Selecteer een pagina

Archieven

Adivasi: de oorspronkelijke bevolking van India

Op het weblog van Arnold Karskens las ik iets over India. Een tikkende tijdbom? Het ging over inlandse stammen die vechten voor betere economische condities, of zelfs voor afscheiding. De verzamelnaam voor deze stammen is Adivasi, dat is Sanskriet voor oorspronkelijke bewoners. In De Pers zal Karskens er de komende week meer over schrijven.

In tegenstelling tot de Hindoe-meerderheid in India leven de Adivasi nog zeer dicht bij de natuur. Ze bedrijven wel landbouw of tuinbouw, ze houden ook kippen en koeien, maar jagen en verzamelen zijn soms ook nog belangrijke bronnen van levensonderhoud. Meer over deze mensen, die ongeveer 8% van de bevolking van India uitmaken, staat in dit artikel. Deze stammen zijn zich nu politiek aan het organiseren, omdat ze van hun land worden beroofd, ten gunste van de houtkap en de mijnbouw. De regering reageert volgens Karskens met een gewelddadige onderdrukking, zij stuurt het leger af op deze “communisten”.

Dat Karskens geen onzin beweert, blijkt uit dit artikel (pdf), waaruit het volgende citaat komt:

The government fears that recognizing the right to self-determination of indigenous peoples will strengthen ethnic separatist tendencies and jeopardize the state’s territorial integrity.

De Samanthas of Khonds leven in de deelstaat Andhra Pradesh in India. Zij zijn een van de weinige overlevende “primitieve stammen”. Ze spreken een taal die “Kuvi” wordt genoemd. Hun landbouwmethode bestaat uit het kappen en afbranden van een stuk bos, om de grond daarna zeven jaar lang te bewerken. Vervolgens laten ze de grond 10 jaar met rust. Deze manier van tuinbouw bedrijven volgde direct op de tijd van de jagers/verzamelaars.

De volgende documentaire over de Samanthas is gemaakt door Sathya Mohan, een visueel antropoloog uit India, die op zijn blog ook allerlei docu´s post, o.a. over genetische manipulatie, meditatie en filosofie. Hij bestudeert andere volkeren niet door over hen te schrijven, maar door te filmen en fotograferen wat ze doen, hoe ze zich kleden, bewegen en met elkaar omgaan. Meer over zijn specifiek Indiase benadering van het bestuderen van andere volkeren staat op deze website.

Samanthas duurt 31 minuten.

De volgende documentaire, eveneens gemaakt door Sathya Mohan, gaat over de Koya, die nog in harmonie met hun natuurlijke omgeving leven, maar die hun landbouwgrond en oerwoud verloren zien gaan. De Koya wonen in Zuid-Oost India, langs de Godavari rivier, in de deelstaten Madhya en Andhra Pradesh. Hun aantal bedraagt ongeveer 200.000. Hoewel ze zelf het kastensysteem niet kennen, worden ze door de Hindoes beschouwd als behorende tot de laagste kaste. Dit belemmert hun integratie in de moderne maatschappij.

In search of Ethnic dimension (The Koyas) duurt 50 minuten.

Meer films van Sathya Mohan zijn te vinden op zijn kanaal op YouTube.

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën