Archief
Artikelen

Op Anarchiel stond laatst de volgende YouTube, waarin een veehouder uitlegt waarom het injecteren van mest in de grond alleen maar schade aanricht. Dit verplichte injecteren van mest is ingesteld omdat de mest-uitstoot zou leiden tot zure regen. Mest bevat ammoniak en dat is geen zuur, maar een basis! Luister even naar deze ervaren boer en proef de waanzin!

In een van de reacties op Anarchiel werd verwezen naar een aflevering van Holland Doc, augustus 2009. Daarin vertelt een boerengezin over de manier waarop zij kapot gemaakt zijn door de regelgeving. Als pionier van de biologisch-dynamische veeteelt leeft Herman Kok in harmonie met zijn vee en met zijn land. Hij houdt van zijn koeien en van zijn grasmat die al 35 jaar oud is. Behalve gras groeit er van alles: bloemen, kruiden en klavers. Samen met zijn twee zonen runt boer Kok zijn bedrijf op een natuurlijke manier. Als in 1994 de nieuwe mestwet van kracht wordt, komt er een einde aan het harmonieuze bestaan van dit boerengezin.

Het land van boer Kok ligt aan de rand van Amersfoort, ingesloten door nieuwbouwwijken en voorbestemd om te worden opgeslokt. Het van oorsprong boerendorp Hoogland werd in de jaren tachtig door Amersfoort geannexeerd. De boeren werden uitgekocht, maar Herman Kok wist van geen wijken. De mestwet van 1994 wordt dan door de gemeente ingezet als wapen in de strijd. Als er ook nog vogelpest uitbreekt en de kerngezonde kippen van de familie Kok met veel machtsvertoon worden geruimd, is het verdriet groot. Dit is geen reality-soap, maar de realiteit waaronder veel boeren moeten leven. De grote varkensmesterijen en kippenfabrieken redden het wel, maar de kleine biologische boeren gaan kapot aan de Haagse regels.

De Kleine Oorlog van boer Kok duurt iets meer dan een uur.

Get Microsoft Silverlight

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

18 Reacties op “Boeren in de Nederlandse politiestaat”

 • petje:

  Er komt blijkbaar nu een discussie los over de zeer schadelijke gevolgen van mestinjecteren in de landbouw. Weer eens wordt geillustreerd dat de overgesubsidieerde milieubeweging aan de leiband van de overheid loopt..
  http://www.trouwcommunities.nl/groen/interactief/vraag-en-antwoord/2125.html

 • kamper:

  Boer Kok, het trekt het bloed onder je nagels vandaan, als je dit hebt gezien. Des duivels werd ik er van.

  Voorbeeld: geleerde van de zuivelcoöperatie kwam eens langs met zijn laptop en wilde weten hoe het nou toch kwam dat deze boer zulke goede melkwaarden had; dat kon toch eigenlijk niet, wat was hij aan het rotzooien?

  Antwoord: “Ik geef ze geen krachtvoer, hè!” Hij boerde zoals ze dat tot vijftig jaar geleden hadden gedaan. Bio-dynamisch? Nee, gewoon zoals het hoort. De geleerde zuivelman ging weer af en boer Kok was de wanhoop nabij. Schandalig verhaal, je kon er wel om janken; de man deed niemand kwaad en heeft uiteindelijk zijn bedrijf “weg gedaan”.

  Trots op Nederland? Ga je mond eens spoelen!

 • mr. drs. BOU:

  Beste Kamper, dank voor je reactie.

  Vroeger boerde iedere boer bio-dynamisch. Zonder kunstmest, pesticiden en een tractor, zonder krachtvoer en antibiotica is er ook geen andere manier. Een boer had paarden, kippen, een varkentje en wat koeien. Zonder hun poep wilde het graan niet groeien. Maar volgens de Haagse regels komt de melk uit een pak en de poep stinkt! Ammoniak (een basis!) zou leiden tot zure regen. Zo zout heb ik het nog nooit gegeten, dus mag er wat minder suiker in de bio-industrie-soep?

  Die reportage is inderdaad hartverscheurend!

 • Marc:

  Basisch …. niet basis …

 • Marc:

  Een base…. niet een basis ….

 • mr. drs. BOU:

  Beste Marc, maakt dat iets uit?
  Ik leerde op school zuur en base, maar dat was lang geleden. Ik was daar ook al niet zo goed in, ik had op mijn eindexamen slechts een zeven. De essentie is echter dat ammoniak niet zuur is, maar basis. Ik houd van dit woord, want basis blijkt de basis van de biologie.
  Verder is mijn geheugen vrij slecht, maar ik kan me nog herinneren dat er paarden werden gespannen voor de ploeg!
  En ammoniak is natuurlijk geen zuur, maar een base! De werkelijke boosdoeners van de zure regen waren de industriële uitstoot van zwavelzuur, salpeterzuur en zoutzuur!
  En daarom moeten de boeren boeten… 🙁

 • petje:

  Ik de Hollanddocu inmiddels ook gezien. Overheid, wetenschap en milieubeweging lopen blijkbaar kritiekloos achter de mythen aan die VN en het grootkapitaal over de wereld uitstorten.
  De burger heeft volledig het nakijken en krijgt inderdaad bij overtreding van deze waanzinregelgeving te maken met de politiestaat.

 • Japie:

  Dank voor deze info. Ik ga de docu vanavond bekijken.
  Ik herinner mij dat per de datum dat het injecteren van mest in NL verplicht werd het per dezelfde datum in de BRD verboden werd… Beide omwille van de “zure regen”.

  Aardige link: http://www.bewusteveehouderij.nl/index.php

 • Elouise:

  de klok en de klepel..

  Het mag dan wel zo zijn dat ammoniak een ‘basis’ (sic) is, maar waar het natuurlijk om gaat is dat ammonia in de bodem bacterieel wordt omgezet naar NOx-verbindeningen, met name salpeterzuur, en DAT zorgt voor de verzuring. En óók de industriele NH3-uitstoot werd en wordt flink aangepakt, niet alleen de landbouwsector.

  Kan je ook gewoon opzoeken voordat je dit soort dingen gaat roepen. Maar het is niet moeilijk te voorspellen dat dat het laatste is wat je zult doen.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Elouise,

  Als ammonia in de bodem bacterieel wordt omgezet naar met name salpeterzuur, wat heeft het dan voor zin om dit in de bodem te injecteren? Het enige wat ik wel zeker weet, is dat het injecteren van mest in de bodem ten koste gaat van zowel de bacteriën in de grond als de regenwormen en al het andere leven dat daar krioelt. De boeren klagen dat hun grond er dood van gaat.

  Overigens ben je niet echt goed in het voorspellen, want ik zoek juist graag dingen op. Maar ik ben geen biologe, dus wees zo vriendelijk om het me uit te leggen. Als de ammonia in de mest werkelijk wordt omgezet in salpeterzuur, dan lijkt het bemesten van de grond me niet goed voor de planten. Toch strooien de boeren al vele eeuwen poep uit over hun land en daarna gaan ze ploegen. Begrijp jij dat nou?

  Heb je trouwens de bovenstaande reportages gezien? Of weet je het bij voorbaat beter?

 • Japie:

  Respect Bou, voor de manier waarop je antwoordt op de reactie van Elouise. Ik ben jaloers op je fluwelen handschoen…

  Laat ik dan maar de botte bijl hanteren.
  “… flink werd en wordt aangepakt…” [citaat] betekent vrij vertaald: “flink gesubsidieerd met miljarden euro’s belastinggeld”, om de schadelijke effecten van de buitengewoon onnatuurlijke manier van vee- & vishouderij te gaan dempen. En daar wordt een miljoenen kostend controlerend overheidsorgaan opgezet om de ergste uitwassen binnen de perken te houden.

  Maar goed, geïnspireerd door de fluwelen handschoen van BOU, doe ik Elouise een voorstel. We nemen een stuk grond van, laten we zeggen, 10 hectare met een “gemengd bedrijf”. Op deze grond kan plaatsvinden ofwel:
  (a) Een modern akkerbouw/veeteelt-bedrijf naar keuze(kunstmest, krachtvoer o.m. bestaande uit genetisch gemodificeerde producten, intensieve veehouderij, geïnjecteerde mest, etc
  (b) Een biologisch-dynamisch bedrijf met veeteelt en akkerbouw, opererend in volledige harmonie met de natuurlijke omgeving.

  Indien zij mij er van kan overtuigen dat de totale voedingswaarde voor de mens (en met voedingswaarde bedoel ik niet alleen calorieën, maar ALLE voor de mens nuttige bestanddelen met inbegrip van mineralen, vitaminen, sporenlementen, goede vetten) en afwezigheid van voor de mens slechte elementen, zoals toxinen en slechte vetten in relatie tot de milieubelasting (integraal! Dus inclusief de teelt van (genetisch gemanipuleerde) componenten van het krachtvoer, de daarbij gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen, het transport over zee, de fabricage en het transport ervan) in positieve zin uitvalt voor het moderne bedrijf t.o.v. een biologisch-dynamisch bedrijf, dan verdient zij een (hele mooie) fles wijn en anders zwijgt zij voor lange tijd en gaat zich in een donker hoekje zitten schamen voor haar ééndimensionale benadering van dit vraagstuk.

  P.s. BOU heeft mijn emailadres i.v.m. de logistieke afhandeling van de Grand Cru en indien zij mijn reactie plaatst, geeft zij daarmee te kennen dat zij hieraan wil meewerken.

  P.p.s. Dierenleed zoals oormerken, staarten knippen, onverdoofd castreren, snavelknippen, gebrek aan daglicht(behalve op weg naar het slachthuis), gebrek aan levensruimte, transport over honderden kilometers in de volle zon e.d. is natuurlijk emotioneel gedoe en maakt dan ook geen deel uit de uitdaging. Het gaat om de voedingswaarde t.o.v. de milieubelasting.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Japie,

  Dank zij de regelgeving van het injecteren van mest in de grond was hier opeens een varkenspesterij mogelijk van 8.000 in een stal. De grond rondom wordt jaarlijks geïnjecteerd met varkensmest en het stinkt hier dan van over de dijk tot het gemeentehuis, maar ik woon zelf gelukkig aan de andere kant van deze dijk.
  Natuurlijk heb ik daar zelf geen last van, maar ik ben verbaasd omdat de grond rondom jaarlijks wordt ingezaaid met mais die zelfs in november nog niet is geoogst.

  Mijn buurman-gedoogvarkentjes zijn helaas verdwenen. Leuke beesten, ze heetten Sniffel en Snuffel. Ze aten alles en ze hadden zo’n pret! Dan hoorde ik de kinderstemmen: Sniffel en Suffel!!! Met brood of appels of wat dan ook voor de varkentjes.
  Sniffel en Suffel verdwenen tegen de winter in de slacht en het volgende jaar waren ze er weer: Sniffel en Snuffel reïncarneerden en ze werden nooit ouder dan een jaar. Nostalgie, want ook hier heeft de Haagse regel huis gehouden. Snif en Snuf bestaan niet meer en mijn oude brood gaat nu naar de merels.

  En wij maar hopen dat ook die merels niet in strijd komen met het Heilige Milieu… Vogelpest en vogelpoep… Want er pikken nu al vijf merel-mannetjes naar ons brood.

  Afwachten of Elouise nog reageert. Elouise, woon jij in de stad, of had jij ook twee vrolijke varkentjes als buren? Misschien begrijp jij wel iets van de bio-chemie en weet je dus meer dan wij! Mocht dat zo zijn, laat het ons dan weten. Want we zijn nooit te oud om iets te leren.

 • Elouise:

  @japie
  ach lieve jongen, wat loop je er nou allemaal weer bij te slepen?? Daar heb ik het toch helemaal niet over?

  Waar ik het over heb is de onnozelheid van de opmerking dat ammoniak een ‘basis’ (sic) is en dat dat zou betekenen dat dit daarom niet zou bijdragen aan de verzuring. Als je, zoals je zelf al zegt, er weinig tot niks van weet, zoek dan eerst iets op voordat je met zo’n drogreden aankomt. Ammoniak wordt in de bodem omgezet in NOx en dat veroorzaakt de verzuring.

  En net zoals heel veel uitstoot van autoverkeer en industrie aan banden is gelegd de afgelopen 25 jaar (denk aan katalysatoren in auto’s en een revolutie in hergebruiktechnieken in industrieen ipv domweg alles door de schoorsteen te laten verdwijnen). En ook de intensieve veeteelt is een veroorzaker van verontreinigende stoffen, dus ook daar zijn verregaande maatregelen noodzakelijk.

  Het grootste probleem is niet het uitrijden/injecteren, het probleem is de hoeveelheid mest; er is gewoon een gigantisch overschot.
  De reden van het injecteren is om te voorkomen dat de ammoniak uitwaait naar niet-landbouwgebieden zoals dat wel gebeurt als je die dunne , bijna vloeibare mest, gewoon uitrijdt over het land. Die uitwaaiing/verspreiding zorgt ervoor dat niet-landbouwgebieden, bv. onze spaarzame natuurgebieden, ook te maken krijgen met a. verzuring b. eutrofiering van de grond, hetgeen leidt tot een vermindering van de biodiversiteit.

  PS. en ik heb nog steeds varkentjes en lammetjes als buren, sterker nog, enkele kilo’s ervan zijn gereserveerd voor mij.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Elouise,
  Het is de toon die de muziek maakt en informatie is hier welkom, maar beleefdheid staat daarbij voorop.
  Het probleem is inderdaad de gigantische uitstoot van mest door de bio-industrie, maar dat los je niet op door deze mest in de grond te injecteren. De kleine (en vaak biologische) boeren gaan kapot aan de regelgeving.

  Dat ik een base “basis” noem, dat is geen domheid, maar een woordspelletje. Ik begon scheikunde namelijk pas leuk te vinden, toen ik de relatie begon te begrijpen met het leven. Alle leven houdt van een omgeving die een beetje basisch is, dat is dus de basis!

  Mijn vraag aan jou heb je niet beantwoord: Heb je de reportages bekeken? En wat vond je er van?

 • Groene Wolf:

  De boeren worden niet alleen geteisterd door desastreuze milieu- en mestwetgeving. Ook worden ze uitgemolken en afgeperst door multinationale supermarktketens die hen dwingen tegen afbraakprijzen, vaak zelfs onder de kostprijs, producten te leveren. Toon uw solidariteit en koop uw aardappels, uien, appels etc. rechtstreeks op de boerderij. Haast is geboden want CDA en Brussel zullen wel al plannen op de plank hebben liggen om dat ook onmogelijk te maken.

 • kamper:

  Heel juist. De oplossing lijkt mij weer terug bij af beginnen. Kleine coöperaties van landbouwbedrijven oprichten en uit de supermarkt wegblijven. Boeren en burgers verenigt u; haast is geboden!

 • indian:

  Elouise,
  Die katalysatoren zijn een GEVOLG, van de TOTAAL uit de hand gelopen concentraties van LOOD in de grasbermen van de snelwegen.
  en honderden meters daarbuiten op de groene weiden van de boeren.
  TOEN IS MEN met het idee gekomen van LOODVRIJE benzine, wat zeer veel benzeen MOET bevatten om het zgn. octaangetal hoog genoeg te houden, om die motor een hoger rendement te laten halen.
  Maar wat doen die kats?
  Ja, die zetten de overgebleven koolstof en NOx gehaltes om naar CO2 en N2.
  En wat zit er in die kats?
  Juist ja, zeldzame metalen zoals platina en palladium en nikkel en kobalt.
  Bij de sloop is er 25 gram van de oorspronkelijk aanwezige gewichtshoeveelheid van 50 gram van deze stoffen nog aanwezig in de afdeling van de uitlaat waar deze kat zich bevindt.
  En deze brengt ook nog ongeveer 100 euri op als leverancier van de nog aanwezige elementen.
  WAAR IS DIE ANDERE 25 GRAM gebleven?
  Juist ja, in de middenbermen en nog honderden meters verder langs de weg op de boeren weilanden.
  WEL EENS VAN DE SLIJTERSZIEKTE GEHOORD?
  Bij KOEIEN?
  Die beesten donderen van de ene op de andere dag om in die nazi zgn. loopstallen en komen niet meer overeind.
  Vermageren sterk in korte tijd en gaan linea recta naar de noodslacht.
  Boeren weten niet wat het is en noemen het SLIJTERSZIEKTE.
  Versleten vanwege de hoge melkgift van deze arme opgevoerde dieren?
  Of een ander oorzaak?
  De loodgehalten waren toendertijd zo hoog dat er GEEN hooi van mocht worden gemaakt, slechts biomassa odf cverbranding.
  Ik heb de platina/palladium gehaltes van de laatste 20 jaar NERGENS OOIT GEZIEN.
  WORDT NIET NAAR GEMETEN.
  ALWEER TOT HET TE LAAT IS>

  Autoverkoop gemiddeld: 400.000 stuks (aanname)
  autosloop: gemiddeld 400.000
  Palladium/platina belasting van Nederlandse ondergrond:25 gram x 400000=10 miljoen gram
  Dit is 10000 kg oftewel 10 ton op jaarbasis.
  Voor zover ik weet is het toegestane gehalte in de grond van deze natuurvreemde stoffen 0 microgram/kilo grond.
  Dus er wordt vergiftigd, tegen de wet en beter weten in.
  EN NIEMAND REAGEERT.
  WIJ ZIJN AL ZOVER verwijderd van het natuurlijke, dat er GEEN WEG terug is,

  we gaan langzaam maar zeker ALLEMAAL, inclusief die arme dieren, naar de bliksem.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Indian,
  Dank voor je reacties. Ik heb deze een beetje geredigeerd. Ik hoop dat ik het goed gedaan heb, want twee weten meer dan een!

Laat een reactie achter