vriendschap, ze mat hen op van kop tot staart en ze knuffelde en krioelde met deze monsters.

  Mocht iemand deze docu nog kunnen vinden, dan gaarne de link! Want ik houd van mooie vrouwen die dit soort dingen doen! 😉

 • Excellentie Zwembad:

  hmmm…

  Ik ben groot van van je blog geworden inmiddels
  jij hebt interesse in alles en verwondering
  bedank johnito daarvoor
  hij weet het niet maar hij heeft me op je blog gewezen dat nu in mn top 5 bookmarks staat

  bloedmooie dames mooier dan bb?
  mijn vriendin heeft niks met varanen en is iraans zwartharig dus dat moet wel echt een mooie dame zijn.
  Was het jane fonda met een bevlieging?

  PS
  kan ik u af en toe tippen via een adres wanneer ik eens een zienswaardige film/docu vindt?

  Groetjes excellentie zwembad

 • Excellentie Zwembad:

  mijn vriendin heeft niks met varanen en is iraans zwartharig dus dat moet wel echt een mooie dame zijn

  daarmee bedoelde ik dus dat zij bijna de enige is die mooier is dan BB
  kromme zin
  sorry

 • mr. drs. BOU:

  Excellentie, het was zeker niet Jane Fonda, maar ze was minstens even mooi. Mijn probleem met TV is dat het zo vluchtig is. Op Internet kan ik ook een beetje Googelen op de achtergrond van een documentaire. En mijn blog is mijn archief. Ik vind het leuk om dat met anderen te delen. 😉

 • mr. drs. BOU:

  Beste Excellentie, je hebt gewoon gelijk!
  De Komodovaraan stamt niet af van de dino’s. Of deze werkelijk volkomen zijn uitgestorven, dat weet ik nog steeds niet, maar de dino’s stammen af van de hagedissen. Wat hen tot een aparte groep van soorten maakte, is inderdaad de stand van hun poten.

  p.s.: tips zijn altijd welkom, maar besef dat er veel tijd gaat zitten in dit blog. Ik kan dus niet alle tips in behandeling nemen.

 • Excellentie Zwembad:

  Mag ik U dan in ieder geval wijzen op Terra-X van ZDF die vaak zondagnacht geweldige docu’s op het scherm brengt en die gewoon voor U en ik op internet te vinden zijn.
  Ik beveel zeker de reeks “morgenland” aan over de geschiedenis van de Islam.
  Veel moslimhaters zouden deel 3 met name eens moeten bekijken.

  http://terra-x.zdf.de/ZDFde/inhalt/14/0,1872,7587374,00.html
  http://www.zdf.de/ZDFmediathek/content/760982

 • mr. drs. BOU:

  Hartelijk dank, Excellentie. Ze staan alle drie op Veoh, dus ik kan ze zelfs embedden. Maar ik plaats alleen maar materiaal dat ik zelf eerst heb bekeken. Ich bitte um Geduld! 😉

Laat een reactie achter