Archief
Artikelen

Morgen is het Internationale Vrouwendag. In de voormalige Oostbloklanden wordt deze dag traditioneel gevierd met bloemen. Alle mannen geven dan bloemen aan de vrouwen. In Nederland kennen we wel Moederdag voor de moeders en Valentijnsdag voor de geliefden, maar vrouwen zijn nog zoveel meer dan moeders en minnaressen. Wie op Vrouwendag een bos bloemen geeft aan een vrouw, doet haar daarmee geen aanzoek, maar geeft haar slechts een blijk van waardering. Heren, koop morgen gerust een bos bloemen voor uw Poolse serveerster, uw Tsjechische verpleegster of uw Roemeense werkster. Zeg haar dat het voor Vrouwendag is en ze zal meteen begrijpen wat u bedoelt.

De traditie van Vrouwendag is dit jaar precies een eeuw geleden ontstaan. De feministen van de eerste golf organiseerden in 1910 een Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen. Deze stond in het teken van het vrouwenkiesrecht. De Duitse feministe en socialiste Clara Zetkin stelde voor om jaarlijks een internationale vrouwendag te organiseren, om de eis voor kiesrecht kracht bij te zetten. In 1912 werd in Nederland voor het eerst een Internationale Vrouwendag georganiseerd. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en de Verenigde Staten waren daar in 1911 al in voorgegaan. Omdat de eerste vrouwenstaking plaats vond op 8 maart 1908 in New York, werd 8 maart op den duur gekozen als vaste datum. Ook nadat de vrouwen het kiesrecht hadden verworven, bleef de traditie van Vrouwendag bestaan.

In Nederland wordt Vrouwendag op talloze plaatsen gevierd met een feest voor vrouwen. Tegelijkertijd wordt er dan aandacht gevraagd voor de vele manieren waarop vrouwen wereldwijd nog altijd worden onderdrukt. In Nederland lijkt dit nog wel mee te vallen, vrouwen zijn hier “gelijk” aan de mannen, maar in talloze andere landen is dit beslist niet het geval. Talloze vrouwen verkeren in een toestand van bittere en uitzichtloze armoede, hetzij in seksuele slavernij of in hun gedwongen huwelijk. Een Nederlandse stichting die hier iets aan probeert te doen, is Mamma Cash. Dit is het oudste internationale vrouwenfonds ter wereld- opgericht in Nederland in 1983. Mamma Cash ondersteunt overal ter wereld – ook in Nederland – vernieuwende en taboedoorbrekende initiatieven van vrouwen, omdat zij gelooft dat maatschappelijke verandering begint bij vrouwen en meiden. De afgelopen tien jaar heeft Mama Cash circa €19.000.000 geïnvesteerd in de verbetering van vrouwen- en meidenrechten. Heren, als u geen Poolse werkster hebt aan wie u een bos bloemen kunt schenken, geef dan morgen wat geld aan Mamma Cash!

Helaas is het ook in Nederland met de rechten van vrouwen soms zeer slecht gesteld. In ons zo geëmancipeerde kikkerlandje leven duizenden vrouwen in seksuele slavernij. Hoewel vrouwenhandel hier officieel verboden is, werkt dat verbod niet, zolang de klanten van deze pooiers ongemoeid worden gelaten. Tot op heden blijkt men het normaal te vinden dat de mannen bij deze slavinnen hun gerief kunnen halen. De klant betaalt slechts voor een nacht, maar zij betaalt met haar leven! De Nederlandse televisiezender Het Gesprek heeft aan deze weerzinwekkende wantoestand onlangs een uitzending besteed. De slavernij is afgeschaft, maar niet voor deze vrouwen!

Het Gesprek: Hij betaalt voor een nacht, zij met haar leven! duurt 23 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter