Archief
Artikelen

Alan Watts (1915 – 1973) was een anglicaans priester, filosoof, schrijver en meditatie-leraar. Hij verdiepte zich met name in de filosofie van Zen, het Boeddhisme en het Taoïsme. Hij heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van de Aziatische religie en filosofie in het Westen.

De volgende animatie is gemaakt door dezelfde mensen die ook South Park maakten. Hij bestaat uit citaten uit de vele audio-opnamen die nog bestaan van Alan Watts. Op YouTube gaat dit filmpje vergezeld van het volgende citaat:

“Atheism in the name of God is an abandonment of all religious beliefs . . . giving up the attempt to make sense of the world in terms of any fixed idea or intellectual system. It is becoming again as a child and laying oneself open to reality as it is actually and directly felt, experiencing it without trying to categorize, identify or name it.” -Alan Watts

Mochten zijn ideeën u aanspreken, geniet dan rustig van de volgende meditatie. Na een korte introductie door de vrouw die de filmbeelden maakte, hoort u de stem van Alan Watts die u meeneemt op een reis door het eeuwig beweeglijke hier en nu.

Alan Watts – The Art Of Meditation duurt 46 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Alan Watts: Atheïsme in godsnaam!”

 • petje:

  Alan Watts filosofeert briljant vanuit wat hij het ‘eeuwige nu’ noemt. Zijn in het Nederlands vertaalde ‘Lof der Zotheid’ (Boom) is een van mijn lievelingsboeken.

 • petje:

  De boektitel is natuurlijk “Lof der onzekerheid”.

 • Mattie van Rooijen:

  Wat fijn om iets van Alan Watts tegen te komen.
  Wat mij betreft is hij een gigant met een eigenzinnige maar briljant heldere en humorvolle uitleg/interpretatie van zogenoemd “serieuze” spirituele/levensbeschouwelijk zaken.

 • Beste Alan Watts – liefhebbers,

  Met plezier heb ik bovenstaande filmpjes bekeken en commentaren gelezen. Voor mij is hij een grote inspiratiebron. Daarom schreef ik voor het blad Onkruid een biografische schets over deze bijzondere man. Op mijn weblog kun je deze teruglezen:
  http://zilvervis.wordpress.com/2010/09/24/alan-watts-1915-1973-clown-charlatan-en-wijsgeer/

  Elders introduceer ik hem zo: Alan Watts was zonder twijfel een groot charmeur, niet alleen met woorden, maar ook in verschijning en sociale omgangsvormen. Daarnaast was hij een gepassioneerd liefhebber van natuurschoon en een ongelooflijk erudiete en welsprekende filosoof. Hij bracht als een van de eersten de Zenfilosofie op een toegankelijke manier naar een westers publiek. Zijn leven was al even boeiend als zijn boeken.

Laat een reactie achter