Archief
Artikelen

Afgelopen woensdag 10 maart presenteerden Micha Kat en Pieter Lakeman een bijzonder boek: Boekhoudfraude: 13 schokkende fraudezaken in binnen- en buitenland. Op zijn weblog Klokkenluider Online had Micha Kat de presentatie reeds aangekondigd.

Het boek gaat over de manier waarop de boekhouding van grote bedrijven jaarlijks wordt gecontroleerd en goedgekeurd door een beëdigde registeraccountant. Ooit, toen de Naamloze Vennootschap pas was ontstaan, waren de vennoten een kleine groep kapitaalkrachtige mensen. Omdat ze zelf het werk niet wilden doen, stelden ze over hun bedrijf een directie aan, waarbij de boekhouding jaarlijks werd gecontroleerd door een accountant die werkte in het belang van de vennoten.

Tegenwoordig zijn banken en grote bedrijven vaak in handen van talloze vennoten, zeker als de aandelen van het bedrijf op de beurs vrij verhandelbaar zijn. De jaarlijkse verplichte accountantscontrole wordt nu vaak verricht ten gunste van de directie, of van de Raad van Commissarissen. Kat en Lakeman hebben onderzocht tot welke frauduleuze praktijken dit leidt. Ze focussen daarbij met name op de ‘big four’ in de accountancy: KPMG, Deloitte, Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers. ) Het vervalsen (flatteren) van de cijfers om de prijs van de aandelen op de beurs op te drijven, of om het vertrouwen van de klanten te behouden, zodat zij hun spaargeld op de bank laten staan, gaat ten koste van de kleine aandeelhouders, of van de klanten van de bank, wanneer het bedrijf niet langer solvabel blijkt.

Tijdens de presentatie vertelde Micha Kat dat zich nu dezelfde praktijken blijken voor te doen, niet bij een bedrijf, maar bij een heel land! De cijfers waarmee Griekenland werd toegelaten tot de Euro-zone blijken al even geflatteerd als de cijfers van veel bedrijven. De vraag is nu of niet hetzelfde gebeurt in landen als Italië en Portugal. De economische schade is dan uiteraard voor de gewone man, de hard werkende belastingbetaler, niet alleen in Griekenland, maar in heel het Euro-imperium.

Maar ook de gemeenten en provincies in Nederland frauderen met de boekhouding. Op de website van Drs. Leo Verhoef kunt u daar alles over lezen. Leo Verhoef (1947) is een registeraccountant, die tot 1995 werkzaam was, eerst bij Van Dien+Co (opgegaan in PricewaterhouseCoopers) en vanaf 1989 bij VB Accountants (opgegaan in Deloitte), het vroegere Verificatiebureau der Nederlandse Gemeenten. Daar ontdekte hij dat men de jaarrekeningen van gemeenten en provincies van goedkeurende accountantsverklaringen voorzag, terwijl die een volstrekt misleidend beeld gaven van de financiële positie. Toen hij daarover aan de bel trok, werd hij ontslagen. Sindsdien is Leo Verhoef bezig de misstand van de enorme boekhoudfraude bij gemeenten en provincies zichtbaar te maken. Als u wilt weten of uw eigen gemeente ook fraudeert met de jaarrekening, kunt u dat opzoeken in het dossier.

Wat Kat en Lakeman in hun boek laten zien, is dus slechts het topje van een ijsberg, maar ze zijn wel helder over de kristal-structuur van dat ijs. Op de presentatie werd tevens een tuchtklacht bekend gemaakt tegen Ernst & Young wegens falende pseudo-controle van twee jaarrekeningen van DSB. Men zou verwachten dat een dergelijke presentatie druk bezocht zou worden door de economische redacteuren van de kranten, of dat ze er toch minstens een stagiaire naar toe zouden sturen, maar de media schitterden door afwezigheid! Gelukkig besteedde de website WantToKnow wel aandacht aan deze presentatie. Zij schreven:

‘Boekhoudfraude’ is een enorme eye-opener voor wie wil weten hoe het er werkelijk aan toegaat in het bedrijfsleven en hoe een elite van managers, accountants, advocaten en consultants de burger bedriegen en bestelen. Tevens biedt het boek een methode om zelf te ontdekken welke bedrijven de boel belazeren en welke aandelen je dus subiet moet verkopen of ’shorten’.

Men kan het boek hier bestellen. Daar staat ook de inhoudsopgave, zodat u kunt zien over welke grote boekhoudschandalen het gaat. Het voorwoord en de inleiding staan hier online (pdf).

De Sociale Databank heeft de hele presentatie op video opgenomen. Deze duurde 40 minuten. Daarna was er nog een kwartier gelegenheid tot vragen stellen.

Micha Kat en Pieter Lakeman: Boekhoudfraude duurt 54 minuten.

Micha Kat presenteert zijn boek Boekhoudfraude from sociale databank on Vimeo.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

8 Reacties op “Kat en Lakeman: accountants dekken fraude toe”

 • indian:

  geen wonder dat het onderzoek van de AFM mbt Mr SALMON nu geheim is verklaard.
  want alles wat NIET bekend mag worden omdat het vreselijk stinkt, wordt gewoon GEHEIM verklaard.
  Wat een oplichters in DEN HAAG , bij de big FOUR en overal.
  tenkoste van de arnzalige burger die als bestolen en gedode indiaan aan de kant van de wg blijft liggen.

 • De Databank van SDNL houdt zich zelf niet aan de wet. Dus het is niet erg betrouwbaar. De verhalen op de SDNL zijn gunstig voor de GGZ, want mensen die dat geloven krijgen GGZ diagnoses. Het beste is om niets met die mensen te maken te hebben en beslist geen email te sturen naar de groep van Jan Hop van SDNL. SDNL geeft de privé gegevens van emails door aan KBS advocaten, die maakt hardcopy en stuurt dit naar de medische tuchtrechters om te bewijzen dat mensen geestelijk gestoord zijn, wanneer geen ziekte kan worden gevonden.

 • mr. drs. BOU:

  SDNL geeft de privé gegevens van emails door aan KBS advocaten, die maakt hardcopy en stuurt dit naar de medische tuchtrechters om te bewijzen dat mensen geestelijk gestoord zijn, wanneer geen ziekte kan worden gevonden.

  Juriste, kun je dit hard maken? Want zo niet, dan is het laster en dus beslist niet welkom op BOUblog!

 • petje:

  Micha Kat zal voor zijn boek in ieder geval niet onderstaande “prestigieuze” prijs voor excellente financiele/economische journalistiek winnen gelet op de de “zwaargewichten” in de jury..:
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/261017/Elsevierredacteur-Marike-Stellinga-wint-prestigieuze-prijs.htm

 • petje:

  De Nederlandse Bank is sinds een wetswijzing in 1998 (als uitvloeisel van het Verdrag van Maastricht) – dus al 12 jaar!! – geen ‘Nederlandse’ Bank meer. Nout Wellink behartigt uit hoofde van zijn functie dus per definitie NIET de Nederlandse belangen. En dat hebben we de afgelopen jaren geweten. Volgens een poster op Klokkenluideronline was de toelating van de door een crimineel geleide Icesave Bank in Nederland uitvloeisel van een chantage door gefilmde groepssex (in kader van de Trilaterale Commissie) van “onze” Nout..
  Volgend jaar zit zoals te verwachten Shell man Wouter Bos op de stoel van “onze” Nout..

  http://forpressfound.livejournal.com/34209.html
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/4348/zware-intimidaties-in-tweede-kamer.html

 • petje:

  Wellink moet tegelijkertijd onafhankelijke monetaire autoriteit en dienstbare toezichthouder zijn. De schizofrenie van die positie bleek tijdens zijn moeizame optreden voor de Kamercommissie, woensdagavond 30 juni. Hij moest nederige onderworpenheid uitstralen, zonder zijn arrogante autonomie te verliezen. Ga er maar aan staan.

  Radicale oplossing
  Is er een oplossing? Ja maar alleen een radicale. Als de politiek de toezichthouder wil kunnen wegsturen, dan moet eerst het toezicht weg bij de centrale bank.

  Verhuis de toezichtdivisie van DNB naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM doet nu alleen het gedragstoezicht (houden banken zich aan de regels), daar kan het prudentiële toezicht (zijn de banken sterk en degelijk) van DNB best bij. In bijvoorbeeld Zweden en Finland is er ook maar een toezichthouder.

  Overigens is het volgens de Wet op het Financieel Toezicht ook niet eenvoudig om de baas van de AFM te ontslaan. Maar dat kan de Kamer veranderen, zonder blokkade van EU of ECB.

  http://www.z24.nl/analyse/artikel_153481.z24/Opinie_Mathijs_Bouman__Haal_toezicht_weg_bij_Wellink.html

 • Groene Wolf:

  Witte boorden crimineel Wouter Bos is getut met kindertjes al weer zat en aanvaardt een fraaie graaifunctie bij KPMG. Glossy millionairsblad Quote vindt het kennelijk ook te gortig worden:
  http://www.quotenet.nl/biz/wouter-bos-gaat-zijn-zakken-vullen-bij-kpmg.php
  Leestip: De boekhoudfraude (auteurs Micha Kat en Pieter Lakenman. Starring KMPG en vele andere corporate criminals.

 • mr. drs. BOU:

  Lieve Groene Wolf, dank je wel.

  Ook anderen haten de inhaligheid van onze Graaiesteit.

  Het wordt tijd dat daar een einde aan komt. Leve de republiek!

Laat een reactie achter