Archief
Artikelen

Een triest aspect van de oorlogen van de VS tegen andere landen, is het totale gebrek aan respect voor de geschiedenis en de cultuur. De verovering van Irak kostte niet alleen vele mensenlevens, maar leidde ook tot de vernietiging van oeroude kunstschatten. Het oudheidkundig museum van Bagdad en de bibliotheek werden vakkundig geplunderd. Daarmee werd de hele mensheid beroofd van de mogelijkheid om kennis te nemen van de ontwikkeling van een beschaving die vele millennia terugging. Net als Irak is ook Iran een cultuurland waar de beschaving al vele millennia oud is en grote hoogtepunten heeft bereikt.

De geschreven geschiedenis van Iran gaat minstens 3000 jaar terug. De eerste regio waar een schrift ontstond, was Khuzestan, dat indertijd Elam heette. Dat land werd zeker reeds bewoond in 6800 v.C. en in 4000 v.C. bestond er al een goed georganiseerde stad, met bij voorbeeld riolering. De hoofdstad van Elam werd Susa. In de 13e en 12e eeuw v.C. bereikte de beschaving daar een hoogtepunt.

In het eerste millennium v.C. groeide er een nieuw centrum van beschaving in het Zagrosgebergte, het rijk van de Meden. In 646 v.C. werd Elam verwoest door de Assyrische koning Assurbanirpal. Daarop versloegen de Meden het Assyrische Rijk. In tegenstelling tot de Assyriërs, die hun macht baseerden op angst en destructie, werd het rijk van de Meden geregeerd op een milde, humane manier. De Perzen, een volk dat nauw verwant was aan de Meden, breidden dit rijk uit tot Mesopotamië, Klein Azië en Egypte. De meest beminde vorst uit deze dynastie is ongetwijfeld koning Cyrus. De hoofdstad Persepolis was omstreeks 500 v.C. de belangrijkste wereldstad. Onder koning Darius de Grote bereikte de macht van de Perzen een hoogtepunt. Hij was niet alleen beroemd om zijn veroveringen, maar vooral om zijn rechtvaardige wetgeving. In 330 v.C. werd Persepolis verwoest door Alexander de Grote van Macedonië.

Na de dood van Alexander in 323 v.C. bleef Iran ruim een eeuw onder de macht van diens opvolgers, de Seluciden. Toen werden ze verjaagd door de Parthen, die daarna bijna 4 eeuwen regeerden. Zij werden in 224 A.D. verslagen door de Sassaniden. Zij waren beroemd om hun stedenbouw en ook lag Iran in het centrum van de zijderoute, zodat de handel floreerde. Iran stond in deze periode bekend als een land van grote luxe. De Sassaniden moesten zich echter voortdurend verdedigen tegen invallen van de Romeinen en later van de Byzantijnen. In het midden van de 7e eeuw stortte het rijk in, ten gunste van de Islam.

De bevolking bleek maar al te graag bereid om de Islam over te nemen, maar de Islam heeft ook zeer veel overgenomen van de rijke cultuur van Iran. Veel motieven in de Islamitische kunst vinden hun oorsprong in het land van Meden en Perzen. Ook bracht Iran in de volgende eeuwen vele grote geleerden voort. Zowel de wiskunde als de Perzische litteratuur staan hoog aangeschreven. De illustraties bij deze poëzie zijn eveneens prachtig! Dit Perzische rijk werd Khwarizm genoemd en het strekte zich vooral naar het oosten veel verder uit dan het huidige Iran.

In 1218 werd dit rijk onder de voet gelopen door de Mongolen, onder leiding van Dzjengis Khan. De Mongolen bekeerden zich echter tot de Islam, zij veroverden weliswaar het land, maar ze namen de cultuur maar al te graag over. Opnieuw zorgde de zijderoute voor welvaart, maar het land raakte verdeeld tussen verschillende vorsten. Vanaf 1501 werd Iran weer verenigd onder de dynastie der Safawiden. De hoofdstad werd Isfahan en de Sji’itische Islam werd de staatsgodsdienst. De vrijheid van godsdienst was echter groot, zoals blijkt uit de Christelijke kerken in Isfahan.

Iran is een land met een rijke cultuur en geschiedenis. Iran, Seven faces of civilization is een documentaire die deze culturele rijkdom laat zien. Hij laat zich helaas niet embedden, maar hij is werkelijk prachtig! Meer informatie over deze documentaire staat op deze website. Meer archeologische informatie over Iran (in het Engels) staat op deze website.

Iran, Seven faces of civilization duurt een uur en 3 minuten.

Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Iran, een opeenvolging van hoge beschavingen”

 • Eheu:

  Pittig geformuleerd (‘polemisch’, zelfs ‘subversief’ alii dixuerint, ikke nie dus!), maar er valt hoegenaamd helemaal niks op af te dingen.
  Dank.

  Let’s get real
  Better for all
  Of us

  ‘Ach!’

 • mr. drs. BOU:

  Beste Eheu,
  Toen de VS Irak binnenvielen en Bagdad bombardeerden, toen was ik kwaad! Maar toen ik zag hoe het museum was geplunderd, toen heb ik gehuild! En toen ik op YouTube zag hoe Amerikaanse soldaten “football” speelden met een antieke vaas, toen begreep ik dat het barbaren waren: erger dan de troepen van Alexander de Grote, wreder dan de Mongoolse horden van Djengis Khan!

 • Eheu:

  Gij zegt het!
  ‘Oren om te horen, etc…’

  Philia

  “Ach!”

 • Verena:

  Okay,de Amerikaanse soldaten zijn cultuurbarbaren maar schoten de soldaten van Napoleon in Egypte niet de neus af van de duizenden jaren oude Sfinx en wat te denken van het opblazen van de eeuwenoude Boeddhabeelden door de Taliban in Afghanistan.
  Toch ook om te huilen?
  Zomaar een paar voorbeelden .
  Hoeveel cultuur is er niet verloren gegaan door onzinnig oorlog voeren door de hele geschiedenis heen…

 • mr. drs. BOU:

  Beste Verena,

  Toen Napoleon Egypte veroverde, reisde er een team van wetenschappers en tekenaars met hem mee. Hun beschrijving van het antieke Egypte legde de basis voor de Egyptologie. De Wikipedia zegt:

  Het eindresultaat van deze wetenschappelijke expeditie was het monumentale Description de l’Égypte, uitgegeven in 23 delen in 1809, waaraan zo’n 160 wetenschappers en 2000 kunstenaars (waaronder 400 etsers) meewerkten.

  Wat betreft het verloren gaan van cultuur door onzinnig oorlog voeren: het bombardement op Dresden (1945) is daar een goed voorbeeld van.

 • mr. drs. BOU:

  Volgens Max Keiser gaat de oorlog tegen Iran niet door. Indicatie: Iran heeft Goldman Sachs toegestaan om een bank te openen in Teheran.

Laat een reactie achter

Recente reacties